'Defending Europe' dit najaar nieuw op National Geographic

vrijdag 5 juli 2024

In 'Defending Europe', een gloednieuwe serie over de meer dan 2000 jaar oude geschiedenis rondom de grenzen van Europa, speelt Nederland een grote rol. De eerste aflevering staat in het teken van de verhalen en locaties binnen Nederland die een cruciale rol speelden bij het vormen van het Europa zoals we het vandaag de dag kennen.

Hulp komt daarbij uit lokale hoek door historicus Bart Gielen die in de aflevering onthult hoe op unieke wijze de Hollandse Waterlinie in Fort Honswijk werd aangelegd om een nieuw Nederlands Koninkrijk te beschermen.


Elke aflevering van 'Defending Europe' richt zich op een ander land (Finland, Engeland, Polen, Frankrijk en Spanje)  en duikt in de archieven van de kritieke momenten waarop het voortbestaan van elk land werd bedreigd. Daarbij wordt onderzocht hoe verdedigingswerken het betreffende land veilig hielden, de nationale grenzen definieerden en de identiteit van de bevolking opbouwden.

Een cast van experts, bijgestaan door lokale specialisten, zal de ingenieuze techniek van defensieve vestingwerken, wapens en strategieën die werden ontwikkeld onderzoeken en volgen hoe deze tactieken zich in de loop der tijd aanpasten om nieuwe bedreigingen en technologieën af te wenden.

'Defending Europe' bestaat uit zes afleveringen en bevat grote, visueel indrukwekkende locaties die aansluiten bij enkele van de meest bekende momenten en personages uit de Europese geschiedenis. Van Hitlers verovering van Europa tot aan Napoleon Bonaparte, de middeleeuwse koningen en koninginnen, het Romeinse Rijk en alles daartussenin.

Aflevering 1: The Netherlands'
Professor Danielle George uit de UK onderzoekt het bekende fort Bourtange om te ontdekken hoe het standhield tegen niet één maar twee brute belegeringen in de strijd voor Nederlandse onafhankelijkheid. Historicus Bart Gielen onthult hoe de Hollandse Waterlinie in Fort Honswijk werd aangelegd om een nieuw Nederlands Koninkrijk te beschermen. Daarnaast ondekt de Schotse avonturier Andy Torbet hoe Nederlandse verdedigingswerken een centrale rol speelden in de Tweede Wereldoorlog én de Koude Oorlog.

'Defending Europe', vanaf 14 september om 20.00 uur elke week op National Geographic.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Oranjezomer' - Hélène Hendriks (SBS6)

Elke werkdag bespreekt Hélène Hendriks de actualiteit en de sportzomer vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, de havenstad waar op 12 augustus de Tour de France voor vrouwen van start gaat. Onder andere Jack van Gelder en Rutger Castricum zijn de weekgasten, terwijl de gezellige aanschuifbar weer klaarstaat voor meer bekende gezichten.

'De Oranjezomer', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers