'Vroege Vogels' in podcastserie RadioReuzen van 'BertOp5'

woensdag 20 mei 2020

Wat in 1955 begon als 'Weer of Geen Weer' met Bert Garthoff ging in 1978 verder onder de titel 'Vroege Vogels'. Het programma is tot op de dag van vandaag een luistercijferhit op de zondagmorgen.

Waarom doen natuur en milieu het al 65 jaar goed op de radio bij (BNN)VARA? Is 'Vroege Vogels' een lofzang of proteststem? En is er veel veranderd aan het programma in al die jaren?

Voor aflevering 23 van zijn podcastserie RadioReuzen maakt Bert Kranenbarg een portret van het radioprogramma 'Vroege Vogels'. Hij zocht Menno Bentveld op op de plek waar iedere week de radio-uitzending gemaakt wordt: het bezoekerscentrum Stadzigt aan de rand van het Naardermeer. Sinds 2007 is Bentveld de presentator. In de natuur vertelt Menno hoe hij vroeger als jongetje altijd al buiten was. En dat hij door een gesprek bij het koffieapparaat bij de VARA uiteindelijk de presentator werd. Én radiomaken én in de natuur, dat leek hem helemaal geweldig.

Ivo de Wijs is blij dat hij zijn verbazing en boosheid altijd mocht laten horen in het programma. Twintig jaar lang presenteerde hij 'Vroege Vogels' naast achtereenvolgens Letty Kosterman, Inge Diepman, Margreet Reijntjes en Karin van de Boogaert. Die liet hij de journalistieke vragen stellen, Ivo was als oud-cabaretier toch ook altijd op zoek naar de grap. En schreef iedere week weer een vers over de natuur.

Anneke Naafs is inmiddels ruim vijf jaar eindredacteur van 'Vroege Vogels' dat wordt uitgezonden  op de nieuws- en sportzender NPO Radio 1. Zij maakte het programma wat journalistieker waardoor voor- en tegenstanders te horen zijn. Daardoor komen ook boeren, grote bedrijven, sportvissers en zelfs af en toe een jager aan het woord. Maar 'Vroege Vogels' blijft natuurlijk ook de lofzang op de natuur, met mensen die met passie en liefde vertellen over bijvoorbeeld vogels, insecten of korstmossen.

'BertOp5' staat iedere week stil bij bijzondere radio, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. Eens in de maand in de vorm van een uitgebreid portret. In de radio-uitzending van 'BertOp5' is donderdag, Hemelvaartsdag, een verkorte versie te horen van het portret van 'Vroege Vogels'. De volledige montage inclusief programmafragmenten verschijnt donderdag na de uitzending als aflevering 23 in de podcastserie RadioReuzen.

'BertOp5' over 'Vroege Vogels', met Ivo de Wijs, Menno Bentveld en eindredacteur Anneke Naafs, donderdag 21 mei tussen 16.00 en 18.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 5.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers