'Dit is de Kwestie' zocht uit dat Nederlanders zich onveilig voelen bij ex-tbs'ers als buren

dinsdag 5 november 2024
Foto: © Evangelische Omroep 2023

'Ik wil niet dat er een ex-tbs'er in mijn straat woont' – dit vindt 58% van de Nederlanders, zo blijkt uit recent onderzoek van het journalistieke platform DIT van de EO, uitgevoerd door DataIM.

De houding van Nederlanders ten opzichte van ex-tbs’ers en hun woonplek is uitgesproken: bijna 71% van de ondervraagden vindt dat mensen het recht hebben om geïnformeerd te worden als er een ex-tbs’er in hun buurt komt wonen. Ook zegt 25,3% dat ex-tbs’ers niet in de buurt van gezinnen mogen wonen.


Veel Nederlanders zitten dus niet te wachten op een ex-tbs'er als buurman of -vrouw, maar hoe is dat als je zelf ex-tbs'er bent? Ganimet Hendrison heeft 18 jaar vastgezeten, waarvan 15 jaar in een tbs-kliniek. In 'Dit is de Kwestie' (EO) vertelt hij dat we niet zo snel moeten oordelen over ex-tbs’ers: 'Verplaats je in de ander, waar dat kan. Geef mensen die net vrij zijn, of het nou bajes, tbs of psychiatrie is, de kans om hun leven op te starten.'

Angst voor tbs'ers
Bijna 40% van de respondenten zegt bang te zijn voor mensen die ooit in een tbs-kliniek hebben gezeten. Jongeren van 18-30 jaar (41,3%) en de groep van 30-65 jaar (42,8%) zijn aanzienlijk angstiger dan ouderen van 65+ (30,1%).

Ook is er een verschil te zien in geslacht: vrouwen (42%) zijn vaker bang voor mensen die in een tbs-kliniek hebben gezeten dan mannen (36,8%).

Is die angst terecht?
Lilian Kuipers, psychiater in een tbs-kliniek, begrijpt waar de angst vandaan komt: 'Je leest in de media vooral wanneer het niet goed gaat. Maar het gaat ook heel vaak wél goed.'

Ze benadrukt dat tbs’ers echt niet zomaar terugkeren in de maatschappij: 'Er wordt altijd heel goed onderzocht of iemand er klaar voor is om een stap te zetten naar een minder beveiligingsniveau.'

'Dit is de Kwestie' (EO)
Een ex-TBS’er als buurman: veel mensen moeten er niet aan denken, blijkt uit onderzoek van 'DIT'. In het EO-programma onderzoekt Johan Eikelboom of die angst terecht is.

Je ziet 'Dit is de Kwestie' op dinsdag 5 november om 21.00 uur bij de EO op NPO 2 en NPO Start.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Op zijn 52e verjaardag vraagt Rogier zich af of hij alles uit het leven heeft gehaald. Tijd voor actie. Als negenjarig jongetje droomde Rogier al van een zelfgebouwd orgel van zingende glazen. Hij gooit het roer om en besluit deze jongensdroom na te jagen. Het is tijd om beroemd te worden. Met een zelfgebouwd glasorgel probeert Rogier een succesvol straatmuzikant te worden. Hij gaat op zoek naar verschillende glazen om zijn mobiele glasorgel in een bakfiets mee te bouwen.

'NPO Doc: Glas, mijn onvervulde leven', om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Dossiers