Zondag in 'Podium Witteman' speciale uitzending over 'Roots'

zaterdag 23 mei 2020
Foto: NTR - © Lilian van Rooij 2019

'Podium Witteman' gaat vanavond over de muzikale wortels van musici en componisten. Met een optreden van sopraan Channa Malkin en gitarist Izhar Elias; en leden van het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Karina Canelakis. En met bijdragen van Paul Witteman, Mike Boddé en Floris Kortie.

Iedere musicus heeft ergens zijn roots, zijn muzikale wortels liggen. In de liedjes die hij van thuis meekreeg, in de muziek die klonk op feestdagen of gewoon in de platenkast van zijn ouders. Voor sommigen liggen die wortels ver weg in een ander land, bij een cultuur die enorm verschilt van Nederland. Al die verschillende invloeden bepalen wie een musicus of componist is.

Een mooi verhaal over roots komt van sopraan Channa Malkin en gitarist Izhar Elias. Zij brengen Sefardische liederen. Deze eeuwenoude Joodse liederen uit Spanje drukken vaak een gevoel van heimwee naar een ver vaderland uit, een gevoel waar Malkin en Elias zich mee kunnen identificeren. Beiden zijn Joods en hebben familiewortels in verre landen – Georgië, Oekraïne en Irak.

De Amerikaanse Karina Canellakis is de nieuwe chefdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Met zeven leden van het orkest speelt ze het slotdeel uit Shaker Loops van haar landgenoot John Adams; een topstuk uit de minimal music.

Floris Kortie gaat op zoek naar de wortels van de klassieke muziek in Nederland. Hij dwaalt door Felix Meritis in Amsterdam, een gebouw met een roemrijk muzikaal verleden.

Mike Boddé heeft Ierse voorouders en heeft daar een diepe liefde voor het eiland van meegekregen. Hij is met gitarist Peter Tiehuis naar een Ierse pub getogen om twee schitterende liedjes te zingen.

Wegens succes vervolgd. Door de vele, vaak hartverwarmende reacties op onze speciale uitzendingen heeft de NPO besloten dat 'Podium Witteman' extra afleveringen mag maken. We gaan dus door tot en met zondag 31 mei!

'Podium Witteman' omarmt de wereld van de klassieke muziek, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals pop, wereldmuziek, of jazz. Met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van topmusici.

'Podium Witteman' wordt wekelijks uitgezonden van 18.10 tot 19.10 uur op NPO 2. Het NTR-programma wordt daarna herhaald op zaterdagmiddag om 14.20 uur.

'Podium Witteman', zondag 24 mei van 18.10 tot 19.10 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers