Nieuwe Vlaamse fictiereeks 'Prinsessia' op Ketnet

vrijdag 4 april 2014

'Prinsessia' is een nieuwe fictiereeks over een prinsessenschool in een sprookjeskasteel in een land hier ver vandaan. De reeks volgt de belevenissen van vijf prinsesjes die er naar school gaan.

Elke aflevering bevat een flinke portie spanning en humor, en ook een muzikaal moment. 'Prinsessia' wordt voor Ketnet gemaakt door Studio 100 en wordt uitgezonden vanaf zaterdag 5 april om 8.10 uur.


Wouter Quartier, netmanager van Ketnet, is bijzonder tevreden met de nieuwe reeks: ''Prinsessia' heeft alles om een succes te worden. Er is niet alleen de glamoureuze en sprookjesachtige wereld van de prinsessen die de fantasie van vele kinderen prikkelt, maar tegelijkertijd ook de herkenbaarheid van de schoolsituatie die het voor de jonge kijkers gemakkelijk maakt om zich met de personages te identificeren. 'Prinsessia' reikt kinderen ook voorbeelden aan van tolerantie tegenover diversiteit. 'Prinsessia' gaat immers over vriendschap tussen heel verschillende individuen. Elke prinses heeft haar eigenheid, haar eigen temperament en haar eigen karakter. En die verschillen en de conflicten die eruit voortvloeien, moeten de meisjes leren overstijgen. Ook in die zin zijn de prinsessen rolmodellen.'

'Met 'Prinsessia' investeren wij opnieuw in een Vlaamse productie. Onze samenwerking met partners uit de Vlaamse audiovisuele sector is een bewuste keuze voor de eigenheid en authenticiteit die wij zo hoog in het vaandel dragen. Deze nieuwe reeks past bovendien in een lange en vruchtbare traditie van samenwerking tussen Ketnet en Studio 100. Na 'Mega Mindy', 'ROX' en 'Galaxy Park' is het andermaal een fictiereeks geworden. Dat is evenmin toeval, want Vlaamse fictie is ook bij kinderen bijzonder populair. Dat bewijzen ook onze eigen series, zoals 'De Elfenheuvel' en 'GoGoGo!'. En dan zijn er natuurlijk ook de humor en de muziek. Kinderen zijn dol op muziek. Ook daar zet Ketnet graag op in. Met aandacht voor de meest diverse genres, van 'Kapitein Winokio' over 'Zingaburia' tot 'Prinsessia'. Fictie, muziek én humor van eigen bodem: 'Prinsessia' combineert het beste van vele werelden', aldus nog Quartier.

Ook Hans Bourlon en Gert Verhulst van Studio 100 zijn heel enthousiast: 'Wij zijn ontzettend trots op 'Prinsessia'. Deze gloednieuwe en kleurrijke serie over vijf pittige prinsessen in een prinsessenschool is doorspekt met de nodige humor. En wat 'Prinsessia' helemaal bijzonder maakt is dat er ook in elke aflevering wordt gezongen. De hele televisiereeks zit echt boordevol muziek. Studio 100 is uiteraard ook erg blij met het vertrouwen dat Ketnet al jaren in ons stelt als producent van verschillende kinder –en jeugdseries, we hopen dat onze prinsessen heel wat Ketnet-kijkers zullen aanspreken. De eerste single van onze vijf zingende prinsessen – de titelsong ‘Prinsessia’- werd alvast erg goed onthaald, en nu zijn we uiteraard erg benieuwd naar de eerste reacties op de reeks!'

De personages en de verhalen
Prinses Roos (Désirée Viola), Prinses Madeliefje (Sylvia Boone), Prinses Iris (Helle Vanderheyden), Prinses Violet (Fauve F.C. Geerling) en Prinses Linde (Jolijn Henneman) gaan naar school in Prinsessia. Ze krijgen er onder meer onderricht in etiquette, creativiteit en stijl.

De vijf prinsessen hebben allemaal hun eigen karakter en specifieke eigenschappen. Prinses Roos is slim en lief, maar een beetje ijdel. Prinses Violet is stoer, sportief en een echte flapuit. Prinses Linde is perfectionistisch, superordelijk en dol op eten. Prinses Iris is dan weer heel slordig en door haar vreemde interesses (in de ogen van de andere prinsessen) een beetje een buitenbeentje. De naïeve prinses Madeliefje denkt – helaas onterecht - dat ze heel creatief en artistiek is. De prinsessen hebben allemaal hun lievelingskleur, zoals ook blijkt uit hun kleren en de inrichting van hun kamer.

De prinsessen zijn goeie vriendinnen. Maar zelfs bij de beste vriendinnen is er soms wat onenigheid en een beetje jaloezie of wordt er al eens een leugentje om bestwil verteld. Al die specifieke eigenschappen en de kleine conflicten die het gevolg zijn van hun verschillende karakters, vormen de voedingsbodem voor de verhalen in de reeks.

Nog meer stof voor verhaallijnen zit in de verhouding van de vijf prinsessen met de drie volwassenen in de school: de strenge, rechtvaardige, maar toch wat onzekere directrice en lerares Juf Flora (Bettina Berger), de nogal luie en opportunistische lakei Kamiel (Dirk Van Vaerenbergh) en de domme maar goedhartige kok Basiel (James Cooke).

Elke aflevering vertelt een op zichzelf staand verhaaltje. De verhaaltjes worden gedreven door de karaktertrekken van de personages en hun onderlinge relaties, maar ook door kleine, vaak heel herkenbare gebeurtenissen op de school en soms ook door elementen uit de sprookjestraditie.

Aflevering 1: Het gouden prinsessenkroontje – zaterdag 5 april om 8.10 uur
Ergens in het kasteel zou een gouden prinsessenkroontje liggen. Violet vindt dat de andere prinsessen daar nogal onnozel over doen en besluit een grap uit te halen, samen met Kamiel en Linde. Ze maken een valse schatkaart. De andere prinsessen gaan naarstig op zoek naar de kroon.

De setting
De prinsessenschool bevindt zich in een kasteel. Centraal daarbij is de grote zaal, met een lange eettafel en een knusse zithoek waar de prinsesjes samen kunnen kletsen. De grote zaal is een beetje vergelijkbaar met een troonzaal in een paleis. Die grote zaal loopt via bogen uit in een grote binnentuin. Verder is er ook een klaslokaal en zijn er drie slaapkamers. Die slaapkamers komen uit op een centrale gang.

Elders in het kasteel bevinden zich het bureau van directrice Flora, de werkkamer van lakei Kamiel en de keuken waar kok Basiel het eten bereidt.

Prinses Violet en prinses Roos delen een slaapkamer. Violet en Roos kunnen goed met elkaar opschieten, maar Violet kan er zich wel druk in maken dat de ijdele Roos zo dikwijls voor de spiegel staat, want Violet zelf is helemaal niet met haar uiterlijk bezig. Roos heeft het dan minder voor de stoere en wat jongensachtige kant van Violet.

Prinses Linde en Iris delen de tweede slaapkamer. Dat zorgt ook wel eens voor probleempjes want Linde wil alles netjes en proper hebben terwijl Iris niet aan opruimen denkt omdat ze altijd met haar hoofd in de wolken zit. Prinses Madeliefje heeft haar eigen kamer omdat ze volgens de andere prinsessen te luid snurkt.

De muziek
'Prinsessia' staat niet alleen voor boeiende verhalen over pittige prinsessen, maar ook voor leuke muziek. In elke aflevering zit een liedje dat aansluit bij een gebeurtenis in het verhaal of een bepaalde emotie weergeeft. Het is eigenlijk een klein stukje musical binnen de aflevering, waarbij het verhaal en de emoties ervan blijven doorlopen. De prinsessen vormen buiten de reeks ook een meidengroep die kinderpop brengt. Hun repertoire sluit aan bij de muziek van de reeks. Deze zomer zullen ze te zien zijn in Plopsaland. Ondertussen is ook hun eerste single al uit: de titelsong 'Prinsessia'.

Voor de liedjes van Prinsessia tekenden Gert Verhulst, Miguel Wiels, Alain Vande Putte & Peter Gillis.

Cast:

- Prinses Violet: Fauve Geerling
- Prinses Iris: Helle Vanderheyden
- Prinses Roos: Désirée Viola
- Prinses Madeliefje: Sylvia Boone
- Prinses Linde: Jolijn Henneman
- Juf Flora: Bettina Berger
- Basiel: James Cooke
- Kamiel: Dirk Van Vaerenbergh

Producent:

Productiehuis: Studio 100
Producer: Anja Van Mensel
Concept: Gert Verhulst & Hans Bourlon
Creative producer: Sven Duym
Regie: Bart Van Leemputten
Line producer: Sofie Buytaert
Liedjes: Gert Verhulst, Miguel Wiels, Alain Vande Putte & Peter Gillis

'Prinsessia', vanaf zaterdag 5 april om 08.10 uur op Ketnet.

DOSSIER: Het tv-voorjaar van 2014

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers