Zwagerman & Van Velthuysen gaan met podcast op zomertour

donderdag 17 juni 2021

Deze zomer trekken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen voor PowNed en NPO Radio 2 het land in met hun podcast 'Op z'n Kop!'. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nou echt? vraagt het podcastduo zich af in de messcherpe, kritische en humorvolle uitzendingen die sinds januari van dit jaar elke donderdag verschijnen in alle podcastapps en bij NPO Radio 2.

Een geluid dat in de smaak valt bij de luisteraar en daarom een video-zomereditie krijgt die ook bij NPO Radio 2 op YouTube verschijnt. 'De echte antwoorden vind je niet altijd in de Haagse, Hilversumse en Amsterdamse bubbel', weet Van Velthuysen, die zelf op de Bible Belt woont. En dus stappen hij en Zwagerman in een pick-up truck voor een zomertournee, die de Randstad zal mijden alsof het een eng virus betreft.


In de eerste twintig edities van 'Op z'n Kop!' kwam veel aan bod: Zwagerman en Van Velthuysen waren de allereersten die Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging konden feliciteren met haar Kamerzetel in een speciale verkiezingsspecial van 'Op z'n Kop!' die live op YouTube werd uitgezonden. Ze spraken met SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten over het toeslagenschandaal, fileerden MKB-voorzitter Jacco Vonhof over de ramp die het coronabeleid veroorzaakte voor ondernemers en bespraken de avondklokrellen en de Museumplein-demonstraties waar Zwagerman zelf in de vuurlinie van het waterkanon terechtkwam. Vooraanstaande artsen en professoren lieten hun licht schijnen op de misstanden in de coronacrisis en de mogelijke gevaren van vaccineren.

'Deskundigen met een afwijkende mening worden in de media en de politiek vaak op voorhand weggezet als wappie terwijl ze misschien juist wel een groter podium verdienen', vindt Van Velthuysen. 'Dat bieden wij ze graag, als ze een goed onderbouwd verhaal hebben tenminste. Onze podcast is er om mensen te 'ontwappen' en breed te informeren, zoals we het vroeger nog wel eens durfden om over zaken in debat te gaan. Daar ontbreekt het steeds vaker aan in de media. Heb respect, mits onderbouwd, voor elkaars meningen.'

'We gaan daarom op zomertour langs onze gasten buiten de reservaten van het Media Park en het Binnenhof. Het land van de nuchtere Nederlander, doeners die met hun poten in de klei staan. Zij weten hoe het echt zit', zegt Zwagerman. 'We garanderen ook deze zomer de enige Ab Osterhaus-vrije uitzendingen bij de NPO.'

De 'Op z'n Kop!' zomertour verschijnt vanaf donderdag 24 juni op het YouTube-kanaal van NPO Radio 2. De afleveringen zijn ook te beluisteren via NPO Radio 2 en de bekende podcastplatformen.

Over 'Op z'n Kop!'
In 'Op z'n Kop!' zetten Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen wekelijks de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Wie krijgt er deze week op zijn kop? Wie zette deze week hun wereld op zijn kop? Zwagerman & Van Velthuysen zetten je aan het denken! Elke donderdag rond 13.00 uur te beluisteren via NPO Radio 2 en de bekende podcastplatformen.

De afleveringen van 'Op z'n Kop!' zijn hier terug te luisteren.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers