'Het Kwartier': de eerste dagelijkse podcast van VRT NWS

maandag 29 augustus 2022
Foto: © VRT NWS 2022

Luisteren om mee te zijn met het nieuws: Vlamingen blijven dat massaal doen via klassieke radio-uitzendingen als 'De Ochtend' en 'De Wereld Vandaag' op Radio 1, of door nieuwsbulletins mee te pikken op één van de VRT-radionetten.

Maar tegelijk willen steeds meer mensen zélf kiezen wat ze beluisteren en wanneer. Onderweg met de auto of het openbaar vervoer, tijdens het sporten, of gewoon lekker ontspannen thuis in de zetel. Voor hen is er vanaf maandag 29 augustus 'Het Kwartier', de dagelijkse podcast van VRT NWS.


Wat mag je verwachten? Feiten en achtergrond bij drie nieuwsverhalen van de dag die je raken en die ertoe doen. Van de stijgende energiefactuur tot een nieuwe medische doorbraak. Van de oorlog in Oekraïne tot een intrigerende moordzaak. Met deskundige uitleg van VRT NWS-collega’s en andere experts. Met getuigenissen die raken. Met vragen die ertoe doen en verrassende inzichten. Eén kwartier luisteren om een hele avond en dag te kunnen meepraten over het nieuws. Te beluisteren wanneer het jou uitkomt, via de app van VRT NWS of VRT MAX.

Lode Roels en Sofie Vander Donckt, bekend als nieuwslezers op Radio 1, zullen afwisselend host zijn van 'Het Kwartier'. Ze spitten het nieuws van de dag uit, gaan praten met experts, trekken op onderzoek en loodsen je door de nieuwsdag.

Sofie Vander Donckt: 'Ik ben enthousiast dat ik na 15 jaar radionieuws nu ook mijn schouders mag zetten onder een nieuwe, creatieve manier om het nieuws te vertellen.'

Voor Lode, die eerder al 'De Ochtend' en 'De Wereld Vandaag' presenteerde en ook radionieuws leest, is podcast geen nieuw medium.

Lode Roels: 'Sinds de eerste podcasts opdoken, meer dan een decennium geleden, ben ik gefascineerd door deze innovatieve vorm van informatie. Het doet me dan ook veel plezier om nu voluit te kunnen meewerken aan de allereerste dagelijkse podcast van VRT NWS.'

Dat VRT NWS nu inzet op een dagelijkse podcast, heeft te maken met het groeiende aantal podcastluisteraars in Vlaanderen. Vier op de tien Vlamingen hebben al eens naar een podcast geluisterd, en de afgelopen twee jaar is dat aantal sterk gegroeid. Vooral jonge Vlamingen luisteren steeds meer podcast en ze doen dat ook om op de hoogte te blijven van nieuws en actualiteit.

Griet De Craen, Hoofdredacteur VRT NWS Radio: 'We maken de podcast voor actieve Vlamingen, die een grote nieuwshonger hebben en weinig tijd. Op 15 minuten tijd ben je mee met drie nieuwsverhalen van de dag, om ze te begrijpen of door te vertellen.'

'Het Kwartier' van VRT NWS, elke weekdag om 16.00 uur in de app van VRT NWS en VRT MAX.

DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verward' (BNNVARA)

Jessica spreekt de 22-jarige Isabella. Haar moeder lijdt aan schizofrenie en gedraagt zich steeds wantrouwiger. De woede richt zich vooral op de vader van Isabella. Op een dag, als Isabella niet thuis is, slaat moeder haar echtgenoot dood. Op de crisisdienst geeft psychiater Niels Mulder een inkijk in de keuzes die hij en zijn collega's maken. Hoe lastig dit is, blijkt wanneer de politie melding doet van een ernstig verwarde en vervuilde man die de buurt mogelijk in gevaar brengt. De 30-jarige Demi is gediagnosticeerd met schizofrenie en hoort dagelijks meerdere dwingende stemmen in haar hoofd.

'Verward', om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers