Belgische docureeks over Salah Abdeslam bij de VPRO

woensdag 29 september 2021
Foto: Eén/VRT - © Het Nieuwshuis 2021

De vierdelige documentairereeks 'Salah' vertelt het verhaal van Salah Abdeslam, ooit Europa's meest gezochte terrorist. Het verhaal van het warme nest in de Brusselse wijk Molenbeek waarin hij opgroeide, tot aan zijn aandeel in de bloedige terreuraanslagen in Parijs op 13 november 2015.

Documentairemaker Eric Goens toont de onderhuidse wereld waar jihadistenleiders betekenisloze kruimelcriminelen recruteren voor hun heilige oorlog. Salah Abdeslam was één van hen, maar werd het gezicht van het kwaad.


Parijs, vrijdagavond 13 november 2015. In theater Bataclan speelt rockband Eagles of Death Metal als terroristen binnendringen en om zich heen gaan schieten. Een groep andere jihadisten had eerder al bomgordels laten ontploffen rond het Stade de France en een derde commando zou tien minuten later dood en vernieling zaaien rond een aantal Parijse cafés. Negen terroristen, 130 doden en een veelvoud aan gewonden. Op hetzelfde moment reist Salah Abdeslam naar een veiligere bestemming. Europa’s meest gezochte terrorist blijft vier maanden onvindbaar. Op 18 maart 2016 wordt Abdeslam gearresteerd. Het is een hoogtepunt voor politie, gerecht en overheden, zijn arrestatie is een moment van collectieve hoop. Maar die wordt aan diggelen geslagen als op 22 maart zelfmoordterroristen toeslaan in Zaventem en Brussel.

De nasleep van de aanslagen in Brussel worden pas helemaal duidelijk als documentairemaker Eric Goens na vijf jaar terugkeert naar de slachtoffers, de nabestaanden en de overlevers. Ook het speciale interventieteam dat vier maanden lang jacht maakte op Salah, blikt terug op die periode.

Aflevering 1 Afscheidskus
Voor het eerst in hun carrière spreken leden van de speciale eenheden van de federale politie zelf over hun aandeel in de jacht op Salah Abdeslam en de andere terroristen. Zij keken meerdere keren in de loop van een kalasjnikov. Een familielid vertelt gedetailleerd over het leven binnen de Molenbeekse familie Abdeslam met vijf kinderen. En de verklaringen die Salah zelf heeft afgelegd komen aan bod, waarom heeft hij uiteindelijk zijn medewerking aan het onderzoek opgezegd?

'Salah', vierdelige documentaireserie vanaf donderdag 30 september om 22.35 uur bij de VPRO op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers