Sporza is klaar voor het wielervoorjaar

donderdag 23 februari 2023
Foto: Sporza - © VRT 2023

De wielerfans hebben er lang naar uitgekeken maar op zaterdag 25 februari is het zover: dan start het klassieke wielervoorjaar. ​ Twee maanden lang is het al koers wat de klok slaat, van de Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag 25 februari tot Luik – Bastenaken – Luik op zondag 23 april.

Bij Sporza zit de wielerliefhebber heel de tijd op de eerste rij om van die grote en kleine wielermonumenten te genieten, zowel bij de mannen als bij de vrouwen (11 wedstrijden) en zowel online als op radio en televisie.


Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn er klaar voor. Dat hebben we begin deze maand nog gezien op het WK veldrijden. Maar er zijn nog een hele rist andere toppers die zich tijdens het wielervoorjaar willen tonen, van de Sloveense hardrijders Tadej Pogačar en Matej Mohorič over Tom Pidcock, Julian Alaphilippe en Biniam Girmay tot Yves Lampaert, de jonge Arnaud De Lie en Jasper Philipsen.

Bij de vrouwen duimen we natuurlijk voor Lotte Kopecky, maar zij zal ook dit jaar rekening moeten houden met het sterke Nederlandse legioen van Marianne Vos, Demi Vollering, Annemiek van Vleuten en co., én met de Italiaanse toppers Elisa Balsamo, Marta Cavalli en Elisa Longo Borghini.

De meeste wedstrijden worden rechtstreeks uitgezonden op Eén. Bij de belangrijkste klassiekers is er ook een omkaderingsprogramma. Het commentaar bij de mannen wordt verzorgd door Karl Vannieuwkerke of Renaat Schotte en José De Cauwer. Bij de vrouwen zijn Ruben Van Gucht en Ine Beyen de vaste commentatoren. Op Radio 1 zorgt Christophe Vandegoor voor het commentaar. Het klassieke wielervoorjaar wordt op zaterdag 25 februari op gang geschoten met de Omloop Het Nieuwsblad. De rechtstreekse uitzending op Eén begint om 13.30 uur. Maarten Vangramberen zorgt voor de omkadering. ​ Daags daarna is er Kuurne – Brussel – Kuurne, in Sporza Zondag op Eén, vanaf 13.30 uur.

Uiteraard zorgt Sporza ook voor duiding en achtergrond bij de koers. Zo kijkt Canvas in de zesdelige reeks 'Patrick Lefevere, Godfather van de koers' achter de schermen van het peloton en in de ziel van de peetvader van het Belgische wielrennen. Vanaf woensdag 8 maart.

Daarnaast zoomt de Sporza-podcast 'De Tribune' eveneens geregeld in op het wielervoorjaar, onder meer met deze voorjaarsspecial met Karl Vannnieuwkerke, José De Cauwer en Ine Beyen.

In de week van de Ronde van Vlaanderen (zondag 2 april) blikt Karl Vannieuwkerke in 'Vive le Vélo, leve de Ronde' op Eén vooruit naar Vlaanderens mooiste. Van maandag 27 tot donderdag 30 maart.

De wielerkalender van Sporza
zaterdag 25 februari: Omloop Het Nieuwsblad ​ (mannen en vrouwen – met omkadering)
zondag 26 februari: Kuurne – Brussel ​ - Kuurne
dinsdag 28 februari: GP Le Samyn (mannen en vrouwen)
zaterdag 4 maart: Strade Bianche (mannen en vrouwen)
zondag 5 maart: Grote Prijs Jean-Pierre Monseré (commentaar Christophe Vandegoor en Sven Nys)
zondag 5 tot zondag 12 maart: Parijs – Nice (commentaar Renaat Schotte en José De Cauwer)
woensdag 15 maart: Nokere Koerse (mannen en vrouwen)
woensdag 22 maart: Brugge – De Panne Classic (mannen)
donderdag 23 maart: Brugge – De Panne Classic (vrouwen)
vrijdag 24 maart: E3 Saxo Bank Classic
zondag 26 maart: Gent – Wevelgem (mannen en vrouwen – met omkadering)
woensdag 29 maart: Dwars door Vlaanderen
zondag 2 april: Ronde van Vlaanderen (mannen en vrouwen – met omkadering)
woensdag 5 april: Scheldeprijs
zaterdag 8 april: Parijs – Roubaix (vrouwen)
zondag 9 april: Parijs – Roubaix (mannen)
woensdag 12 april: De Brabantse Pijl
zondag 16 april: Amstel God Race (mannen en vrouwen)
woensdag 19 april: De Waalse Pijl (mannen en vrouwen)
zondag 23 april: Luik – Bastenaken – Luik (mannen en vrouwen)

Word zelf ploegleider met de Sporza Wielermanager
Wil je ook eens in de huid van Patrick Lefevere of een andere ploegleider kruipen? Dat kan met de Sporza Wielermanager. ​ Met die app kan iedereen zijn eigen wielerteam van 20 renners samenstellen. Voor elke wedstrijd kies je 12 van je 20 renners. ​ Aan de hand van de resultaten van jouw team kan je je wielerkennis een heel voorjaar lang meten met die van je vrienden of collega’s.

DOSSIER: Voorjaar 2023: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Een boeiend verhaal van Robbie Robertson, de dit jaar overleden gitarist en songwriter van The Band, over het nummer The Night They Drove Old Dixie Down. We gaan naar Jamaica en duiken in de muzikale roots van Bob Marley. En songwriter Holly Knight schreef maar liefst negen nummers voor Tina Turner. Zij vertelt over hun samenwerking en de totstandkoming van onder andere 'The Best'.

'Top 2000: The Untold Stories', om 23.35 uur bij de NTR op NPO 3.

Dossiers