2Doc: Klaas de Jonge, De Prijs van Vrijheid': vrijheidsstrijder of terrorist?

woensdag 24 mei 2023

Twee jaar lang zat de activist Klaas de Jonge opgesloten in de Nederlandse ambassade in Pretoria nadat hij had weten te ontsnappen aan de Zuid-Afrikaanse politie.

Nu, 38 jaar later keert hij terug naar die tijd en gaat, in de exact nagebouwde kamer van de ambassade, de confrontatie aan met de mensen die moesten leven met de consequenties van zijn daden. Wat is de prijs van vrijheid? Regisseur Marlou van den Berge laat anti-apartheidsactivist Klaas de Jonge (85) terugblikken op zijn rol en arrestatie bij het gewapend verzet in Zuid-Afrika in de jaren ’80. Wat zijn de consequenties van zijn daden voor zijn kinderen, stiefkinderen, medestanders en opponenten? Een film over idealen en haar onherroepelijke gevolgen.


De Nederlandse anti-apartheidsactivist Klaas de Jonge wordt in 1985 in Zuid-Afrika gearresteerd op verdenking van wapensmokkel en terrorisme waarbij doden zijn gevallen. Hij zou in de strijd tegen de apartheid, hebben geholpen bij het vervoer van geld, pamfletten en explosieven. Klaas de Jonge weet op ingenieuze wijze te ontsnappen aan de Zuid-Afrikaanse politie door de Nederlandse ambassade in Pretoria in te vluchten en zit daar twee jaar in ballingschap vast. In de documentaire over die tijd wordt Klaas de Jonge geconfronteerd met mensen wiens levens voorgoed zijn veranderd door de keuzes die hij maakte. Zo gaat hij in gesprek met zijn (stief)kinderen die nog steeds de littekens dragen van de stress uit hun jeugd. Hij spreekt met een man die beide benen verloor door een ANC-autobom. En met de vrouw en dochter van een ANC-activist die is omgekomen. Ondersteund door fascinerend archiefmateriaal onderzoekt documentairemaker Marlou van den Berge of Klaas de Jonge nu vrijheidsstrijder of een terrorist is. Hoewel de documentaire teruggaat naar de jaren ’80 van de vorige eeuw is het thema ‘heiligt het doel de middelen?’ nog altijd zeer actueel.

Marlou van den Berge: ‘De film heeft een thema waar ik van kinds af aan al mee bezig ben: wat doe je op het moment dat er een vijand is? Sluit je je aan bij het verzet? En tot hoever ga je?’

‘2Doc: Klaas de Jonge, De Prijs van Vrijheid’ is een coproductie van Moondocs en BNNVARA en werd tijdens het Movies That Matter festival genomineerd voor de Dutch Movies Award 2023.

‘2Doc: Klaas de Jonge, De Prijs van Vrijheid’ is donderdag 25 mei te zien om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Hunted into the Wild' (AVROTROS)

Pieter Valley en Appie Mussa, Sander en Jordy Huisman, Mátyás Bittenbinder en Sterrin Smalbrugge, Do en Loiza Lamers, Chatilla van Grinsven en Steven Brunswijk en Krista en Marcelle Arriëns slaan op de vlucht in Noorwegen. Wie blijven de hunters een stap voor in een gebied waar overal gevaar dreigt?

'Hunted into the Wild VIPS', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers