Dinsdag terug op Play4: 'Ooit Vrij'

maandag 29 augustus 2022
Foto: Play4 - © SBS Belgium 2022

Voor haar derde seizoen kreeg de ploeg van 'Ooit Vrij' toegang tot de veelbesproken en overvolle gevangenis van Antwerpen, ook wel bekend als 'de Begijnenstraat'.

De gevangenis is een arresthuis: zowel mannelijke als vrouwelijke gedetineerden wachten er op hun vonnis of op een transfer naar een andere gevangenis. Het gebouw barst uit haar voegen, 700 gedetineerden leven er samen in een gebouw dat voorzien is op 440 mensen. Veel gedetineerden slapen er op een matras op de grond. Zowel gedetineerden als personeelsleden proberen hier elke dag mee om te gaan.


Een groot contrast met de hypermoderne gevangenis van Leuze-en-Hainaut, de eerste Waalse gevangenis die zijn deuren opent voor 'Ooit Vrij'. De levens- en werkkwaliteit van de gedetineerden staan er voorop. 'Ooit Vrij' kon er het reclasseringstraject volgen van enkele veroordeelde mannen.

Verder kreeg de ploeg van 'Ooit Vrij' ook toegang tot de gevangenis van Hasselt, een arrest- en strafhuis met 450 gedetineerden en ook een drugvrije afdeling. Er werd ook gefilmd in de open inrichting van Hoogstraten en in het transitiehuis van Mechelen. Daar woont een kleine groep gedetineerden samen om hun terugkeer naar de maatschappij voor te bereiden.

Net als de voorbije jaren werd er zowel bij de directie als bij de Psychosociale Dienst (PSD) gefilmd. De PSD begeleidt beklaagden en veroordeelden doorheen hun detentie, en bereidt hen voor op hun re-integratie. Ze geven ook advies over de toekenning van bijvoorbeeld uitgaansvergunningen en elektronisch toezicht.

'Ooit Vrij', vanaf dinsdag 30 augustus om 21.30 uur op Play4.

DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verward' (BNNVARA)

Jessica spreekt de 22-jarige Isabella. Haar moeder lijdt aan schizofrenie en gedraagt zich steeds wantrouwiger. De woede richt zich vooral op de vader van Isabella. Op een dag, als Isabella niet thuis is, slaat moeder haar echtgenoot dood. Op de crisisdienst geeft psychiater Niels Mulder een inkijk in de keuzes die hij en zijn collega's maken. Hoe lastig dit is, blijkt wanneer de politie melding doet van een ernstig verwarde en vervuilde man die de buurt mogelijk in gevaar brengt. De 30-jarige Demi is gediagnosticeerd met schizofrenie en hoort dagelijks meerdere dwingende stemmen in haar hoofd.

'Verward', om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers