'60 jaar Sportweekend:' een terugblik op zes decennia sport op de Vlaamse televisie

zaterdag 5 december 2020

Vanaf zondag 6 december huldigt En het iconische programma 'Sportweekend', dat intussen zijn zestigste verjaardag viert. Geen zondag gaat voorbij zonder een 'Sportweekend' om alle sportliefhebbers het laatste nieuws te brengen, en dat al zes decennia lang.

In '60 jaar Sportweekend' blikt sportjournalist Sammy Neyrinck terug op meer dan een halve eeuw sportverslaggeving op de Vlaamse televisie.


Sammy Neyrinck laat alle protagonisten aan het woord die 'Sportweekend' hebben gemaakt tot een van de best bekeken, langstlopende en populairste televisieprogramma's van de openbare omroep. Van de pioniers uit de jaren zestig van de vorige eeuw tot de vertrouwde gezichten van nu. Hugo Symons, Louis De Pelsmaeker, Ivan Sonck, Carl Huybrechts, Alain Coninx, Dirk Abrams, Dirk De Weert, Mark Uytterhoeven, Frank Raes, Stef Wijnants, Ruben Van Gucht en Maarten Vangramberen: allemaal vertellen ze over wat er zich de voorbije tientallen jaren voor en achter de schermen van de tv-sportredactie heeft afgespeeld. Aangevuld met bekende en al lang vergeten fragmenten uit het rijkgevulde sportarchief van de VRT.

Zes decennia 'Sportweekend', dat zijn bijna 2.500 uur of meer dan 100 dagen non-stop sportverslaggeving op onze schermen:

''Sportweekend' heeft vele levens gehad, heel vele levens…' Frank Raes.
'Wij waren heerlijk oneerbiedig, maar wel liefhebbers', Carl Huybrechts.
'Zondagavond waren het kroketten, het Liegebeest en dan Sportweekend', Maarten Vangramberen.
''Sportweekend' opent nog steeds de deuren', Ruben Van Gucht.

Aflevering 1: de geschiedenis van 'Sportweekend' (zondag 6/12)
In de nazomer van 1960 kwam 'Sportweekend' voor het eerst op de buis. Sindsdien is het een van de langstlopende en populairste televisieprogramma’s van de openbare omroep. In deze eerste aflevering van '60 jaar Sportweekend' wordt in vogelvlucht teruggeblikt op de beeldrijke geschiedenis van 'Sportweekend' die inmiddels zes decennia jong is. Samen met de presentatoren van vroeger en nu.

Aflevering 2: de making-of 'Sportweekend' 1960-1990 (13/12)
De geschiedenis van 'Sportweekend' is perfect op te splitsen in twee hoofdstukken van telkens dertig jaar. In de tweede aflevering van '60 jaar Sportweekend' worden de pioniersjaren onder de loep genomen: van de gouden jaren zestig tot eind jaren tachtig van de vorige eeuw.

Aflevering 3: de making-of 'Sportweekend' 1990-2020 (20/12)
De voorbije zestig jaar zijn er drie programma’s onafgebroken op de Vlaamse televisie geweest. 'Sportweekend' is daar één van. De andere twee zijn 'Het Journaal' en 'Pano(rama)'. Deze aflevering van '60 jaar Sportweekend' draait rond wat er de voorbije dertig jaar is gebeurd voor en achter de schermen van een van de best bekeken televisieprogramma’s in ons taalgebied. Vanaf de komst van de Vlaamse Televisiemaatschappij, of kortweg VTM, tot nu.

Aflevering 4: de vele levens van 'Sportweekend' (27/12)
'Sportweekend' staat nu al zestig jaar aan de zijlijn of aankomststreep van elke historische sportprestatie in binnen- en buitenland. Of dat nu in het voetbal of wielrennen was, of in een andere topsport. In deze laatste aflevering van '60 jaar Sportweekend' wordt teruggekeken op de verslaggeving van de belangrijkste momenten in de Vlaamse en internationale sportgeschiedenis. De vertrouwde gezichten van 'Sportweekend 'vertellen over hun beste jaren op de tv-sportredactie van de openbare omroep.

'60 jaar Sportweekend', vanaf 6 december elke zondag om 21.25 uur op Eén.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Hofkar' (PowNed)

De BoerBurgerBeweging (BBB) groeit als kool. Dit gaat ten koste van de voormalige boerenpartij CDA. Willemien Koning-Hoeve, Statenlid in Noord-Holland n melkveehouder, gaat bij deze Europese verkiezingen de agrarische stemmen proberen terug te winnen voor haar partij. Hoe gaat ze dat doen? En hebben de boeren het CDA nog wel nodig?

'De Hofkar', om 22.10 uur bij PowNed op NPO 2.

Dossiers