Geniet mee, supporter mee, vlam mee met de overkoepelende VRT-projecten in het najaar

dinsdag 23 augustus 2022
Foto: © VRT 2022

VRT lanceert dit najaar een aantal crossmediale en mobiliserende projecten rond thema's of evenementen die ons als Vlamingen allemaal aanbelangen, die we samen willen beleven of waar we ons samen voor inzetten.

Ze zijn te zien en te horen op diverse radio en tv-netten, via digitale kanalen en tijdens speciale acties. Het gaat meer bepaald om Onze natuur, de heropening van het KMSKA, het WK voetbal en De Warmste Week.


Onze natuur: iets om trots op te zijn
‘Onze natuur’ begon enkele jaren geleden als een plan voor een televisiereeks op Canvas over de schoonheid én de kwetsbaarheid van onze eigen Belgische natuur. Maar zoals dat in de natuur gaat, is dat idee ondertussen flink gegroeid, tot een 360°-project met tal van partners, een website, boeken en … een film. ​

Op 21 september gaat 'Onze Natuur, De Film' in première in de Belgische bioscopen. Het is een indrukwekkende en adembenemende film geworden over de spectaculaire schoonheid van de natuur in onze achtertuin. Producent Hotel Hungaria stuurde 2,5 jaar lang filmploegen op pad om de mooiste, wildste en meest ontroerende natuurbeelden in België vast te leggen. Prachtige verhalen over bekende en onbekende dieren die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze natuur vergroten. Niemand minder dan Matteo Simoni verleende zijn stem aan Onze Natuur om dit verhaal tot leven te brengen!

'Onze Natuur, De Film' wordt verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD).

De muziek voor de film en de reeks werd gecomponeerd door Dirk Brossé en uitgevoerd door zijn orkest Prima la Musica. Je kan hen ook live aan het werk zien en horen tijdens een aantal speciale concerten in samenwerking met Klara, waarbij ze de filmbeelden op een groot scherm begeleiden.

Begin 2023 volgt dan de televisiereeks op Canvas: zeven afleveringen die telkens zijn opgebouwd rond één specifiek element, zoals water, aarde, lucht en vuur. ​ Er komt ook een versie op kindermaat op Ketnet én een aangepast format voor VRT MAX.

Ontdek het KMSKA
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) opent op 24 september na elf jaar renovatie opnieuw zijn deuren voor het groot publiek. Het wordt een van de grootste culturele events van 2022 en daar moet VRT uiteraard bij zijn. De publieke omroep grijpt de heropening aan om via al haar kanalen beeldende kunsten bij een breed publiek zichtbaar te maken.

Een week lang brengen alle VRT-radionetten, van Klara tot MNM, live uitzendingen vanuit het museum. Daarnaast is er ook de documentaire reeks Een nacht in het museum met Thomas Vanderveken op Canvas, een rubriek in 'Iedereen Beroemd', een podcast en een breed mobiliserend project. VRT wil namelijk niet alleen inzetten op beleving maar Vlaanderen ook aansporen om zelf creatief aan de slag te gaan. Samen met museumPASSmusées en het KMSKA gaat Canvas op zoek naar verborgen talent in alle disciplines van de beeldende kunsten. Een wedstrijd met als inzet: een plaatsje op een unieke expo in de prachtige zalen van het vernieuwde KMSKA.

Volg het hele WK voetbal bij VRT
Op zondag 20 november begint het WK voetbal in Qatar. Geen enkel ander sportevenement zorgt voor zoveel gedeelde passie. VRT zet maximaal in op die gezamenlijke en verbindende beleving en wil iedereen, jong en oud, zoveel mogelijk betrekken bij de ​ Sporza-verslaggeving over het tornooi, de omkadering daarvan en het extra aanbod via al haar kanalen en merken.

Voor het eerst wordt het WK voetbal gespeeld in de winter. Daarom koos VRT voor het prachtige Wintercircus in Gent als centrale hub voor haar aanbod op radio, televisie en online, als basiskamp voor de diverse redacties en als ontvangst- en belevingsruimte voor fans en supporters. Niet alleen Sporza zal er neerstrijken, maar ook Studio Brussel (het ochtendblok met Fien Germijns), MNM (die een groot straatvoetbaltornooi organiseren voor jongeren) en Radio 2 (met 'FC Niels en Wiels' alias Niels Destadsbader en Miguel Wiels).

De Warmste Week vlamt dit jaar tegen kansarmoede
Kansarmoede. Dat is het centrale thema van De Warmste Week 2022. 1 op de 8 Vlamingen wordt geboren in kansarmoede. En dat is veel. Daarom zal VRT dit jaar samen met zoveel mogelijk Vlamingen vlammen tegen kansarmoede. De Warmste Week wil het thema zichtbaar en bespreekbaar maken en opnieuw geld inzamelen voor het DWW Fonds. Eind september worden de geselecteerde projecten bekendgemaakt en dan kunnen we met z’n allen beginnen vlammen: voor De Warmste Week en tegen kansarmoede.

Wie een grote of kleine actie wil organiseren, kan die vanaf 27 september registreren op www.dewarmsteweek.be. Alles kan: van koekjes bakken tot concerten organiseren, fuiven of fietsen voor het goede doel, zingen en swingen, rondjes lopen of leuke dingen verkopen. De Warmste Week vindt dit jaar plaats in de week voor kerst, met Hasselt als gaststad. Meer informatie hierover volgt later.

DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Miranda Priestly is de gevreesde en meedogenloze hoofdredactrice van het magazine Runway. Haar stemmingswisselingen maken of kraken carriŤres. Ze wil van het blad dť modebijbel maken en niets of niemand zal haar tegenhouden. Ze verslijt dan ook de ene assistente na de andere. Andy Sachs, een onzeker plattelandsmeisje, probeert zich in deze meedogenloze modewereld staande te houden terwijl de veeleisende Miranda het ene bevel na het andere op haar afvuurt.

'The Devil Wears Prada', film uit 2006 met oa. Meryl Streep, om 22.45 uur op Net5.

Dossiers