Streamz Original 'Het Proces Dat Niemand Wou' wint de Ha! van Humo

dinsdag 13 december 2022
Foto: © Streamz

De Streamz Original 'Het Proces Dat Niemand Wou' heeft maandagavond de Ha! van Humo gewonnen, de jaarlijkse prijs van de Humo-redactie voor het beste televisieprogramma van het afgelopen jaar.

Programmamaker Tess Uytterhoeven en de ploeg achter het programma ontvingen in Kavka in Antwerpen de Ha! en de bijbehorende cheque van 5.000 euro uit de handen van Pedro Elias en Guy Mortier. De documentaire haalde het van andere genomineerden als 'Nonkels', 'Niets gaat over' en 'Chantal'.


In haar motivatie schrijft de jury: 'Het programma móést gemaakt worden, en dat is jammer. 'Het Proces Dat Niemand Wou' is immers op een mestvaalt gegroeid: de zaak-Bart De Pauw, een onverkwikkelijk stukje geschiedenis met alleen maar scherpe randen. Er waren al reconstructies gepend en meningen geturfd, en in 2021 was de belaging van verschillende vrouwen door de glorieuze televisiefiguur in een rechtbank getoetst aan het wetboek – daar kwam een veroordeling van. Maar 'Het Proces Dat Niemand Wou' ging verder dan het recht en dieper dan het gejoel. Tess Uytterhoeven, televisiemaakster bij Woestijnvis, prikte door de feiten, het rumoer en de hijgerigheid, en legde iets kostbaars bloot: wat het is om een slachtoffer te zijn.'

'In deze docu onderzoeken we de pijnpunten waar dit proces op duwt. Door de betrokkenen zelf aan het woord te laten proberen we antwoord te bieden op de vele maatschappelijke vragen die deze zaak met zich meebracht', zegt maker Tess Uytterhoeven.

'Eén van de pijlers van Streamz is om relevante verhalen uit Vlaanderen te brengen. Het verhaal van dit proces dat niemand wou, is er één die velen raakt. In deze documentaire vertellen betrokken vrouwen voor het eerst wat hen is overkomen en delen ze zo een verhaal dat vele andere, anonieme Vlamingen, ook is of kan overkomen', aldus Dorien Rausch, Head of Content van Streamz.

'Het Proces Dat Niemand Wou' legt in drie afleveringen de maatschappelijke pijnpunten bloot van de gemediatiseerde zaak rond televisiemaker Bart De Pauw. Meer dan een jaar voor het proces werden alle betrokken partijen gecontacteerd door programmamaker Tess Uytterhoeven. Acht vrouwen spreken eenmalig voor de camera over hun beleving.

'Het Proces Dat Niemand Wou' is een Streamz Original en een productie van Woestijnvis, met de steun van de Vlaamse Tax Shelter. De reeks is nog steeds exclusief te zien op Streamz.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Jan Slagter ontvangt onder anderen Buddy Vedder en Aruna, de winnares van Heel Holland Bakt. Buddy Vedder vertelt over de vele ontmoetingen met koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis. Hij speelt de hoofdrol in de musical Saturday Night Fever en samen met de cast treedt hij op. Aruna is groot liefhebber van het koningshuis en maakt koninklijke lekkernijen. Etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering legt uit hoe je een tompouce eet en waarom je tegen de koning niet 'eet smakelijk' zegt. Marco Schuitmaker treedt op. April Darby speelt de hoofdrol in de musical Sister Act. Ze vertelt over de rol en treedt op met de cast.

'MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk', om 13.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers