Sinan Can en Natascha van Weezel in oorlogsgebied op zoek naar een 'Brug over de Breuklijn'

zaterdag 19 oktober 2024
Foto: © BNNVARA 2024

Columnist en auteur Natascha van Weezel en programmamaker Sinan Can gaan sinds het begin van de oorlog in Gaza, in gesprek met mensen aan beide kanten van het conflict.

Vorig jaar deden ze dat ondanks haat en scheldpartijen, in Nederland. Nu gaan ze in het conflictgebied zelf op zoek naar de dialoog. Geloven mensen daar nog in een oplossing? In 'Brug over de Breuklijn II' reizen Natascha en Sinan door Israël waar oorlogsretoriek de rede overschreeuwt. Terwijl bommenwerpers en gevechtshelikopters over hun hoofden vliegen, ontmoeten ze mensen die zich onvermoeibaar tegen het geweld verzetten en met vuur voor vrede pleiten.


Sinan spreekt in Oost- Jeruzalem met de Palestijnse vredesactivist Hiba Husseini, mede- oprichter van de Holy Land Confederation. De advocate pleit voor een onmiddellijk staakt het vuren en een duurzame tweestatenoplossing. Eldad Joffe is burgemeester van Neve Shalom - Wahat as-Salaam, een dorp waar Joden en Palestijnen al jaren in harmonie samenwonen. Hij vertelt Natascha over zijn eerste werkdag, 7 oktober vorig jaar, de dag van de aanslag van Hamas. Hoe wisten hij en de bewoners van zijn gemeenschap de vrede te bewaren? Sinan bezoekt in Jeruzalem de oude stad waar verschillende religies op een vierkante kilometer hun heiligdommen koesteren en de spanningen door de oorlog verder oplopen. Op een massademonstratie ontmoet Natascha mensen die eisen dat premier Netanyahu meer doet om hun gegijzelde familieleden vrij te krijgen. En ten noorden van Tel Aviv is Sinan, bij het huis van de regeringsleider, getuige van felle protesten tegen de oorlog.

'Brug over de Breuklijn II', zondag 20 oktober om 20.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Ik Vertrek' (AVROTROS)

Timmerman Marcel Kaldenberg (58) droomt met zijn gezin al jaren van een avontuur in het buitenland. Wanneer hij door een val blijvend geblesseerd raakt, blijft het niet alleen meer bij dromen. Samen met zijn vrouw Sjarive (47) en kinderen Jay (13), Dex (11) en Blu (6) vertrekt hij naar Portugal om een woonhuis met bijgebouw en ruïne om te toveren tot B&B. Bij het aanvragen van de vergunningen belanden Sjarive en Marcel in een complex traject en worden ze van het kastje naar de muur gestuurd. Ondertussen wonen ze al twee jaar in Portugal, kamperen ze in hun eigen huis en is er nog geen steen gelegd.

'Ik Vertrek', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers