Augustus is themamaand bij 'DOCS': vijf podcasts met thema 'Uitzicht'

maandag 1 augustus 2022

Vijf verhalen van ongeveer 25 minuten met het thema 'uitzicht'. Talentvolle nieuwe makers van audioverhalen hebben deze zomerserie van 'DOCS' op uiteenlopende manieren ingevuld.

Uitzicht hebben op de eerste keer seks, hoe spannend is dat? Kan je ook spreken van innerlijke uitzichten, en wat als die totaal ontbreken zoals bij zogeheten ‘a-fantasten’? Vogelspotters zijn gewend aan fraaie uitzichten, maar welk uitzicht bieden zij eigenlijk zelf? Zomaar enkele variaties op het thema die in augustus aan bod komen in de documentaire podcast 'DOCS'.


3 augustus: Kitty Munnichs met ‘Innerlijk Uitzicht’
Voorstellingsvermogen. Met fantasie kun je elk uitzicht ter wereld bekijken. Je doet gewoon je ogen dicht en als je een beetje je best doet, sta je op de top van een berg. Je voelt al bijna de zon op je gezicht en dat briesje over je wangen, toch? Maar wat betekent het nou om (geen) voorstellingsvermogen te hebben? In de 'DOCS' 'Innerlijk uitzicht' onderzoekt Kitty Munnichs de betekenis van onze fantasie.

10 augustus: Marian van der Pluijm met 'Dwaalgasten'
In de documentaire Dwaalgasten richt Marian van der Pluijm haar blik zowel op de vogels, als op de vogelspotters. Midden in natuurgebied de Biesbosch ligt een watervlakte die ooit een akker was. Nadat eeuwenlang in Nederland is geprobeerd akkerland aan te winnen ten opzichte van het water, werd hier voor het eerst juist een polder teruggeven aan de natuur. De bijzonderste vogels streken neer. In hun kielzog volgden algauw vogelaars uit het hele land.

17 augustus: Karolien Berkvens en Madelon Meester met 'De Eerste keer'
Gehannes, teleurstelling, ongemak: voor veel mensen is de eerste keer seks een deceptie. Het gebeurt zomaar, al hangt het in de lucht, met een vakantieliefde, een eerste vriendje of in een dronken bui. Maar wat als je die eerste keer bewaart voor die ene? Die ware? In De eerste keer laten Karolien Berkvens en Madelon Meester vijf mensen aan het woord die om verschillende redenen van de daad iets bijzonders wilden maken.

25 augustus: Sanne van Otten met 'Mijn Nederlandse ik'
Hoe is het om op latere leeftijd een nieuwe taal te moeten leren? Meer nog, om je op dagelijkse basis te moeten uitdrukking in deze nieuwe taal. Heeft het invloed op hoe je jezelf kent? Ben je nog dezelfde persoon, of heeft de taal je een beetje veranderd? In Mijn Nederlandse Ik vertellen drie mensen over hun ervaring met onze taal. Alle drie zijn ze om andere redenen naar Nederland of België geëmigreerd en hebben ze onze taal op latere leeftijd geleerd. Juri (Oekraïens) voelt zich nu helemaal thuis in het Nederlands, terwijl Farnoosh (Iraanse) het poëtische Perzisch als haar thuishaven blijft zien. Sumai (Syrisch) heeft het Nederlands beter leren kennen toen hij ermee begon te dichten.

30 augustus: Lieselot Mariën met 'Naar buiten'
Eriks vrouw is Jehovah’s Getuige, maar Erik zelf niet meer en dat levert een bizarre patstelling op, want scheiden staat het geloof niet toe, terwijl contact met afvalligen eveneens verboden is. Het gevolg is dat Erik al 50 jaar gevangen zit in een uitzichtloos huwelijk waarin niet met elkaar wordt gesproken.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers