'20 Days in Mariupol' wint NPO IDFA Audience Award 2023

vrijdag 17 november 2023

'20 Days in Mariupol' van Mstyslav Chernov heeft de NPO IDFA Audience Award 2023 gewonnen, de publieksprijs van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA).

De prijs wordt zaterdagavond in  Koninklijk Theater Tuschinski uitgereikt, voorafgaand aan een speciale vertoning van de film.


'20 Days in Mariupol' is een indringend, filmisch verslag van de onwerkelijk wrede Russische inval in de Oekraïense stad Marioepol, waar AP-journalist Mstyslav Chernov en zijn team hun schokkende beelden uit de belegerde stad weten te versturen om aan de wereld te tonen.

Uitreiking
De prijs wordt zaterdagavond om 20.00 uur in Koninklijk Theater Tuschinski uitgereikt door documentairemaker Nelly dos Reis, gevolgd door een vertoning van de film. Voor deze voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.

NPO IDFA Audience Award
De winnaar van de NPO IDFA Audience Award wordt bepaald door de bezoekers die na afloop van een filmvertoning via een QR-code hun waardering kenbaar konden maken. De NPO IDFA Audience Award wordt dit jaar voor de derde keer mogelijk gemaakt door de NPO. Aan de prijs is een geldbedrag van €5.000 verbonden.

Er deden dit jaar 142 films mee aan de publieksprijs. Onderstaand de definitieve top 10:

20 Days in Mariupol 4,91
Echo of You 4,88
Queendom 4,83
They and Them 4,82
Bye Bye Tiberias 4,8
Son of the Mullah 4,8
Transition 4,75
Gerlach 4,74
Life is Beautiful 4,71
The Echo 4,71

Bezoekcijfers IDFA 2023
NPO verwacht in 2023 een totaal aantal bezoeken van 245.000. Het totaal aantal filmbezoeken van publiek en scholieren aan IDFA komt deze editie naar verwachting uit op 152.000, 3 procent meer dan in 2022. Het aantal bezoeken aan het professionele programma tijdens IDFA was circa 45.000. Door het jaar heen zal IDFA ongeveer 48.000 bezoeken genereren.

NPO 2Doc IDFA Primeurs
NPO 2 zendt elk jaar vlak na IDFA een aantal 2Doc IDFA Primeurs uit, kort nadat deze documentaires in première zijn gegaan op het festival. Meer informatie over NPO 2, 2Doc en IDFA is te vinden op npo.nl/idfa. De nieuwsbrief 2Doc Weekly verschijnt elke zondagochtend, met daarin alle documentaires van de komende week op een rij - na uitzending ook te bekijken via NPO Start. 20 Days in Mariupol is binnenkort als 2Doc te zien op NPO 2 en NPO Start.

IDFA 2023 duurt nog tot en met zondag 19 november.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Ik Vertrek' (AVROTROS)

Voor het eerst in de 'Ik Vertrek'-geschiedenis volgen we mensen die maar liefst drie keer emigreerden, naar drie verschillende landen. Na een mislukt avontuur in Frankrijk treffen we Laurens en Brigitte in Duitsland. Hoewel ze een charmant plekje tussen de koeien hebben, is dit ook niet hun eindbestemming. Die ligt, als het goed is, in Spanje. Hier willen ze retreatprogramma's opzetten voor groepen. Nog voordat de verbouwing is gestart, hebben ze al de eerste boeking binnen. Over vijf weken ontvangen ze twaalf personen en er moet nog héél véél gebeuren. De vraag is of Laurens en Brigitte die uitdaging aan kunnen.

'Ik Vertrek', om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers