Genomineerden NTR Podcastprijs bekend

woensdag 26 april 2023

Vijftig jonge makers uit Nederland en België hebben hun productie ingezonden voor de NTR Podcastprijs. Uit al die inzendingen zijn 10 genomineerden geselecteerd: 4 uit Vlaanderen en 6 uit Nederland.

Alle genomineerden zijn vanaf 26 april te beluisteren in het podcastkanaal van de NTR Podcastprijs in je favoriete podcastapp. Zondag 14 mei worden de prijzen uitgereikt op het NPO Luister Podcast Event in TivoliVredenburg.


De oogst is weer verrassend, origineel en zeer de moeite van het beluisteren waard. We duiken de geschiedenis in en ontdekken in ‘How to be a sex object?’ hoe je performance art opslaat in een archief. In Plotse papa’s volgen we jonge mannen die onverwacht en onbedoeld vader worden. Ook veel actuele thema’s passeren de revue: we hebben in Nederland 4,4 miljoen mantelzorgers, een onvoorstelbaar aantal. In Achter de gordijnen horen we hoe dit voor één echtpaar uitpakt. En in Solastalgie houdt de maker een vurig en prachtig vormgegeven pleidooi om zuinig te zijn met de aarde.

Er is kortom enorm veel variatie in de onderwerpkeuze en de stijl van de genomineerde programma’s. Tezamen bieden ze een prachtig inkijkje in de rijkgeschakeerde en bloeiende podcastwereld. De kwaliteit en de ambitie van de inzendingen is tekenend voor het professionele niveau van het medium podcast – de jury heeft een flinke kluif voor de boeg. De jury bestaat dit jaar uit Maya Schepers, Wederik de Backer, Lieselot Mariën, John Samson en Cécile Hibbeln. Zij zullen uit de tien genomineerden een eerste en een tweede winnaar uitkiezen.

Vanaf 26 april zijn alle genomineerde producties van de NTR Podcastprijs hier te beluisteren of in je favoriete podcastapp. Een leuke bonus als je die afleveringen luistert: Mijke van Wijk heeft alle genomineerden gesproken, en in de podcast hoor je steeds na de productie een kort interview.

Er is dit jaar ook weer een publieksprijs! Help je favoriet aan een prijs en breng hier je stem uit: nporadio1.nl/ntrpodcastprijs2023.

De tien genomineerden

#1 Bert Bensink – Plotse papa’s (zelfstandig podcastmaker)
'Je hebt toch altijd in je vriendengroep zo’n idioot die niet oplet en dan iemand bezwangert en ik dacht: jezus, nou ben ík dat.' Wat is de impact van ongepland en onverwacht vaderschap op het leven en wezen van jonge mannen?

#2 Audiocollectief Horens – Wie wat bewaart (zelfstandige podcastmakers)
Collectief Horens maakt de podcast Wie wat bewaart in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hun archief bewaart duizenden kunstobjecten die belangrijk zijn, maar die lang niet altijd in musea te zien zijn. Iedere aflevering laat een object uit de collectie in audio ‘zien’. De geselecteerde aflevering gaat over een performance: ‘How to be a sex object?’ Dit roept meteen een interessante vraag op, want hoe bewaar je in hemelsnaam een performance kunstwerk?

#3 Eva Vanderstrigt – Tati (RITCS)
Op een dag in oktober 2019 vertelt Eva’s stiefvader haar dat hij al achttien jaar een onvervulde kinderwens heeft. Hij wil een eigen kind en hij heeft zelfs al stappen gezet om die wens in vervulling te laten gaan. De mededeling landt als een bom en zet de onderlinge verhoudingen onder druk. We volgen het gezin in hun worsteling om de balans weer te herstellen. Is er ruimte voor het kind van Tati (Bulgaars voor papa)?

#4 Loes de Groen – Achter de gordijnen (zelfstandig podcastmaker)
Langdurig zorgen voor een ander, wat voor invloed heeft dat op je relatie? Er zijn nu al 4,4 miljoen mantelzorgers, en dat worden er alleen maar meer. Toch horen wij bijna niks van deze mantelzorgers, want zorgen voor je partner, dat doe je toch gewoon? In deze aflevering beschouwt Loes het niet als vanzelfsprekend en neemt de ervaringen van twee geliefden onder de loep. Welk verhaal schuilt er achter de gordijnen?

#5 Omara Poppe – Tro va tso (RITCS)
De vader van Omara ging vorig jaar terug naar zijn geboorteland Togo om een bedrijf te starten. Het werd al snel duidelijk dat de plek waar hij naar verwachtte terug te keren niet meer hetzelfde was. De mensen zijn veranderd, het landschap is veranderd en hijzelf is veranderd. Tro va tso is een luisterverhaal over personen die na jaren voor het eerst terugkeren naar hun moederland. Een verhaal over nostalgie, herinneringen en je ergens 'thuis' voelen. Gebaseerd op de ervaring van de vader van Omara en die van anderen.

#6 Ignace Schoot, Mandula van den Berg – Schoremstad (Oorzaken Podcast Academy)
De geschiedenis van 'woonschool' Asterdorp in Amsterdam-Noord. Van 1927 tot 1940 huisvestte de gemeente er mensen die niet geschikt werden bevonden voor andere sociale huurwoningen in de stad. De bewoners werden in Asterdorp opgeleid tot modelhuurders: 'Ze moesten bijvoorbeeld leren om binnen te zitten en het gezellig te hebben met elkaar als gezin.' En stonden onder strenge controle: 'En ik weet ook wel dat mijn moeder de kast moest openzetten en alles moesten ze weten, heel heel vernederend.' Hoe ver reikte dit maakbaarheidsideaal?

#7 Sofie Steenhaut – Club Angst (VRT)
Sofie kreeg op haar zestiende symptomen van wat later een angst- en depressieve stoornis bleek te zijn. Op sociale media lijkt het alsof elke jongere anxiety heeft. Maar waar zijn die jongeren dan? Zou het niet leuk zijn om een clubje te vormen? Op basis van haar eigen ervaringen gaat Sofie in gesprek met aspirant-clubleden en experts. Welkom bij Club Angst!

#8 Kathleen Verdult, Myrthe van Niekerk, Martijn Smit – Utrecht in oorlogstijd (zelfstandige podcastmakers)
Van vervalste persoonsbewijzen tot Duitse administratie en van illegale kranten tot oorlogsdagboeken: Het Utrechts Archief bewaart duizenden archiefstukken uit de Tweede Wereldoorlog. Het zijn bronnen over gebeurtenissen, locaties én mensen. Kathleen en Myrthe gaan in gesprek met ooggetuigen, nabestaanden en experts, op zoek naar de verhalen die achter de collectie schuilgaan.

#9 Hanne Volckaert – Solastalgie (RITCS)
Solastalgie is heimwee naar een plek die je nooit verlaten hebt. Een gevoel dat voor Hanne voortkomt uit klimaatangst, uit de vrees dat de plek waar we allemaal wonen ons gaat loslaten. De aarde heeft ons immers niet nodig, wij haar wel. Een muzikale en poëtische trip langs idyllische herinnering, onheilsboodschap, activisme, cynisme en ademnood.

#10 Elène Zuidmeer – Alles wordt beter (zelfstandig podcastmaker)
Actrice Tessa Jonge Poerink is geboren met de botgroeistoornis achondroplasie. Zij wordt als eerste kleine mens ooit aangenomen op een Nederlandse toneelschool. Als ze afstudeert ligt de wereld aan haar voeten, ze heeft veel werk en alles lijkt haar voor de wind te gaan. Tot ze een aantal jaar na haar afstuderen helemaal instort en voor het eerst beseft: ik ben klein en ik zal mijn hele leven ook nooit groot worden. Tessa heeft al die tijd haar verdriet aan de kant gezet en haar klein zijn ontkend om maar normaal te kunnen zijn. Maar als dat niet meer gaat, wat dan? Hoe ga je dan om met dat verdriet? En hoe doet je omgeving dat?

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Million Dollar Desert' (NET5)

De ongelijke verdeling van het schaarse voedsel zorgt voor een verhitte strijd in de woestijn. En als de voorraden kunnen worden aangevuld, bij een handelspost van de bedoeïen, wordt de loodzware tocht erheen een speler bijna fataal. In de felle strijd tussen de kampen om zoveel mogelijk polsbandjes in het eigen kamp te krijgen, wordt een speler van het andere team strategisch ingezet. Maar intussen wordt, ongezien voor de rest, voedsel achtergehouden door twee woestijnbewoners die een eigen derde kamp willen gaan beginnen.

'Million Dollar Desert', om 21.25 uur op NET5.

Dossiers