Ketnet zet een schooljaar lang in op duurzaamheid met 'Planeet K'

dinsdag 26 september 2023
Foto: Ketnet - © VRT 2023

Ketnet kleurt groen en zet het komende schooljaar duurzaamheid centraal! Met de beweging 'Planeet K' maakt Ketnet het thema bespreekbaar bij kinderen.

Daarnaast zorgen Ketnet en Ketnet Junior dit najaar voor een sterke mix van vertrouwde en nieuwe programma's, projecten en acties.


'Planeet K'
'Planeet K' is een beweging die een schooljaar lang zal leven bij Ketnet en Ketnet Junior. Zowel op televisie als online komen kinderen meer te weten over duurzaamheid. Op zondag 8 oktober geeft Ketnet het startschot in 'Kingsize live'. Dan beginnen ook de wrapperchallenges en gaan Gloria Monserez, Héritier Tipo, Nidal van Rijn, Nona 't Jolle, Sarah Mouhamou en Thomas De Smet boeiende uitdagingen aan. Verder komen er een hele reeks nieuwe programma's waarin duurzaamheid centraal staat. Zo beleeft Gloria, samen met enkele Ketnetters, in 'Stel Je Voor' avonturen die gelinkt zijn aan het thema. Verder zullen verschillende games in het teken staan van duurzaamheid. En ook in de uitzendingen van Karrewiet zal het onderwerp aan bod komen.

Op Ketnet.be en in de Ketnet-app wordt alles gebundeld op een overzichtelijke themapagina.

Annemie Gulickx, netmanager Ketnet: 'Met 'Planeet K' willen we Ketnetters niet alleen laten zien dat je met kleine acties een stuk duurzamer kunt leven, maar vertellen we hun ook de grotere verhalen rond de klimaatverandering. 'Planeet K' moet een beweging worden waarin kinderen laten zien dat er altijd hoop is en dat, als we echt samenwerken, we toch een verschil kunnen maken.'

De wrapperchallenges
Alle Ketnet-wrappers gaan één maand lang een uitdaging aan die te maken heeft met duurzaamheid. Héritier en Nidal zijn als eersten aan de beurt, in oktober. Héritier mag een maand lang geen nieuwe dingen kopen en Nidal moet heel die tijd vegan leven. Hiervoor roepen ze de hulp in van ervaringsdeskundigen. Via een vlog kun je de avonturen van de wrappers volgen. Ketnetters die de challenges inspirerend vinden, kunnen zelf ook deelnemen en in interactie gaan met de wrappers via ketnet.be en de Ketnet-app.

De vlogs van Nidal en Héritier zullen vanaf 8 oktober te zien zijn op ketnet.be en in de Ketnet-app. De andere challenges volgen later dit schooljaar.

'Stel Je Voor'
Gloria Monserez, vier Ketnetters en drie kippen beleven in 24 uur een waanzinnige rollercoaster van gebeurtenissen gelinkt aan één thema rond duurzaamheid: De 24u challenge. En die 24 uur beleven ze niet vanuit een veilige studio, maar ze ondervinden alles op een 'Stel Je Voor'-locatie. Want stel je voor dat je moet leven op een afvalberg! Stel je voor dat er op elk moment van de dag (of nacht) een natuurramp kan gebeuren! Stel je voor dat er geen elektriciteit is!

'Stel Je Voor' is een programma van De Mensen voor Ketnet.
Vanaf zondag 22 oktober in de Ketnet-app, op ketnet.be en VRT MAX.

Ketnet Junior
Ook Ketnet Junior doet mee met 'Planeet K'. Via enkele inspirerende programma's komen ook de allerkleinsten in aanraking met duurzaamheid.

'Evi & Co': iedere dag doet de zesjarige Evi een wonderlijke ontdekking, samen met opa Co. Met spullen van vroeger beleven ze speelse en soms ontroerende avonturen van nu. Nu in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX.

'Edmond en Lucy': maak kennis met Edmond, de eekhoorn, en Lucy, de berenwelp. Leef mee met hun dagelijkse avonturen in het bos, waar de natuur hun beste speelkameraadje is. Vanaf 8 oktober op Ketnet Junior, in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX.

'Saïd en Anna': een vrolijke, actieve ‘doe-serie’ over beste vrienden Saïd (6) en Anna (7) die dagelijks te vinden zijn in de Repair Shop van Saïd’s ouders. Terwijl kapotte spullen van de mensen uit de buurt daar met goed gereedschap een tweede kans krijgen, weten de kinderen hun eigen 'probleempjes’ ook op geheel eigen, creatieve wijze te fixen. Saïd en Anna is een internationale coproductie van VRT met EO (Nederland) SWR en Indi Film uit Duitsland, gemaakt door Phanta Basta!. Deze serie is tot stand gekomen met een bijdrage van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive, CoBO fonds en Creative Europe MEDIA programma van de Europese Unie. Vanaf 21 oktober op Ketnet Junior, in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX.

Ketnet en Ketnet Junior zorgen voor een opwindend najaar
Naast 'Planeet K' pakken Ketnet en Ketnet Junior dit najaar ook uit met een boel andere initiatieven en programma's.

'Hilly-skate'
Hilly trekt zowat iedere dag naar het skateplein, samen met haar vrienden. Wanneer ze geselecteerd wordt voor een proskateteam, komt een droom uit. Alleen … Hilly moet zich een andere stijl aanmeten en ziet haar vrienden amper nog. Een fictiereeks met jong talent: Nona ‘t Jolle als Hilly, Ilian Benamor als Otis, Josselin Blakime als Ayo en Amaryll Crott als Diede.

'Hilly-skate' is een programma van De Mensen voor Ketnet. Elke week, van vrijdag tot zondag, op ketnet.be, in de Ketnet-app en op VRT MAX.

'Homo Universalis Ketnet'
Ook dit schooljaar strijden vijfentwintig Ketnetters om de titel van Homo universalis Ketnet. In dit succesvolle programma, dat ondertussen al aan seizoen vier toe is, nemen de kinderen het iedere dag tegen elkaar op in spannende proeven. Degene die de proef het minst goed kan uitvoeren, valt af. Wie kan het langst in het spel blijven?

Elke weekdag op Ketnet, in de Ketnet-app en op VRT MAX.

'De Faker'
Zet je schrap voor het tweede seizoen van 'De Faker'. In elke aflevering van deze spannende realityshow wordt bij een Vlaams gezin één gezinslid vervangen door iemand die niet bij het gezin hoort, de zogenaamde ‘faker’. Twee teams van Ketnet-wrappers nemen het tegen elkaar op om zo vaak mogelijk de identiteit van de faker te ontmaskeren. Lukt dit niet? Dan wint het gezin de faker-beker én een uitstap naar een leuk pretpark.

'De Faker' is een programma van All3Media Belgium en Ketnet.Vanaf woensdag 11 oktober elke woensdag op Ketnet, in de Ketnet-app en op VRT MAX.

Alle peuters en kleuters staan regelmatig voor ‘eerste keren’. Zo is het voor hen heel spannend om de eerste keer naar de kapper te gaan, naar het zwembad of naar school. Met een leuke podcast zet Ketnet Junior hen mee op weg. Daarnaast is er ook eentje voor ouders en begeleiders, waarin zij te weten komen hoe ze kinderen kunnen helpen op die momenten.

'Sarah: Sokpops Eerste Keer'
Sokpop maakt net zoals elke peuter en kleuter een heleboel eerste keren mee. In 'Sokpops Eerste Keer' worden er herkenbare situaties geschetst wanneer Sokpop voor zulke spannende gebeurtenissen staat. Hij deelt ze met Sarah, Bavo en Micro De Microfoon. Met de stemmen van Sarah Mouhamou als Sarah, Robin Keyaert als Sokpop, Bavo Maes als Bavo en Gloria Monserez als Micro De Microfoon. Nu in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX.

'Sarah Voor Ouders'
Sarah Mouhamou gaat in gesprek met ontwikkelingspsychologe Telidja Klaï over alle kleine en grote stappen die peuters en kleuters nemen. Kleine kinderen ontwikkelen zich razendsnel en staan voor een heleboel eerste keren. Sarah vertelt zowel over haar eigen ervaringen met zoontje Nouh als over die van jonge ouders uit haar omgeving. Telidja biedt de nodige inzichten en handvaten zodat je als ouder of opvoeder weet hoe ermee om te gaan. ​Vanaf nu op VRT MAX.

'De Warmste Koekenbak'
De Warmste Week komt er weer aan en ook Ketnet doet opnieuw mee! Met 'De Warmste Koekenbak' roept Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou alle Ketnetters op om massaal koekjes te bakken en te verkopen ten voordele van De Warmste Week. Op school, in de jeugdbeweging of thuis: kinderen kunnen overal meedoen met De Warmste Koekenbak.

Tijdens de week zelf gaat Sarah in de Bakstage in Brugge nog extra koekjes bakken en verkopen. Dat doet ze samen met een boel Ketnetters en andere enthousiaste gasten. Haar Rijzende Reporters gaan het hele land door om Ketnetters die koekjes hebben gebakken te bedanken en om te luisteren naar hun verhalen.

En er is nog meer
Binnenkort komen er op Ketnet nieuwe afleveringen van onder andere 'Zouk', 'Interstellar Ella' en 'De Smurfen'. Ook van het hoorspel 'Op Luistertocht met Ridder Muis' mag je nieuwe avonturen verwachten. Deze keer zullen die verhalen draaien rond een koningsmysterie, telkens met de nodige humor en flair van Ridder Muis.

Ketnet Junior pakt uit met de kleuterdramaserie 'Kabam!', waarin herkenbare kinderangsten centraal staan. De reeks laat zien dat iedereen wel eens bang is en toont op een speelse manier dat er vaak ook een oplossing voor handen is. Met een beetje fantasie, zo doe je dat gewoon!

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

V3 Veronica logo logo Veronica V3

Gerry Lane is een toegewijde vader en echtgenoot die werkt als onderzoeker voor de Verenigde Naties. Wanneer een zombiepandemie uitbreekt, wordt hij door de regering gevraagd om de invasie tegen te houden. Tegelijkertijd moet Gerry zijn vrouw en kinderen beschermen tegen de moordlustige zombies.

'World War Z', film uit 2013 met oa. Brad Pitt, om 23.55 op Veronica.

Dossiers