Zomereditie van 'Het Marathoninterview' op NPO Radio 1

vrijdag 23 juli 2021

In de zomer van 2021 zet de VPRO zijn geliefde traditie van het marathoninterview voort op NPO Radio 1. Drie zomerse zaterdagavonden hoor je interessante, diverse en diepgravende gesprekken. Nadien als podcast te beluisteren via vpro.nl of de populaire podcastapps.

Eva Koreman in gesprek met Manon Uphoff
Zaterdag 24 juli van 19.00 tot 22.00 op NPO Radio 1


Eva Koreman trapt de zomerreeks af met schrijfster Manon Uphoff (1962). Haar meest recente roman Vallen is als vliegen uit 2019 maakte grote indruk als een in de werkelijkheid gewortelde roman over het almaar groter wordende, pijnlijke verleden. Het boek werd door NRC en Humo uitgeroepen tot ‘beste Nederlandstalige roman van 2019.’ Uphoff groeide op in een gezin met dertien kinderen. Bijna alle kinderen hadden ‘een verstoord grensbesef’ en de dood van een broertje hing altijd als een schaduw boven het gezin. De ervaringen uit haar jeugd spelen een belangrijke rol in haar oeuvre. Dat oeuvre omvat inmiddels een enorme stapel verhalen, romans, novellen en scenario’s waar interviewer Eva Koreman vanuit persoonlijke fascinatie voor de schrijfster haar weg vindt. Als Uphoff geen schrijfster was geworden? In de Groene Amsterdammer zegt ze: 'Ik lees nu een boek over planten, van iemand die een plantenneuroloog is. Ik had daar wel een expert in willen zijn. Of dingen die helemaal niet meer bestaan: vuurtorenwachter bijvoorbeeld.'

Ruth Joos in gesprek met Raymond van het Groenewoud
Zaterdag 31 juli van 19.00 tot 22.00 op NPO Radio 1

Geboren op Valentijnsdag in 1950, en dus werd hij in 2020 zeventig jaar oud. Raymond woont de eerste jaren van zijn leven met zijn twee uit Amsterdam gevluchte ouders in Anderlecht. Zijn beste vriend als kleine jongen is z’n teddybeer Winnie de Poeh. Op z’n zevende verhuist hij voor twee jaar naar Amsterdam met z’n moeder en stiefvader. In 1959 keert hij terug naar België, naar Deurne. Raymond van het Groenewoud maakt muziek sinds 1967 en scoorde kolossale hits in Nederland en Vlaanderen met onder meer Meisjes en Je Veux L’Amour. 2020 had een feestjaar moeten worden: Raymond wordt zeventig, maakt een nieuw album en plant een grote overzichtstournee. Filmmaker Karel Van Mileghem maakte de innemende documentaire Raymond! Eindelijk mag hij dan nu de planken op met zijn grote Raymond 70-tour. Maar niet voordat hij landgenoot Ruth Joos gesproken heeft, die geen seconde hoefde na te denken toen haar voorgesteld werd een marathoninterview met haar favoriete zanger te houden.

Lotje IJzermans in gesprek met Kaweh Modiri
Zaterdag 7 augustus van 21.00 tot 23.00 op NPO Radio 1
N.B. afwijkende uitzendtijd i.v.m. wedstrijd om De Johan Cruijff Schaal

Lotje IJzermans spreekt de Iraans-Nederlandse filmmaker Kaweh Modiri. Gebeurtenissen en personen in zijn omgeving vormen de kiem van de films van Kaweh Modiri. Hij studeerde in 2010 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Zijn afstudeerfilm Mijn Inbreker en Ik is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een kunstenaar die de dief van zijn laptop uitroept tot zijn nieuwe hoofdpersoon. Omdat de dief niet mee wil werken, volgt de kunstenaar hem een jaar lang met de camera en verzint hij listen om de dief in zijn scènes te lokken. Inmiddels heeft Modiri diverse korte verhalen, romans en speelfilms op zijn naam staan. Zijn nieuwste boek Mitra kwam 12 november 2020 uit. De gelijknamige film draait vanaf 5 augustus in de bioscopen. De film én het boek zijn gebaseerd op het leven van zijn eigen moeder, en zijn zus Mitra, die tijdens de islamitische revolutie in Iran werd geëxecuteerd. Het verhaal doorkruist grenzen en generaties, van de turbulente jaren tachtig in Iran tot het Europa van nu.

Vanaf zaterdag 24 juli rond middernacht bij de VPRO op NPO Radio 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers