Bart De Pauw doorbreekt stilzwijgen: 'Wanneer is genoeg genoeg?'

woensdag 27 maart 2024

De heisa rond het uitzenden van de docureeks 'Het Proces Dat Niemand Wou' zorgt nu ook voor een reactie bij de spilfiguur. Televisiemaker Bart De Pauw reageert op zijn instagram op alle heisa.

Wel of niet op VRTCANVAS? Die vraag zorgde de voorbije dagen voor heel wat commotie. De VRT-baas besliste eerst om de gelauwerd docureeks 'Het Proces Dat Niemand Wou' een dag voor de uitzending op VRTCANVAS te schrappen. Na reactie van de vakbonden, mediaminister Dalle en een open brief ondertekend door heel wat bekende Vlamingen, besliste de VRT-baas Frederik Delaplace om de docureeks toch uit te zenden. Vanaf vanavond is 'Het Proces Dat Niemand Wou' te zien op VRTCANVAS. 


Na alle heisa kroop ook Bart De Pauw zelf in de pen. Voor het eerst reageert hij publiekelijk via zijn Instagram-pagina. 'Ik heb 7 jaar gezwegen, alle interviews geweigerd, ik heb het proces in de rechtszaal willen voeren en niet in de media', opent De Pauw zijn verklaring. 

Hij geeft aan dat hij in die rechtszaal zijn excuses heeft overgemaakt aan de betrokken dames. 'Omdat ze niet oprecht aanvoelden hebben ze ze niet aanvaard. Ik besef ten volle dat ik hen leed heb berokkend en fouten heb gemaakt. Ik heb daar spijt van, maar dat is niet zo overgekomen. Zo is de indruk ontstaan dat ik nooit mijn excuses heb aangeboden of geen schuldinzicht had. Dat is moeilijk om telkens weer te lezen, want dat heb ik wel degelijk. Ik leef al jaren met de schaamte en de spijt van wat ik heb gedaan', aldus Bart De Pauw. 

Nadat bekend werd dat de VRT de uitzendrechten van 'Het Proces Dat Niemand Wou' aankocht, vroeg De Pauw een onderhoud aan met Frederik Delaplace. Dat bevestigt De Pauw nu in zijn verklaring. 'Ik heb uitgelegd dat ik sinds enige tijd ook een manier zoek om mijn verhaal te vertellen, niet om het proces opnieuw te voeren maar in de hoop als pleger van grensoverschrijdend gedrag iets nieuws toe te voegen aan de #MeToo-discussie. Wat heb ik geleerd? Hoe kan ik een positieve bijdrage leveren? Ik had ook de hoop dat de bagger die de vrouwen te verduren krijgen, daarmee zou stoppen'. 

In die context had Bart De Pauw de voorbije periode enkele ontmoetingen met de VRT-topmensen Frederik Delaplace en Ricus Jansegers. Volgens de verklaring van Bart De Pauw toonden zij zich bereid om daar aan mee te werken en wilden ze ook Woestijnvis en Tess Uytterhoeven (productiehuis en reportagemaker van 'Het Proces Dat Niemand Wou') erbij betrekken. 

'Het enige wat ik gevraagd heb is, als de reeks zou worden uitgezonden, die zaken die feitelijk onjuist waren er uit te halen, de zaken die niet klopten met verklaringen in het dossier, met het onderzoek, met het vonnis en ook de framing van onder andere mijn vrouw Inès te verwijderen. Iets waar ook Delaplace en Jansegers begrip voor hadden', aldus Bart De Pauw. 

Tot slot vraagt Bart De Pauw zich luidop af wanneer genoeg genoeg is? 'De reeks wordt nu voor het grote publiek uitgezonden bijna 7 jaar na het uitbarsten van deze zaak. Ikzelf, maar ook mijn vrouw en kinderen, mijn familie - kunnen niet anders dan deze publieke schandpaal op VRT de komende 3 weken wederom ondergaan. Maar mogen we dan hopen dat het daarna voorgoed voorbij mag zijn? Dat ik mijn straf heb uitgezeten en mij kan foucussen op de toekomst?', aldus de oproep van Bart De Pauw. 

 


Lees ook:
VRT-top biedt excuses aan en zal Bart De Pauw-docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uitzenden
VRT-topman Frederik Delaplace reageert op nieuwe heisa rond de zaak Bart De Pauw

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Jan Slagter ontvangt onder anderen Buddy Vedder en Aruna, de winnares van Heel Holland Bakt. Buddy Vedder vertelt over de vele ontmoetingen met koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis. Hij speelt de hoofdrol in de musical Saturday Night Fever en samen met de cast treedt hij op. Aruna is groot liefhebber van het koningshuis en maakt koninklijke lekkernijen. Etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering legt uit hoe je een tompouce eet en waarom je tegen de koning niet 'eet smakelijk' zegt. Marco Schuitmaker treedt op. April Darby speelt de hoofdrol in de musical Sister Act. Ze vertelt over de rol en treedt op met de cast.

'MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk', om 13.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers