K3 en veldrijder Justin Laevens genomineerd voor meest LGBT+ -vriendelijke mediapersoonlijkheden 2021

maandag 11 oktober 2021

Naar traditionele gewoonte reikt de Vlaamse tv-zender OUTtv eind dit jaar de OUT Media Award uit aan de persoon of organisatie die de LGBT+-gemeenschap op de meest positieve manier onder de aandacht bracht in de Vlaamse media.

Vandaag, op Coming-Outdag, maakt OUTtv de acht genomineerden van 2021 bekend op haar website.


De Vlaamse genomineerden voor de jaarlijkse OUT Media Award zijn dit jaar o.a. veldrijder Justin Laevens, jongerenorganisatie Wel Jong Niet Hetero, discotheek Red & Blue, radio-dj Jana De Wilde, senator Fourat Ben Chikha, popgroep K3, voormalig Miss België Lenty Frans en Drag Race Holland winnares Vanessa van Cartier. Eind dit jaar zal bekendgemaakt worden wie van deze acht Belgisch vicepremier Petra De Sutter mag opvolgen als meest LGBT+-vriendelijke mediapersoonlijkheid/-organisatie in Vlaanderen.

'Voor elk land waar we uitzenden proberen we organisaties en sterke nationale persoonlijkheden te nomineren die via de media een positief verschil gemaakt hebben voor de LGBT+-gemeenschap. Ieder jaar vormt die nominatielijst een mooie verdeling tussen cisgender'- en transgenderpersonen, mensen met verschillende seksuele geaardheden, alsook tussen sport-, showbizz-, culturele en politieke berichtgevingen', vertelt Marc Putman, CEO van OUTtv Europe.

'In het algemeen was 2021 eerder een jaar waarin haat en fobie naar LGBT+-personen toe vooral pijnlijk duidelijk werd', vult OUTtv-gezicht Jens Geerts aan. 'Ik denk hierbij aan nieuwsberichtgevingen over anti-LGBT+-stickers die opgeplakt werden in Antwerpen, rechtse politici die hun afkeer en haat verspreiden tegenover transgenderpersonen op tv, de dood van David P., seksistische en homofobe uitlatingen naar topsporters toe vanuit een nationale nieuwsredactie... België staat momenteel op de tweede plaats van de Rainbow Index van de Europese LGBT+-organisatie ILGA Europe. Dit betekent dat België, op Malta na, het beter doet dan de andere landen wat betreft LGBT+-rechten, toch merken we ieder jaar weer dat het voor België moeilijker wordt om nationale bekendheden te nomineren die actief hun nek uitsteken voor LGBT+-personen via de Vlaamse media. Vooral binnen de sporttak. Professioneel sporter en tegelijkertijd openlijk LGBT+ zijn, blijft blijkbaar ook in Vlaanderen nog eerder een uitzonderlijke combinatie jammer genoeg. Dit zien we in 2022 graag anders', aldus Geerts.

De prijs voor meest LGBT+-vriendelijke mediapersoonlijkheid van het jaar is een eervolle titel en werd eerder al uitgereikt aan o.a. voormalig Belgisch premier Charles Michel, K3, Bo Van Spilbeeck, 'Belgium's Got Talent' kandidaat Lola McQueen en Belgisch vicepremier Petra De Sutter.

Vorig jaar brachten bijna 5.000 Vlamingen hun stem uit. Stemmen op de genomineerden van 2021 kan t.e.m. 10 december 2021 via de website www.out.tv. De winnaar wordt eind dit jaar uitgeroepen.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

5 augustus 2010. De goud- en kopermijn in het Chileense Copiapó stort in en 33 mijnwerkers komen vast te zitten op zo'n 700 meter onder de aardbodem. Het is het begin van een ware overlevingsstrijd, terwijl er boven met man en macht wordt gewerkt om de mijnwerkers zo snel mogelijk te bevrijden. Buiten de mijn bouwt de zus van een van de mijnwerkers een 'kamp van de hoop', voor de families van 'de 33'.

'The 33', om 22.20 uur op Net5.

Dossiers