AVROTROS geeft exclusief inkijkje met 'Volendam, een dorp in de Eredivisie'

vrijdag 11 augustus 2023
Foto: © AVROTROS 2023

Volendam, een dorp met 20.000 inwoners en de plaatselijke voetbalclub als grote trots. Na 13 jaar is 'Het andere Oranje' terug op het hoogste niveau: de Eredivisie. Voorzitter Jan Smit en trainer Wim Jonk hebben ambitieuze plannen met FC Volendam. Maar volgens de altijd kritische Volendammers is niet elke verandering een verbetering.

Krijgen ze het dorp achter zich? En kan de bekendste Volendammer het dorp overtuigen dat hij een voetbalclub kan leiden terwijl het publiek kritisch kijkt naar de verrichtingen van het eerste team? De camera’s volgen het dorp een jaar lang, met als resultaat de zesdelige serie Volendam, een dorp in de Eredivisie.


Jan Smit, de man die Nederland vooral kent als zanger, is sinds de zomer van 2022 de nieuwe voorzitter van de Volendamse voetbalclub waar zijn hart al zijn hele leven sneller van klopt. Met trainer Wim Jonk aan het technische roer zijn er ambitieuze plannen gemaakt. Binnen vijf jaar Europees voetbal halen en een gloednieuw stadion zijn de doelen die de club wil behalen. Maar na de promotie blijkt voetballen in de Eredivisie toch moeilijker dan gedacht. FC Volendam staat in de winterstop laatste en Jonk moet het tij zien te keren. Ondertussen komt het bestuur onder leiding van Smit lijnrecht tegenover de Raad van Commissarissen te staan. Jarenlange relaties staan onder druk en het is maar de vraag of het bestuur het einde van het seizoen haalt.

In het dorp houden de supporters hun hart vast. Rond de door toeristen overspoelde Dijk is de voetbalclub het gesprek van de dag. Niet iedereen is het eens met de filosofie van het voetbal en de wijze waarop het bestuur de club leidt. En als de resultaten dan tegenvallen, neemt de kritiek in het dorp toe. Spelen er wel genoeg Volendammers in het elftal en gaan de veranderingen die Wim Jonk en Jan Smit willen doorvoeren niet te snel? Traditionele gebruiken van vrijwilligers worden tegen het licht gehouden en soms ingeruild voor een professionelere werkwijze, terwijl zij volgens de gevestigde orde juist het geraamte van de club vormen.

De club én het dorp zijn een jaar lang op de voet gevolgd. In zes afleveringen is te zien hoe de voetbalclub onder hoogspanning staat. Van Jan Smit tot de laatst overgebleven vissersfamilie en van de kapperszaak tot de Raad van Commissarissen, iedereen wil vooruit met de club. Alleen de manier waarop, daarover verschillen de meningen.

'Volendam, een dorp in de Eredivisie' wordt geproduceerd door producent Southfields Stories in opdracht van AVROTROS.

'Volendam, een dorp in de Eredivisie', vanaf 11 september om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers