Aandacht voor impact hersenaandoening bij MAX: 'Geef om je Hersenen'

dinsdag 6 december 2022
Foto: © Omroep MAX 2022

Op woensdag 7 december vragen Omroep MAX en de Hersenstichting aandacht voor de impact van een hersenaandoening in het live tv-programma 'Geef om je Hersenen'. Zo vertellen onder anderen Mariska Bauer en Viggo Waas hun verhaal.

Ruim vier miljoen mensen in Nederland hebben een hersenaandoening. Presentatoren Sybrand Niessen en Martine van Os gaan in gesprek met toponderzoekers die er alles aan doen om hersenaandoeningen beter te behandelen en in de toekomst te voorkomen. En er zijn optredens van Ricky Koole, Joe Buck, Desray en Berget Lewis.


Ruim vier miljoen mensen in Nederland hebben een hersenaandoening. Van dementie, de ziekte van Parkinson, een beroerte, depressie en migraine tot hersenletsel na een ongeluk. De gevolgen van een hersenaandoening zijn groot, want je hersenen bepalen wie je bent en wat je kunt. En het kan iedereen overkomen; jong en oud. In 'Geef om je Hersenen' zien we meerdere persoonlijke verhalen van mensen die te maken hebben met een hersenaandoening. Mariska Bauer werd getroffen door een herseninfarct. Samen met Frans Bauer vertelt ze in de studio over de impact die dit heeft op haar leven.

Alzheimer op je 49e
We zien ook het verhaal van Miranda (52). Al op haar 49ste krijgt ze de diagnose Alzheimer. Haar dochter Marlon ziet haar moeder veranderen en probeert te begrijpen wat er gebeurt in haar hoofd door haar te interviewen. Wiesje van der Flier van Alzheimercentrum Amsterdam vertelt over de vooruitgang in het onderzoek naar dementie.

Beroerte
Cabaretier en ambassadeur van de Hersenstichting Viggo Waas vertelt openhartig over de gevolgen van zijn herseninfarct en waar hij de kracht vandaan haalde om zichzelf weer terug te vinden. 'Er kan zoveel stuk gaan in je hoofd. Dat besef je pas als je niks meer kan. Het kan echt iedereen overkomen. Ik heb intens geluk gehad dat ik door een operatie, die 5 jaar geleden nog niet eens bestond, een tweede kans heb gekregen', aldus Waas.

Veelbelovend onderzoek
Volgens neuroloog Karin Klijn van het Radboud UMC komen mensen vaak te laat in het ziekenhuis na een beroerte. Ze vertelt over de signalen waar je op moet letten en over een bijzondere samenwerking om mensen na een beroerte beter te kunnen helpen. Ook is er aandacht voor veelbelovend onderzoek om medicijnen beter de hersenen in te krijgen. Dit zou perspectief kunnen bieden voor mensen met een hersentumor, maar ook voor mensen met de ziekte van Parkinson of Alzheimer.

Over de Hersenstichting
De Hersenstichting zet alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Al meer dan dertig jaar legt de Hersenstichting verbanden tussen verschillende soorten hersenaandoeningen en mogelijke oplossingen. Want als je iets leert over de ene hersenaandoening, kan dat ook van betekenis zijn voor een andere. Zo worden er steeds meer oplossingen gevonden om de hersenen gezond te kunnen houden, beter te behandelen en mensen met een hersenaandoening beter mee te laten doen in de maatschappij.

'Geef om je Hersenen' wordt mede mogelijk gemaakt door de Hersenstichting.

'Geef om je Hersenen', woensdag 7 december om 20.30 uur live bij MAX op NPO 1.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Het leven van Jelmer (21) wordt geportretteerd. Hij raakte onder invloed van xtc oververhit op het Amsterdam Dance Event. Samen met familie en vrienden blikken we terug op zijn bijzondere leven.

'Van de Wereld', om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers