Aandacht voor Dutch Design Week bij de VPRO

vrijdag 15 oktober 2021

Ook dit jaar besteedt de VPRO volop aandacht aan de Dutch Design Week (DDW) die op zaterdag 16 oktober van start gaat. Met als thema 'The Greater Number' gaat DDW op zoek naar het 'betere getal' als reactie op de ongebreidelde groeiverslaving van de mensheid.

In diverse uitingen op radio en TV, online en in de VPRO Gids en op DDW wordt niet alleen de fysieke kant van design belicht, maar ook de impact van design, het maakproces van ontwerpers en natuurlijk hun visie op de toekomst.


'Reaction'
Zondag 17 oktober om 20.20 uur bij VPRO op NPO 2

Nederland kent talloze duurzame, sociale, en lokale ondernemingen. Die moeten opboksen tegen grote winkelketens, die vol liggen met spullen waarvan we niet precies weten hoe, door wie, en onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt. Daarom begint filmmaker Kees Brouwer: 'Reaction'. De beweging bestaat uit een verzameling ondernemers en ontwerpers die bewijzen dat het anders kan. 'Ik wil laten zien dat er voor élk dagelijks product alternatieven bestaan die niet ten koste gaan van mens en milieu. De producten zijn er al, maar niemand weet waar ze te koop zijn. Daarvoor is 'Reaction'.' VPRO volgt filmmaker Kees Brouwer in een waargebeurd verhaal over het ontstaan van de Reaction-beweging.

'Reaction' op Dutch Design Week
Zaterdag 16 oktober t/m zondag 24 oktober, Ketelhuisplein in Eindhoven

Kees Brouwer etaleert vanuit zijn Reactionbus op het Ketelhuisplein in Eindhoven alle ondernemingen en ontwerpers die zich nu al bij 'Reaction' hebben aangesloten. Een voedselbos bijvoorbeeld, en een biologische distilleerderij, een eerlijk naaiatelier, een Hollandse hazelnotenkwekerij, een diervriendelijk breiatelier, een circulaire meubelwinkel en nog veel meer. Allen hebben hetzelfde doel: duurzame groei. Belangrijke kenmerken van de deelnemers zijn: zoveel mogelijk biologisch, lokaal, seizoensgebonden, kwaliteit, ambachtelijk en een zo klein mogelijke voetafdruk. Op het Ketelhuisplein vertelt Kees het verhaal van al deze mensen en roept hij bezoekers op om zich aan te sluiten bij Reaction.

'VPRO Tegenlicht: De Ontgroeiers'
Zondag 17 oktober om 22.05 uur bij VPRO op NPO 2

De overheid en het bedrijfsleven richten zich steevast op economische groei: een hoger Bruto Nationaal Product, meer omzet, meer verkopen en meer marktaandeel. Als de economie groeit, wordt alles beter. Maar klopt die aanname wel? Kan het ook anders? Waarom worden de mensen in Westerse landen ongelukkiger, zelfs als het BNP groeit? VPRO Tegenlicht maakt een tocht langs denkers en doeners die kritische vragen stellen bij de eeuwige economische groei.

'Nooit Meer Slapen'
Vrijdag 15 oktober om 00.00-01.00 uur bij VPRO op NPO Radio 1

In aanloop naar DDW is ambassadeur van DDW 2021 Christien Meindertsma een uur lang te gast in het dagelijkse cultuurprogramma 'Nooit Meer Slapen'. Presentatie: Pieter van der Wielen.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers