'En herbekijkt deelname aan Junior ESF'

maandag 29 september 2008

Officieel is er nog niets over gecommuniceerd, maar volgens indiscreties die Mark Coenegracht van Het Laatste Nieuws optekende in de coulissen van 'Junior Eurosong', zou En overwegen om het Junior Eurovisiesongfestival de rug toe te keren indien blijkt dat ook dit jaar de puntentelling een onderonsje tussen de Oost-Europese buurlanden wordt.

<


STRONG>Terugtrekking niet langer taboe
Het viel al op tijdens de introductiedag van deze lichting deelnemers aan 'Junior Eurosong': een Vlaamse terugtrekking uit het Junior Eurovisiesongfestival werd niet langer meer afgedaan als onmogelijk. 'We bekijken onze deelname van jaar tot jaar', luidde het cryptisch. Maar wie de geplogenheden aan de Reyerslaan een beetje kent, weet dat er tussen de regels van dergelijke vage officile communicatie veel mr te lezen is.

Mark Coenegracht van Het Laatste Nieuws, niet meteen de grootste fan van 'Eurosong', laat staan van 'Junior Eurosong', trok afgelopen zaterdag tijdens de finale van de Vlaamse Juniorvoorronde zijn stoute schoenen aan en kon in de coulissen volgende indiscretie optekenen van een - uiteraard - anonieme bron: 'Indien alle Wit-Russen straks weer enkel punten aan hun buurlanden geven, gaan we n en ander herbekijken. Nederland bijvoorbeeld is vragende partij om een alternatief jongerenfestival te beginnen'.

Onterechte vernederingen spuugzat
Eerder werd inderdaad ook aan de website Eurosong.be al te kennen gegeven dat de Nederlanders zouden overwegen volgend jaar te stoppen met het Junior Eurovisiesongfestival. Een slip of the tongue van iemand die een klokje had horen luiden maar niet wist waar de klepel hing? Zou kunnen, maar het lijkt onwaarschijnlijk als je weet dat zulke 'accidents de parcours' zorgvuldig worden vermeden op ogenblikken dat de verzamelde pers aanwezig geeft.

Het wordt stilaan duidelijk dat men ook aan de Reyerslaan beseft dat de Vlamingen de opeenvolgende vernederingen op het Songfestival en nu ook op het Junior ESF ingevolge de buren- en diasporastemming spuugzat zijn. De wedstrijden, die nochtans altijd heel populair waren in Vlaanderen, verliezen hier hun geloofwaardigheid. Niet te verwonderen dus dat de kijkcijfers van het jongste Songfestival en die van 'Junior Eurosong' allerminst florissant te noemen zijn.

Voorbeeldfunctie voor En bij samenstelling jury
Veel zal afhangen van de jurering dit jaar. Voor het eerst wordt gestemd met 50% jury's en 50% televoting. Hamvraag blijft de manier waarop de jury's zullen worden samengesteld en - minstens even belangrijk - de ernst waarmee de concrete invulling zal gebeuren door de omroepen. Het gebrek aan transparantie waarmee de samenstelling van de back up-jury's voor het Songfestival in vele landen gebeurt, laat alvast het ergste vermoeden.

En krijgt in deze een uitgelezen kans, en gezien onze benarde situatie misschien zelfs de morele plicht, om bij de samenstelling van de jury voor het komende Junior ESF een voorbeeldfunctie ten goede te vervullen.
 
LEES OOK: Oliver wint 'Junior Eurosong' met 'Shut up'

Artikel: Raf Van Bedts - Eurosong.be  

DOSSIER: Junior Eurosong 2008

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'B&B Vol Liefde' (RTL 4)

Iris geeft haar logee Ren een tweede kans en die pakt de hobbygoochelaar met beide handen aan. In het Catalaanse landschap opent Albert de deuren tot zijn kasteel, en zo krijgt Marijke zijn pronkstuk te zien. In Zuid-Afrika wordt er flink geflirt, maar komt er ook een nieuwe man bij om Mirjam te veroveren. En we maken kennis met Arno, de laatste B&B-eigenaar die op zoek gaat naar zijn droomman.

'B&B Vol Liefde', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers