CEO eist zwijgplicht: 'Angstcultuur bij de VRT'

maandag 17 april 2023
Foto: © VRT - Sofie Silbermann 2020

Maandag maakt De Standaard melding van een e-mail die ze konden inkijken verzonden door VRT-CEO Frederik Delaplace aan het personeel van de openbare omroep. Daarin legt hij een algemeen spreekverbod op.

Delaplace stuurt maandag een e-mail uit met als veelzeggende titel 'Geen commentaar'. In de e-mail stelt de CEO dat het goed gaat met de openbare omroep, maar al snel wordt duidelijk dat het bericht niet bedoeld is om te jubelen over de goede resultaten die de VRT neerzet. Hij vraagt het personeel om zelf niet met verhalen of verklaringen naar buiten te treden. Wie iets te melden heeft naar de buitenwereld moet dat doen via de communicatiedienst. Die afdeling heeft hier 'een uitgekiende strategie rond uitgedokterd', stelt Delaplace.


En die boodschap is niet vrijblijvend te nemen, zo weet De Standaard. Vooral de laatste alinea laat niets aan de verbeelding over. 'Ik heb de communicatieploeg gevraagd de richtlijnen ter zake nog eens te updaten en met jullie te delen zodat ze voor iedereen helder zijn. Zodra dat gebeurd is, gaan we er ook wat strenger op toezien', aldus Delaplace in de e-mail.

Bij de vakbonden zijn ze alleszins not amused met de nieuwste demarche van de CEO. 'De collega’s op de werkvloer ervaren dit als het invoeren van zwijgplicht en een spreekverbod. Bijna iedereen op VRT is loyaal aan de openbare omroep als instituut. Maar daarbij hoort ons recht op vrije meningsuiting en de plicht om in te grijpen als het verkeerd loopt. De openbare omroep wordt alleen maar beter en wordt alleen maar sterker als we kritisch mogen blijven denken én ons gedacht mogen blijven zeggen. Na de gebeurtenissen van vorig jaar, de 50 ontslagen en de privatisering van 'Thuis', heerst er al een angstcultuur op de VRT. Dit is gewoon een volgende stap de slechte richting uit. ACOD-VRT vindt niet dat alle communicatie vanuit de VRT naar buiten door het 'uitgekiende plan van de dienst communicatie' moet passeren, zo vertelt Wies Descheemaeker van ACOD aan De Standaard.

LEES OOK: VRT-CEO Delaplace reageert op commotie rond toplonen

Bij de communicatiedienst van de VRT staan ze uiteraard wel achter de woorden van de VRT-baas. Woordvoerder Bob Vermeir stelt dat het 'in elk bedrijf de normaalste zaak is dat alleen de woordvoerders vragen van journalisten beantwoorden. Interne kritiek kan altijd intern besproken worden'. Vermeir verwijst in De Standaard naar de Integriteitscode van de VRT, waarin de regels rond communicatie duidelijk vermeld staan.

Maar hiermee is het zoveelste incident in maanden bij de VRT een feit. Zo was er heisa omtrent de uitgelekte toplonen, de recente ontslagen, de uitbesteding van 'Thuis' en onlangs nog over de commerciële nevenactiviteiten van een aantal schermgezichten.

Bron: De Standaard


Lees ook:
Eyeworks gaat 'Thuis' maken!
Ook Geena Lisa weg bij VRT [UPDATE!]
VRT-CEO Delaplace reageert op commotie rond toplonen

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers