80-jarige Joost Prinsen in speciale kerstuitzending 'Volle Zalen'

vrijdag 11 november 2022
Foto: AVROTROS - © Ruud Baan 2020

Dit jaar werd hij tachtig jaar; acteur, presentator, schrijver en zanger Joost Prinsen. Thuis in kerstsfeer blikt hij met presentator Cornald Maas terug op zijn leven en carrière. Samen toosten ze op de toekomst.

Al eerder maakte het AVROTROS-programma 'Volle Zalen' speciale afleveringen met de jarige Joop van den Ende, Herman van Veen en Joke Bruijs en met de inmiddels overleden Jan Rot.


Presentator Cornald Maas praat met Joost Prinsen over waarom hij het toneel op wilde en wat theater voor hem betekent. Maar ook over zijn docentschap aan de Kleinkunstacademie waar hij talenten als Wende en Alex Klaasen onderwees. Wat maakt de één tot een betere acteur dan de ander? Wat bracht regisseur Ton Lutz hem voor de rest van zijn leven bij? En waar is hij, nu hij de balans opmaakt, tevreden en minder tevreden over?

Het gesprek gaat vanzelfsprekend ook over zijn eigen acteerprestaties, van zijn debuut bij Wim Sonneveld tot de rol die hij speelt in de binnenkort uit te zenden tv-dramaserie 'Nood', samen met Noraly Beyer, de nieuwe liefde in zijn leven. Ook laat hij fragmenten zien van acteurs en zangers die hem inspireerden, zoals Maarten van Roozendaal.

Verder praat Prinsen over de diepe verbintenis met zijn in 2020 overleden vrouw Emma. Na haar overlijden schreef hij het zeer persoonlijke boek Na Emma, waarin hij verslag doet van de maanden van rouw na haar dood. Prinsen legt uit waarom hij uitgerekend op dit boek zo trots is. 

Over Joost Prinsen
Het grote publiek leert Joost Prinsen in de jaren zeventig kennen door zijn rollen in de populaire kinderprogramma's 'De Stratemakeropzeeshow' en 'J.J de Bom', voorheen 'De Kindervriend'. Daarna speelt Prinsen in tal van toneelvoorstellingen, musicals, hoorspelen en televisieseries. Ook publiceert hij diverse dichtbundels en boeken. Op latere leeftijd presenteert Prinsen tot 2015 de populaire, mede door hemzelf verzonnen tv-quiz 'Met het Mes op Tafel'. In het theater is hij samen met Bram van der Vlugt meer dan honderd keer te zien in 'Oude Meesters' (2013), over de twee laatste telgen uit een beroemd toneel geslacht. In 'Uurtje Literatuurtje' (2015) haalt hij herinneringen op aan ontmoetingen met mensen als Mulisch, Kopland en Wilmink. Zijn liefde voor de dichtkunst draagt hij ontelbare keren uit in talkshows en cultuurprogramma's.

'Volle Zalen: Joost Prinsen 80 jaar', zondag 25 december om 21.40 uur bij AVROTROS op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers