VRT en NPO gaan structureel samenwerken aan programma's met Tom Waes in de hoofdrol

donderdag 16 november 2023
Foto: Een - © VRT 2022

VRT en de Nederlandse publieke omroep NPO maken vandaag bekend dat ze de komende drie jaar intensief zullen samenwerken aan verschillende coproducties waar Tom Waes in te zien is.

Ze slaan de handen in elkaar voor een vijftal programma's, waarvan twee fictieproducties en verschillende non-fictieprojecten. Het eerste resultaat van deze samenwerking is al in 2024 te zien bij zowel VRT als NPO. Het Vlaamse productiehuis De Mensen zal deze programma's maken.


Samenwerking is essentieel voor publieke omroepen om op een duurzame manier een genre als fictie te maken, maar ook op vlak van non-fictie is het nuttig om de krachten te bundelen. Dankzij deze structurele samenwerking tussen VRT en NPO kan zowel het Vlaamse als het Nederlandse publiek de komende jaren van verschillende programma's met Tom genieten.

Ricus Jansegers, directeur Content VRT: 'Het is met gepaste trots dat we deze samenwerking bekendmaken. In uitdagende financiële tijden slaan VRT en NPO de handen in elkaar om hoogwaardige programma’s te kunnen blijven produceren met lokaal talent. Onze kijkers zijn dol op Tom Waes en dat geldt duidelijk ook voor de Nederlanders. Deze samenwerking met NPO is trouwens deel van een geheel: we bespreken ook hoe we de krachten kunnen bundelen op vlak van innovatie, digitale toepassingen, opleidingen …'

Remco van Leen, directeur Video NPO: 'Ik ben trots dat we een getalenteerde maker als Tom Waes door deze samenwerking met VRT de komende jaren aan de Nederlandse publieke omroep kunnen binden. Samen met KRO-NCRV hebben we deze mooie stap kunnen maken die onze gezamenlijke ambities met VRT goed onderstreept.'

Tom Waes hoeft in Vlaanderen geen introductie meer, maar ook in Nederland is hij al jaren een gekende en geliefde naam. Zo werden verschillende seizoenen van 'Reizen Waes' uitgezonden bij NPO, kennen onze noorderburen Tom uiteraard van de fictiereeks 'Undercover', en zag het Nederlandse publiek hem onlangs nog aan het werk in 'Het Verhaal van Vlaanderen' - dat na het overdonderende succes in Vlaanderen ook bijna 1 miljoen Nederlanders wekelijks kon boeien.

Raf Uten, co-CEO De Mensen: 'Al vijftien jaar werken we bij De Mensen samen met Tom Waes en eindelijk krijgt de man wat hij verdient: roem en glorie in Nederland. In Vlaanderen is Tom al een tijdje de absolute nummer 1, en ook in Nederland schijnt zijn ster alsmaar feller. 'Undercover', 'Reizen Waes' en 'Het Verhaal van Vlaanderen' waren ook in Nederland grote hits. We zijn bij De Mensen bijzonder blij dat na VRT nu ook NPO volwaardige partner wordt in onze producties met Tom Waes.'

Tom Waes: 'Ik ben ongelooflijk vereerd dat ik de komende jaren niet enkel programma’s voor de Vlaamse, maar ook de Nederlandse kijkers mag maken. Ik kom natuurlijk al vaker in ons buurland, dankzij 'Undercover' of 'Reizen Waes'. Enkele jaren geleden leerde ik onze noorderburen zelfs héél goed kennen in 'Reizen Waes Nederland'. Ik kijk uit naar deze nieuwe samenwerking: er staan enkele heel mooie projecten op stapel.'

Elkaar versterken: verschillende samenwerkingen van VRT met Europese publieke omroepen
VRT bundelt de krachten ook voor andere projecten met verschillende Europese omroepen. Zo maakte VRT onlangs bekend dat ze een unieke samenwerking aangaat met zeven publieke omroepen in Scandinavië, Duitsland en Nederland, om fictiereeksen uit te wisselen. Zo breidt VRT haar aanbod uit met sterke fictie en krijgen Europese publieke omroepen meer impact in de internationale mediasector. Lees meer over deze unieke samenwerking in dit bericht.

De nieuwe samenwerking bouwt verder op verschillende succesvolle trajecten in Nederland, zoals de STIP IT-actie en de coproductie 'Arcadia'. Daarnaast verkennen de Vlaamse publieke omroep en NPO nog andere samenwerkingen op vlak van onder andere innovatie, educatie en technologie.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers