Ketnet en SOS Kinderdorpen slaan de handen in elkaar en Stampen voor vrede

zaterdag 16 maart 2024

SOS Kinderdorpen en Ketnet roepen alle Ketnetters op om op woensdag 27 maart om 5 voor 12 te stampen voor vrede. Zo willen ze de aandacht vestigen op wat de verwoestende impact kan zijn van oorlog en conflicten op kinderen wereldwijd.

'Kinderen staan met hun beide voeten in de wereld, ze pikken het nieuws mee via 'Karrewiet', het onderwijs, sociale media en volwassenen uit hun omgeving. Verschillende conflicten in de wereld zorgen ervoor dat kinderen hun rechten in het gedrang zien komen. Met Stampen voor vrede willen we kinderen een stem geven en een platform aanbieden om op te komen voor de rechten van alle andere kinderen die leven in conflictgebieden. Door en voor kinderen, want zij zijn onze toekomst', legt Annemie Gulickx, netmanager Ketnet, uit.Waarom Stampen voor vrede?
Ongeveer 400 miljoen kinderen -  dat is 1 op 5 (!) - leeft in conflictgebieden of vlucht daaruit. Velen raken gewond, worden gedood of seksueel misbruikt. Ze verliezen familieleden en vrienden. Ze worden gedwongen hun huis te ontvluchten door oorlog, vervolging, geweld en schendingen van de mensenrechten.

Hilde Boeykens, nationaal directeur SOS Kinderdorpen België: 'Elk kind heeft het recht om in een veilige, stabiele omgeving en in hechte, duurzame relaties met zorgende volwassenen te kunnen opgroeien.'

Oorlog houdt kinderen en jongeren sterk bezig en maakt heftige emoties los. Uit onderzoek van Unicef Nederland blijkt dat meer dan de helft van de tien- tot achttienjarigen er vaak aan denkt. Twee op drie jongeren voelt zich verdrietig voor andere kinderen. Bijna de helft van de kinderen en jongeren is bang dat er ook hier oorlog komt. In november 2024 vieren we de vijfendertigste verjaardag van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Maar intussen doorstaan talloze kinderen de gruwelen van oorlog. Elk kind verdient veiligheid en stabiliteit, maar helaas zitten veel te veel kinderen vast in noodsituaties en gewapende conflicten.

Wat is Stampen voor vrede?
Ketnet en SOS Kinderdorpen willen met Stampen voor vrede kinderen een stem geven en een platform bieden om op te komen voor de rechten van alle andere kinderen die leven in conflictgebieden. Door met de voeten te stampen op de grond vestigen ze de aandacht op de verwoestende impact van gewapende conflicten op kinderen wereldwijd en roepen ze op tot actie om de veiligheid van elk kind te waarborgen, in lijn met de fundamentele kinderrechten.

Er wordt ook een educatief pakket voorzien waarmee leerkrachten en kinderen in de klas aan de slag kunnen.

Stampen voor vrede is een samenwerking van Ketnet en SOS Kinderdorpen.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

V3 Veronica logo logo Veronica V3

Gerry Lane is een toegewijde vader en echtgenoot die werkt als onderzoeker voor de Verenigde Naties. Wanneer een zombiepandemie uitbreekt, wordt hij door de regering gevraagd om de invasie tegen te houden. Tegelijkertijd moet Gerry zijn vrouw en kinderen beschermen tegen de moordlustige zombies.

'World War Z', film uit 2013 met oa. Brad Pitt, om 23.55 op Veronica.

Dossiers