Wie wint de vijfde radio-editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal?

vrijdag 25 november 2022
Foto: © KRO-NCRV 2019

Is het apenpokken of apepokken, is het nu Oekra´nse of Oekra´ense president? Moet er in een samengesteld woorden als stikstofdepositie of biosysteemvergoedingen nu wel of geen koppelteken? En is het eigenlijke Groninger mosterd of Groningse mosterd?

Op zaterdag 26 november, live vanuit het Forum in Groningen, presenteren NPO Radio 1 en KRO-NCRV’s 'De Taalstaat' voor de vijfde keer Het Groot Dictee der Nederlandse Taal met als gastheer Frits Spits. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer leest het dictee voor dat is geschreven door Wim Daniëls. En met in de uitzending een live-optreden van de Nederlandstalige band Van Dik Hout, bekend van de Nederpopklassieker Stil in mij.


Dit jaar worden de pennen voor het dictee geslepen door luisteraars van 'De Taalstaat' en prominenten als tv-persoonlijkheid/operazangeres Francis van Broekhuizen, verslaggever en De slimste mens-finalist Bram Douwes, presentator Margriet Vroomans van KRO-NCRV’s 'De ochtend van 4', kinderboekenschrijfster Tosca Menten, schrijver/ de Volkskrant-columnist Bert Wagendorp en de stadsdichter van Groningen, Myron Hamming. Luisteraars van 'De Taalstaat' kunnen op 26 november meeschrijven vanuit huis tijdens de uitzending op NPO Radio 1, of in één van de deelnemende bibliotheken in ons land. De jury van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal bestaat uit Vibeke Roeper (directeur Genootschap Onze Taal), Kris van de Poel (algemeen secretaris Taalunie) en Ton den Boon (hoofdredacteur van De dikke Van Dale).

De vorige editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd gewonnen door 'De Taalstaat'-luisteraar Suzanne Voets, een 20-jarige student die slechts drie fouten had. Cabaretier Pieter Derks was de beste prominente deelnemer met maar vijf fouten.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt georganiseerd door NPO Radio 1 in samenwerking met KRO-NCRV’s 'De Taalstaat', het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work.

'De Taalstaat', zaterdag 26 november om 11.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Frits, Ad, Henny, Edwin en Estavana zijn in Nepal, waar de groep van de ene verbazing in de ander valt. De reisleidster heeft geregeld dat de mannen gaan 'riksja rijden' door het drukke centrum van Kathmandu. Het verkeer is chaotisch en Frits krijgt een botsing. Tijdens een klankschaalsessie krijgt Estavana de slappe lach en valt Ad in slaap. Samen praten ze over het unieke karakter van Ad en wat hij heeft meegekregen van zijn ouders. Als de groep een openbare lijkverbranding bezoekt, krijgt Estavana het te kwaad.

'Beter Laat Dan Nooit', om 20.30 uur bij SBS6.

Dossiers