Je krijgt wat je verdient in 'Arcadia': spannende nieuwe fictie op En

zaterdag 18 maart 2023
Foto: Eén - © VRT 2023

Hoe ver ga je om jouw gezin te beschermen? Met die vraag wordt een familie geconfronteerd in de gloednieuwe reeks 'Arcadia', vanaf zondag 19 maart te zien op En en via VRT MAX.

'Arcadia' neemt je mee naar een nabije toekomst, een nieuwe ideale wereld, waar wetten en regels je een veilig gevoel bezorgen en een burgerscore je levenskwaliteit beoordeelt. Maar wat als je als burger niet kan of wil voldoen aan de verwachtingen?


Pieter Hendriks (Gene Bervoets) leeft met zijn vrouw Cato Christiaens (Monic Hendrickx) en zijn vier dochters Milly (Abigail Abraham), Luz (Lynn Van Royen), Hanna (Ellie de Lange) en Alex (Melody Klaver) in de nieuwe maatschappij Arcadia. Als gezagsgetrouwe burgers hebben ze een hoge score en leiden ze een goed leven. Wanneer aan het licht komt dat Pieter met de score van een van zijn dochters heeft gefraudeerd, wordt hij verbannen naar de onbewoonbare buitenwereld. Cato en haar vier dochters blijven alleen achter en krijgen strafpunten voor Pieters fraude. Ze komen terecht in een kluwen van bedrog en verraad, waarbij de solidariteit tussen de vrouwen steeds meer op de proef wordt gesteld. Kiezen ze voor zichzelf of elkaar?


Internationale samenwerking met meeslepend verhaal
De cast van 'Arcadia' bestaat uit een mix van grote Vlaamse en Nederlandse namen, en frisse nieuwe talenten. De hoofdrollen worden vertolkt door Gene Bervoets, Lynn Van Royen, Abigail Abraham, Natali Broods, Monic Hendrickx, Melody Klaver, Ellie de Lange en Maarten Heijmans. Andere belangrijke rollen zijn voor Jean Janssens, Wim Opbrouck, Boris Van Severen, Lukas Bulteel, Aus Greidanus sr., Rutger Messerschmidt, Mustafa Duygulu, Mathijs Scheepers en Ward Kerremans.

'Arcadia' is een samenwerking tussen VRT (Eén) en het Nederlandse KRO-NCRV (NPO), in coproductie met de Duitse WDR en SWR (ARD). De reeks wordt gemaakt door het Vlaamse productiehuis jonnydepony in coproductie met de Nederlandse producent Big Blue. 'Arcadia' werd geschreven door Philippe De Schepper, Bas Adriaensen en Zita Theunynck, en geregisseerd door Tim Oliehoek. De reeks is dus niet enkel in Vlaanderen op Eén te zien, maar is vanaf 19 maart meteen ook in Nederland en later in Duitsland te bekijken.

De samenwerking tussen de verschillende omroepen en producenten heeft de ruimte gecreëerd om van 'Arcadia' een grootschalige productie te maken, met een sterke en diverse cast, een meeslepend verhaal, uitgekiende sets en spectaculaire locaties in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Scenarist Philippe De Schepper: 'Met ons productiehuis jonnydepony proberen we onze projecten te enten op wat speelt in de samenleving. Dat hebben we ook met 'Arcadia' gedaan. Het idee van een maatschappij die een betere versie van zichzelf wil worden na een ramp, is fascinerend. Toen we er vijf jaar geleden, nog voor de uitbraak van corona, aan begonnen, konden we niet voorzien dat dit basisidee plots zo dichtbij zou komen. Ik ben erg trots op het resultaat dat we nu eindelijk aan het publiek kunnen tonen. Het harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen, maar dat is alleen maar gelukt dankzij de geweldige cast en crew waarmee wij hebben mogen samenwerken. Samen hebben wij een verhaal gecreëerd dat meer dan ooit relevant is en zal blijven. Ik ben ervan overtuigd dat we de kijkers mee zullen krijgen in de wereld van 'Arcadia'.'

Producer Helen Perquy: ''Arcadia' vertelt een verhaal dat ons nauw aan het hart ligt. We hopen dat het publiek dat voelt, en de reeks ook hen weet te raken.'

Een nieuwe en betere samenleving?
Na een grote catastrofe is een nieuwe samenleving ontstaan: Arcadia. Omdat grondstoffen schaars zijn geworden, heeft de overheid een aantal specifieke regels ingevoerd. Die moeten ervoor zorgen dat de mensen gezond, gedisciplineerd en productief blijven. De sociale status van de bewoners van Arcadia wordt bepaald door de mate waarin ze zich houden aan die regels. Om dat te controleren is bij iedereen een chip ingeplant, zodat de overheid haar burgers overal en altijd kan volgen. Daarnaast is een puntensysteem geïntroduceerd: de burgerscore. Die bepaalt wat je kan en mag doen in deze maatschappij, en waar je als burger recht op hebt.

De hoofdpersonages
Pieter Hendriks (Gene Bervoets) is de pater familias van de familie Hendriks-Jans en directeur van de Dienst Algoritme in Arcadia. Als ambtenaar is hij verantwoordelijk voor het algoritme dat de burgerscore van alle burgers van Arcadia beheert. Ondanks zijn status en het harde werk, is hij in de eerste plaats een betrokken familieman.

Gene Bervoets heeft meer dan honderd projecten in film, televisie en theater op zijn palmares staan. Hij won een Ensor voor Beste Acteur ('Paradise trips') en is ook bekend voor grote rollen in een aantal reeksen zoals 'Beau Séjour 2', 'Professor T.', 'Tabula rasa', 'Lockdown', 'Déjà vu' en 'Aspe'.

Cato Christiaens (Monic Hendrickx) is de mama van Alex en Hanna. Ze werd weduwe na een tragisch voorval en is hertrouwd met weduwnaar Pieter Hendriks.

Monic Hendrickx is een gevierde Nederlandse actrice, bekend van onder andere de Nederlandse serie 'Penoza' als Carmen van Walraeven. Voor deze vertolking won ze meerdere prijzen waaronder een Gouden Kalf voor Beste Actrice in een dramareeks. Ze speelde ook mee in 'Café Derby' van Lenny van Wesemael en verscheen in de internationale vampierenreeks 'Heirs of the Night'. ​

Milly Hendriks (Abigail Abraham) is de oudste dochter van Pieter Hendriks. Ze is een ambitieuze officier bij het Schild, de politiedienst van Arcadia. Hoewel Milly een rechtgeaarde burger en een plichtsgetrouwe officier is, komt haar familie altijd op de eerste plaats.

Abigail Abraham is een actrice, zangeres en presentatrice. Abigail is te zien in 'Dealer', 'The Chapel' en 'Kom hier dat ik u kus'. Daarnaast vertolkte ze verschillende rollen in televisiereeksen waaronder 'Vermist', 'Storm Lara', 'Spitsbroers', 'Hidden Assets' en binnenkort in de tweede reeks van 'De Twaalf'.

Luz Hendriks (Lynn Van Royen): Al snel wordt voor Luz' vader Pieter en Cato duidelijk dat ze ‘anders’ is. Luz leeft in haar eigen wereld en doet vooral waar ze zin in heeft. Luz heeft altijd een beschermd leven geleid, dankzij de hoge scores van haar ouders én het frauduleus script dat Pieter op haar eigen score heeft geprogrammeerd.

Lynn Van Royen is vooral bekend vanwege haar hoofdrol in 'Beau Séjour' (2016) waarvoor ze in 2018 op het televisiefestival van Monte Carlo de prijs voor beste actrice voor dramareeks ontving. Ze verscheen naast Veerle Baetens in de internationaal geprezen Eén-reeks 'Tabula rasa' (2017) en in 2018 kreeg ze de hoofdrol in het tweede seizoen van de succesvolle Duits-Deens-Belgische coproductie 'The Team' (2015). Ze speelde ook belangrijke rollen in de reeksen 'De Dag', 'De Twaalf', 'Spitsbroers' en 'Luizenmoeder'.

Alex Jans (Melody Klaver) is de dochter van Cato Christiaens en wordt net zoals Milly lid van het Schild. Alex werkt hard voor haar hoge score en stort zich na een tragische gebeurtenis in haar leven helemaal op het werk. Ze is een trouwe soldaat, krijgt lovende evaluaties en geldt als voorbeeld voor de natie.

Op 14-jarige leeftijd werd Melody al genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste actrice voor de film 'Diep'. Ze studeerde in 2014 af aan de Toneelacademie Maastricht en won op het ITS-Festival de Kemna-Award voor meest veelbelovende acteur/actrice van Nederland en België. Ze speelde in meerdere films en televisieseries, waaronder 'Oorlogswinter' van Martin Koolhoven, waarvoor ze een Rembrandt-Award voor Beste Actrice won. Voor haar hoofdrol in de internationale speelfilm 'Rafaël' ontving ze in 2019 het Gouden Kalf voor Beste actrice.

Hanna Jans (Ellie de Lange) is de tweede dochter van Cato Christiaens en een arts in opleiding. Ze is daarnaast ook een kritische twintiger. Rebels zelfs, tenminste naar de maatstaven van Arcadia. In het ziekenhuis waar ze werkt, wordt ze geconfronteerd met de onrechtvaardigheid van het systeem.

Ellie de Lange studeerde in 2019 af als acteur aan de Toneelacademie van Maastricht. Sindsdien heeft ze diverse rollen vertolkt in reeksen zoals 'Keizersvrouwen' en 'The Serpent'.

Marco Simons (Maarten Heijmans) is een trouwe soldaat van het Schild. Hij stelt de wetten niet in vraag, maar controleert streng of ze worden nageleefd. Als ‘Regulator’ voert hij onderzoek naar de waarheid. Dat is voor Marco het hoogste goed en daarom bijt hij zich vast in het dossier van de familie Hendriks.

Maarten Heijmans vertolkte de hoofdrol in de reeks 'Ramses', waarvoor hij een Gouden Kalf, een TV-beeld en een Emmy Award voor Beste acteur ontving. Sindsdien is hij te bewonderen in 'Klem', 'Wat is dan liefde', 'De 12 van Schouwendam', 'Penoza: The final chapter' en 'Hemelrijken'.

Simon Simons (Aus Greidanus sr.): is de vader van Marco en een eigenwijze oude man die ondanks zijn leeftijd nog altijd hard moet werken om zijn score op peil te houden.

Aus Greidanus sr. speelde onder andere mee in de speelfilm 'Hoge hakken, echte liefde'. In 2016 vertolkte hij de rol van Pieter Menten in de tv-serie 'De zaak Menten', hij was daarnaast te zien in de film 'Taiki' en de dramaserie 'Swanenburg'.

Lena Harms (Natali Broods): nadat Lena Harms haar moeder verliest bij de aanslag op de Koepel, gooit ze zich op haar carrière als Revisor bij het Vizier (staatsveiligheid), om te vergeten en te onderzoeken wat er nu écht gebeurd is die dag. Ze is ondertussen acht maand zwanger. Net zoals haar moeder kiest ze voor wel een kind, maar geen man.

Natali Broods maakt al jaren deel uit van de artistieke kern van theatergezelschap De Koe. Ze vertolkte een van de hoofdrollen 'Any way the wind blows', was te zien in 'Een ander zijn geluk' en 'De helaasheid der dingen'. In 2016 won ze de Ensor voor Beste actrice in een bijrol voor de film 'Galloping mind' van Vandekeybus en in 2018 won ze een Ensor voor Beste actrice in de film 'Façades'. Broods was ook te zien in tal van televisieseries, zoals 'Tabula rasa', 'Over water', 'De infiltrant' en 'Déjà vu'.

Aflevering 1
In Arcadia leeft iedereen met een score. Pieter Hendriks fraudeert met de scores van zijn dochters en dat heeft zware gevolgen.

'Arcadia' is een productie van jonnydepony en het Nederlandse Big Blue en is een samenwerking tussen VRT en KRO-NCRV (NPO) in coproductie met WDR/SWR (ARD). De reeks kwam tot stand met de steun van de Belgische Tax Sheltermaatregel, Beside Tax Shelter, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders en het Garantiefonds voor de Vlaamse onafhankelijke audiovisuele productiesector. Alsook met een bijdrage van de Netherlands Film Production Incentive.

Arcadia is ook beschikbaar met VRT-audiodescriptie. De audiodescriptie kan je op Eén activeren via het taalkeuzemenu van je decorder, of elke zondag rond 21.10 uur op het Ketnet-kanaal afstemmen. Je vindt alle programma's met audiodescriptie ook op VRT MAX.

'Arcadia', vanaf zondag 19 maart om 20.35 uur op Eén. Vanaf 19 maart zijn alle afleveringen van 'Arcadia' meteen in boxset via VRT MAX te bekijken.

DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo STAR Channel logo

Voor de artsen en verpleegkundigen op de spoedafdeling in Chicago Med is geen enkele dag hetzelfde. Ze slaan zich doorheen de chaos om hun patinten tegen elke prijs te helpen. Na een verkeersongeval staat de spoedeisende hulp al snel vol patinten. Een arts komt Charles bekend voor en Archer raakt vlak voor zijn niertransplantatie aan het twijfelen.

'Chicago Med', om 21.00 uur op STAR Channel.

Dossiers