Vanaf zaterdag kan je kijken naar 'Extreme Makeover Vlaanderen' op Play4

vrijdag 30 september 2022
Foto: Play4 - © SBS Belgium 2022

In 'Extreme Makeover Vlaanderen' neemt James Cooke samen met een team van experten, familie, vrienden en buren het huis onder handen van een gezin dat het moeilijk heeft.

In de eerste aflevering volgen we de Ieperse Inge die er alleen voor staat met haar autistisch zoontje Noah nadat haar man Thijs uit het leven stapte.


Thijs uit Ieper was een bezige bij en handige harry. Als hij zich niet inzette voor de lokale Steinerschool waar ook zijn zoon Noah school loopt, was hij thuis in de weer om de woning van zijn gezin om te toveren tot een warm nest. Tot het noodlot toesloeg en Thijs’ beste vriend, zijn papa, heel onverwachts stierf. Thijs, die zelf ook aan een autismespectrumstoornis bleek te lijden, zag geen andere uitweg meer en stapte uit het leven. Nu blijven Inge en Noah alleen achter, al kunnen ze gelukkig rekenen op de steun van heel veel familie en vrienden.

Het waren Audrey, de zus van Inge en Barbara, de schooldirectrice van de Steinerschool, die Inge en Noah inschreven voor het programma.

'Ik hoop dat het vandaag een megaverrassing zal zijn voor Inge en Noah. Het is iets waar ze keihard naar uitkijken', vertelt Audrey.

'De stempel die Thijs achterliet, is groot. Ik kan je meteen twintig hoekjes en kantjes tonen in onze school die er nu zo uitzien omdat Thijs ermee aan de slag ging', zo vertelt Barbara.

Met een enthousiaste ploeg van vrienden en familie trekken James en de experten ten strijde. Ze willen de strandvibe van het huis en het permanente vakantiegevoel dat er hangt, behouden. Maar ze willen ook eigen accenten leggen. Zo zijn er plannen om de slaapkamer van Noah in ware Minecraft-stijl te stoppen, en willen ze graag een volwaardige slaapkamer voor Inge creëren waarin ze door het dakraam naar de sterren kan kijken.

'Dat vond Thijs heerlijk. We konden uren filosofische gesprekken voeren over het leven. Als ik straks naar de sterren kijk, dan zie ik hem', zo zegt Inge.

De experten doen er samen met de vrijwilligers alles aan om Inge & Noah de verrassing van hun leven te bezorgen

Interieur designer Anneke Crauwels: 'Het huis vertelde al een heel verhaal. Met onze expertise wilden we een synergie creëren tussen nieuwe tastbare dingen en de ziel van het huis. Om zo voor Inge en Noah een afgewerkte thuis te ontwerpen.'

Ontwerper Tom Callebaut: 'We wilden met onze verbouwing wat structuur en rust kunnen creëren voor Inge en Noah, ze wat ademruimte geven. Hopelijk kan de verbouwing een soort overgangsritueel worden voor een volgend hoofdstuk in hun leven. Een mooie herinnering aan Thijs én een hoopvolle doorstart.'

De vraag is echter of ze de verbouwingen binnen de waanzinnige korte termijn van acht weken af zullen krijgen. Zal Inge effectief naar de sterren kunnen kijken in haar eigen slaapkamer? En drijft Brent, de creatieve duizendpoot van de experten, zijn wil door en zorgt hij voor een springplank vanuit de boomhut, de grootste nachtmerrie van James? Diezelfde James die voor de eerste keer een koevoet hanteert, loopt dat wel goed af?

Maar vooral, kunnen de verbouwers de ziel die Thijs in de woning stopte, in ere houden

Wie zijn de Experten van 'Extreme Makeover Vlaanderen'?

Tom Callebaut (51) - Ontwerper
'Architectuur is voor mij nooit een doel op zich, het is een middel om ruimte te scheppen voor een nieuwe toekomst en mensen te raken. En dit is net wat we in 'Extreme Makeover Vlaanderen' met z’n allen hebben proberen te bereiken'

Anneke Crauwels (33) - Interieur designer
'Wie mij kent, weet dat het een passie is van mij om van een huis een warme thuis te maken. Iedereen heeft hier nood aan, Extreme Makeover Vlaanderen helpt me om die missie te doen slagen'

Anneke en Tom worden afwisselend bijgestaan door creatieve duizendpoten Brent Redant & Dieter Meul.

Brent Redant (45)
'Bij 'Extreme Makeover Vlaanderen' heb ik de kans gevonden om mijn talenten die ik in al die jaren ontwikkeld heb nu ten volle te benutten voor al de mensen die het zo hard nodig hebben. Het geeft een enorme voldoening om met het team al onze kennis te bundelen om zo samen tot een harmonieus resultaat te komen op maat van de behoeften van het gezin'

Dieter Meul (33)
'Mijn honger naar creatieve uitdaging is groot. En ik zie elk project als een kans om mezelf en de verwachtingen te overtreffen. Laat ons zeggen dat 'Extreme Makeover Vlaanderen' mijn honger wel kon stillen...De uitdaging om mensen die het nodig hebben te kunnen helpen in de vorm van een (crazy) verrassing was onweerstaanbaar!'

'Extreme Makeover Vlaanderen', vanaf zaterdag 1 oktober om 20.15 uur op Play4 en GoPlay.

DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Hunted into the Wild' (AVROTROS)

Pieter Valley en Appie Mussa, Sander en Jordy Huisman, Mátyás Bittenbinder en Sterrin Smalbrugge, Do en Loiza Lamers, Chatilla van Grinsven en Steven Brunswijk en Krista en Marcelle Arriëns slaan op de vlucht in Noorwegen. Wie blijven de hunters een stap voor in een gebied waar overal gevaar dreigt?

'Hunted into the Wild VIPS', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers