'Zonder Afspraak': tussen droom en daad staat... je familie

woensdag 5 april 2023
Foto: Canvas - © VRT 2023

'Zonder Afspraak' is een eigentijdse comedy over een Gentse kapper van Turkse afkomst die droomt van een muzikale carrière en daardoor zijn gezin, zijn omgeving en vooral zichzelf in de problemen brengt.

Het is een comedy van eigen bodem over de dromen die we allemaal koesteren, de praktische bezwaren die daarbij in de weg staan, en de soms verrassende en verregaande gevolgen wanneer die twee botsen.


Aziz is 40 en runt het kapsalon 'Zonder Afspraak'. Maar eigenlijk zou hij veel liever muzikant zijn. Op een dag besluit hij ervoor te gaan, een beetje geholpen door het toeval, een vroege midlifecrisis en een buurman die hem onbewust een duwtje in de rug geeft. Maar tussen droom en daad staan onder meer zijn nuchtere vrouw, een eigenzinnige tienerdochter, een zoon met eigen plannen, een kritische vader, een criminele schoonbroer en een bende afpersers. Kortom: De perfecte arena voor een snedige en snelle comedy vol misverstanden, gefnuikte ambities, gebroken harten, pittige ruzies en pijnlijk herkenbare confrontaties.

'Zonder Afspraak' is een samenwerking van Canvas met het productiehuis W2 van Willem Wallyn. Die schreef eerder onder meer het scenario van '1985' voor Eén en 'De 16' en 'Albatros' voor Canvas, maar bij 'Zonder Afspraak' is hij de producent. Het scenario is van de hand van Nuran Karaca ('Spitsbroers') en Yahya Terryn ('Professor T.'), die ook de regie deed. De cast bestaat in grote mate uit Turkse Gentenaars, zoals Ali Can Ünal ('Amigo's' en 'De Shaq'), Souad Boukhatem ('De Twaalf', 'Offline', 'De Maagd van Gent') en muzikant Farouk Jomâa N. Ben Ali, naast onder meer Tom Vermeir ('1985', 'Twee Zomers', 'De Twaalf'), Aimé Claeys ('1985') en Ann Miller ('Twee Zomers', 'De Bunker').

Lotte Vermeir, netmanager Eén en Canvas: 'Canvas zet in op eigenzinnige fictie. Denk maar aan de veelgeprezen en bekroonde series 'Albatros' en 'Bevergem', 'Clinch' of 'Fiskepark'. Ook 'Zonder Afspraak' is een bijzondere reeks, met een authentiek en relevant verhaal van deze tijd, gegrepen uit de leefwereld van de makers. Het creatieve productieteam en de cast combineren nieuw talent met bekende namen. Samen met de vele succesvolle fictieprojecten van Eén en VRT MAX onderstreept deze Canvas-reeks de blijvende inspanningen van de VRT om te investeren in de meest uiteenlopende kwaliteitsfictie.'

Willem Wallyn, producent 'Zonder Afspraak': 'Yahya Terryn kwam naar mij om samen een sitcom te maken over de droom van een Gentse kapper. En ook al ben ik geen rasechte producer,  ik heb geen seconde getwijfeld: er was niet alleen een heerlijk scenario met fantastische personages, maar ik vind vooral dat we dromen altijd serieus moeten nemen. Of het nu die van Aziz, die van Yahya of die van ons allemaal zijn. Het was een fantastisch avontuur waar we met de hele Gentse gemeenschap onze schouders hebben onder gezet. Als een bende dromers, klaar om de wereld te veroveren, of er toch minstens eens goed mee te lachen.'

De personages

Aziz (Ali Can Ünal)
Aziz is een warme, charmante man en vader die een Turks kapsalon uitbaat in Gent, maar ervan droomt om muzikant te worden. Na jaren twijfelen beslist hij zijn droom waar te maken. Helaas is zijn organisatorisch talent eerder beperkt.

Souad (Souad Boukhatem)
Souad is de Marokkaanse vrouw van Aziz. Ze leidt haar gezin met strakke hand en is ervan overtuigd dat niets aan haar aandacht ontsnapt. Toch ontgaat alles wat er echt toe doet haar volkomen.

Ceren (Buse Kaplan)
Ceren is de dochter van Aziz en Souad. Ze is superambitieus en weet van aanpakken. Ze laat niet met zich sollen, heeft door wat er speelt en is een geboren organisator, maar ze moet nog naar haar ouders luisteren.

Vedat (Ismaïl L’hamiti)
Vedat is de zoon van Souad en Aziz. Een zondagskind dat niks fout kan doen in Souads ogen. Hij is ervan overtuigd dat de toekomst hem toelacht, maar er staan hem nog enkele grote verrassingen te wachten.

Ali (Mesut Arslan)
Ali is de verbitterde vader van Aziz en de oprichter van het kapsalon. Hij is half verlamd en voelt zich misbegrepen en verraden. Gelukkig is er zijn kleindochter, met wie hij heel goed kan opschieten.

Dino (Farouk Jomâa Ben Ali)
Dino is de broer van Souad. Hij heeft heel wat fouten begaan in zijn leven. Maar nu hij vrijkomt met een enkelband, is Dino vast van plan het deze keer goed te doen. Natuurlijk moet hij wel een manier vinden om geld te verdienen ...

Meryem (Jasmin Galas)
Meryem is de verloofde van Vedat. Haar vader is de op een na rijkste Turk in Gent. Zijn afwezigheid als vader heeft hij gecompenseerd met geld en cadeaus. En dat heeft het karakter en de mentaliteit van Meryem sterk beïnvloed.

Patrick (Tom Vermeir)
Patrick is een immomakelaar. Zij kantoor bevindt zich naast het kapsalon van Aziz. Patrick houdt van mensen met een plan en zal die plannen altijd steunen. Zeker als zijn eigen wagonnetje aan die locomotief kan hangen.

Serdi (Faki Serdi Alici) en Jelle alias Musti (Aimé Claeys)
Serdi en Jelle zijn twee kleine criminelen die Aziz afpersen, maar eigenlijk hebben ook zij andere dromen. Serdi wil net als Aziz muzikant worden en Jelle droomt van een nieuwe familie.

Andere personages zijn onder meer Marie (Ann Miller), de nieuwe vriendin van Patrick en party organiser van beroep; Noor (Kadèr Gurbüz), de flamboyante moeder van Meryem; en Ahmed (R.Kan Albay), vader van Meryem en de op een na rijkste Turk van Gent.

Gastrollen worden vertolkt door onder meer Lien Maes, Habiba Boukhatem, Fatima Boukhatem, Sabrina Boukhatem, Erhan Demirici, Inneke Nijssen, Nuran Karaca, Yilmaz Kursun en Otto-Jan Ham.

Aflevering 1: Kapper Aziz
Kapper Aziz wordt vandaag 40 jaar, maar veel reden tot feesten ziet hij niet. Het cadeau dat hij van zijn familie krijgt, confronteert hem met zijn mislukte dromen. Zijn buurman heeft slecht nieuws en zijn vrouw organiseert een verrassingsdiner waar hij geen zin in heeft. Bovendien staat zijn criminele schoonbroer onverwachts in het kapsalon. Zijn zoon Vedat blinkt dan weer uit in afwezigheid. Dit alles zet Aziz aan tot actie om zijn echte droom te verwezenlijken: muzikant worden.

Cast en regisseur
Ali Can Ünal (Aziz) is theatermaker en acteur. Hij behaalde in 2019 zijn master drama/regie aan het RITCS in Brussel met de voorstelling Hamamci. Ali Can was deel van de Montignards en Camping Sunset en speelde onder meer bij Walpurgis, Opera La Monnaie en Het Zuidelijk Toneel (NL). Als artistiek begeleider is Ali Can werkzaam bij Jong Gewei.

Souad Boukhatem (Souad) geeft les en volgt momenteel aan de Ugent de opleiding Master Gender en Diversiteit. Als kind maakte ze deel uit de jongerenproducties van de Kopergietery onder regie van onder andere Eva Bal, Ives Thuwis en Alain Platel. Later speelde ze mee ​ in een de voorstelling ClubAh!Med van het theatergezelschap Union Suspecte geregisseerd door ZouZou en Chokri Ben Chikha. Haar eerste film volgde in 2012 in het langspeelfilmdebuut van Peter Monsaert, Offline. In 2014 vertolkte Souad Boukhatem een hoofdrol als Aicha in De maagd van Gent van Nicolaas Rahoens. aarnaast speelde ze mee in De Twaalf (2018), Lost Luggage (2021) en in de langspeelfilm Zeevonk (2023). Recent was ze samen met onder andere Marijke Pinoy en Eva Binon te zien in Een Lola geschreven door en in regie van Yahya terryn.

Buse Kaplan (Ceren) werd geboren in Turkije en kwam als peuter naar België. Ze groeide op in Gent en studeerde mode en creatie. Ze werkte als model en volgde ook een traject van de nieuwe spelers, een eenjarige vooropleiding theater met professionele coaches. Hier bloeide haar liefde voor theater helemaal open. De rol van Ceren in Zonder Afspraak is haar televisiedebuut. Daarnaast studeert ze Sociaal Werk aan de Artevelde Hogeschool in Gent.

Ismaïl L'hamiti (Vedat) is een televisie/theateracteur uit het Mechelse. Al op 8 jarige leeftijd stond hij op de planken met drama en woordkunst. De liefde voor het acteren werd alsmaar groter en zijn droom om acteur te worden werd werkelijkheid. Ismaïl speelde mee in diverse reeksen, zoals ​'WTFock', 'Springstof', 'Déjà Vu', 'Babyproof' en nu ook 'Zonder Afspraak'.

Mesut Arslan (Ali) is een acteur en regisseur met Macedonische, Kosovaarse, Turkse en Vlaamse roots. In Turkije acteerde hij in voorstellingen van het stadstheater van Izmir en de Yenis Asir theatergroep waar hij ook regie-assistent was. In België heeft hij voorstellingen van ATG geregisseerd van 1999 tot 2005. Hij is stichter en artistiek directeur van Platform 0090 en cureerde het theaterfestival in België en Nederland in 2006. De volgende jaren werkte hij zowel in Vlaanderen als in Turkije. Vanaf 2017 is hij één van de hoofdregisseurs van KVS. Zijn eerste project in dit theaterhuis was Nachtelijk Symposium. In 2019 ging hij aan de slag met een van de meest gespeelde klassiekers uit de twintigste eeuw, Who’s afraid of Virginia Woolf? van Edward Albee. En in 2022 heeft hij Gilgamesh op scene gezet.

Farouk Jomâa Naoui Ben Ali (Dino) is een Belgische rapper/zanger en acteur met Tunesische roots. ​ De jonge Gentenaar maakte zijn debuut in de populaire jongerenserie 'WtFock' (2021). 'Zonder Afspraak' is zijn tweede productie. Als muzikant heeft hij onlangs een contract getekend bij Topnotch, het grootste hiphop-label van België en Nederland. Zijn eerste muzikale releases worden verwacht vanaf mei 2023, onder de artiesten naam Roukss.

Jasmin Gallas (Meryem) is eveneens van Tunesische afkomst. Ze werd geboren in Duitsland, groeide op in Ronse en woont nu in Gent. Ze woonde ook in Italië, Gran Canaria en Tenerife. ​ Zonder afspraak is haar acteerdebuut, maar ondertussen heeft ze ook meegespeeld in Assisen. ​ Ze is naar eigen zeggen verslaafd aan Instagram, maar ook aan sporten.

Tom Vermeir (Patrick) is acteur en muzikant. Vermeir heeft veel ervaring als theateracteur bij diverse gezelschappen, zoals het KIP, Compagnie Cecilia, HETPALEIS en theatergroep Action Zoo Humain. Daarnaast vertolkte rollen in heel wat televisieseries, waaronder 'Rang 1' (2011) en 'Zuidflank' (2013), 'De Twaalf' (2019) en '1985' (2023). Hij peelde ook een hoofdrol in de langspeelfilm 'Belgica' van Felix Van Groeningen. Tom Vermeir was een van de zangers en gitaristen van de rockband A Brand. ​

Faki Serdi Alici (Serdi) is al vele jaren actief in urban art en entertainment. Dat gaat van beatboxen, over theater, dans en breakdance tot hiphop, funk ​ en rap, onder meer bij Habbekrats. Hij volgde ook een zangopleiding en werkte bij theatergezelschap Union Suspecte en KVS. Daarnaast is hij mede-oprichter van de theatercollectief Transfo Collec, waar hij ook actief is als acteur, regisseur, beatbox-begeleider en mental coach.

Aimé Claeys (Jelle alias Musti) studeerde drama aan het KASK Gent en was onder meer te zien in series als 'De Twaalf' (2019), 'Onder Vuur' (2020-2021) en '1985' (2023).

Ann Miller (Marie) studeerde aan Studio Herman Teirlinck en heeft pakken ervaring in de Vlaamse theater-, film- en televisiewereld. Zij werkte veel voor theater, onder meer bij Blauwe maandag compagnie, DAS theater, de Roovers, Bronks en NTGent. Ze was te zien in films als 'Nicolas', 'Loft', 'Dagen Zonder Lief' en televisiereeksen als 'In de Gloria', 'Het Eiland', '‘t is Ingewikkeld', 'Assisen'.

Yahya Terryn is regisseur en coscenarist van 'Zonder Afspraak'. Hij studeerde filmregie aan de hogeschool Sint-Lukas Brussel. Vanaf begin 2006 tot eind 2007 maakte hij deel uit van De Bank, een residentie voor zes kunstenaars binnen kunstencentrum CAMPO. In 2009 richtte hij samen met Gilles De Schryver het GEIT op. Het Groot Europees Instituut voor Theater. Daar creëerde hij o.a. de theaterproducties De titel is alvast geweldig, Abel en Kaïn, en PUT i.s.m. ToneelgroepCeremonia. Na deze succesvolle samenwerking fuseerden het GEIT en Ceremonia tot het KIP. Yahya terryn was samen met Gilles De Schryver artistiek leider. Voor het KIP verzorgde hij de regie en scenario’s van Klein Rusland, Chicks for money and nothing fo free, dat geselecteerd werd voor het Nederlandse Theaterfestival en de publieksprijs won op het FIL-festival in Brazilë, Van zijn conceptvoorstelling U DIKKE MA – een voetbalopera! maakte hij samen met zijn collega’s in totaal negen remakes, in o.a. Dublin, Praag, Rotterdam, Helsinki, Manchester en Waregem.

​In 2019 regisseerde hij de theaterversie van de film 'Locke' bij Compagnie Cecillia. De voorstelling werd geselecteerd voor het theaterfestival 2020 en Tom Vermeire en Koen De Graeve wonnen de prijs voor beste samenspel van de acteursgilde. In 2021 schreef en regisseerde hij de Fassbinder- bewerking Een Lola. In 2011 werd de videoclip What’s taking you die Terryn maakte voor de Belgische rockband A BRAND geselecteerd voor het Internationaal Kortfilmfestival Leuven.

​In 2018 won de kortfilm Pathetike, gemaakt met de steun van het VAF en een productievan W2,de prijs van de Jury op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Op 12 april gaat zijn nieuwste voorstelling met o.a. Tom Vermeir en Patricia Kargbo in première. En op 18 april volgt dan de première van Zonder afspraak.

'Zonder Afspraak' wordt voor Canvas geproduceerd door Willem Wallyn (W2) met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, Screen Flanders, de stad Gent en de fiscale maatregelen van de federale regering voor audiovisuele producties.

'Zonder Afspraak', vanaf dinsdag 18 april om 22.00 uur (telkens twee afleveringen) en meteen integraal op VRT MAX. Herhaling op Eén vanaf zondag 23 april om 21.50 uur.

De reeks is ook beschikbaar met audiodescriptie. Integraal op VRT MAX vanaf 18 april en telkens twee afleveringen op het kanaal van Ketnet vanaf woensdag 19 april om 21.25 uur.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt Hélène Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers