'De Thuisploeg' met Vanya Wellens (Femke)

dinsdag 14 maart 2023
Foto: Eén - © VRT 2021

Al 20 jaar kruipt Vanya Wellens in de huid van badass Femke De Grote. Femke is brutaal, ondernemend en ze weet wat ze wil. Helemaal niet zoals Vanya zichzelf zou omschrijven: 'In tegenstelling tot Femke ben ik eerder een emotioneel kieken dan een badass.'

Al kunnen luisteraars van de podcast dat toch betwijfelen: Vanya verklapt er namelijk dat ze ooit spontaan een tongpiercing liet zetten voor een auditie: ‘Zoenen met een tongpiercing kan ik alvast niemand aanraden (lacht).’


Bovendien kwam de helft van Femkes coole garderobe in de beginjaren gewoon uit Vanyas eigen klerenkast: 'In het begin had Femke zelf nog geen kleren. Ik bracht dan gewoon mijn eigen Buffalo’s en leren vest mee naar de set.' En zo ligt Vanya mee aan de basis van Femkes look.

Verder verklapt Vanya dat het niet veel had gescheeld of ze had de rol van Femke nooit gespeeld. Ze deed oorspronkelijk auditie voor de rol van Sofie Bastiaens, die uiteindelijk naar actrice Lien Van de Kelder ging. Vanya legt uit dat die afwijzing eigenlijk haar grootste geluk was: 'Ik kreeg er Femke voor in de plaats. Zo’n fantastisch personage waar ik zo veel meer van mezelf kan laten zien!' Vanya verklaart dat ze samen met haar personage gegroeid is tot de persoon die ze nu is. Beiden kenden ze een bewogen jeugd en de manier waarop Femke ondanks alles toch blijft doorgaan, is voor Vanya een ware inspiratie.

In het tweede seizoen van de podcast 'De Thuisploeg' kruipt MNM-dj Sander Gillis elke week in de loge van een andere acteur om hem te vragen hoe het is om in de grootste dagelijkse fictiereeks van ons land mee te spelen. Elke dinsdag vind je een nieuwe aflevering op VRT MAX en alle andere podcastplatformen, waar je ook alle afleveringen van het eerste seizoen kan (her)beluisteren.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers