Bert van Leeuwen en Giovanca Ostiana presenteren 'Het grote 30 tellen tv-toernooi'

woensdag 6 december 2023
Foto: © Evangelische Omroep 2023

Water links van Nederland! De eerste mensen op aarde! De vorige president van de Verenigde Staten! In het nieuwe EO-programma 'Het grote 30 tellen tv-toernooi' zetten Isa Hoes, Jochem van Gelder en Berget Lewis zich, met versterking van familieleden, in voor het Liliane Fonds.

Welk team weet binnen 30 tellen de meeste antwoorden te verzamelen? De spelshow wordt gepresenteerd door Bert van Leeuwen en Giovanca Ostiana.


EO-presentator Bert van Leeuwen vertelt: 'Het leuke van het spel is dat de BN’ers het aandurven om samen met hun familie te spelen. Allemaal steunen zij het prachtige doel van dit programma! Dankzij deze samenwerking tussen de EO en het Liliane Fonds kunnen we extra steun bieden aan een betere toekomst voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden.'

De strijd om te winnen
Isa Hoes neemt haar kinderen Merlijn en Vlinder én huisvriend Rein Hofman mee. Jochem van Gelder gaat de strijd aan samen met zijn twee broers en jongste zoon. Berget Lewis hoopt te winnen met haar oudere zussen Valerie en Donna én haar broer Dillon. Met deze drie families worden in totaal vier spelrondes gespeeld waarvan één finaleronde. Tijdens deze rondes staat het belpanel, met onder anderen Jaap Jongbloed, klaar om kijkers te woord te staan die donateur willen worden van het Liliane Fonds.

De tijd tikt
Zoals alles in 'Het grote 30 tellen tv-toernooi' om tijd draait, tikt de tijd ook voor kinderen met een handicap die opgroeien in de armste delen van de wereld. In het programma zijn een aantal verhalen te zien van kinderen die door het Liliane Fonds worden geholpen én van kinderen die nog hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld van Franck (5 jaar) waarvan zijn onderbeen is geamputeerd als gevolg van een tumor. Of van Ornella (4 jaar) die niet kan horen en praten. Ook wordt het verhaal van Shanita (2 jaar) verteld die een hersenbeschadiging als gevolg van malaria heeft opgelopen. Deze kinderen hebben vaak geen vrienden, gaan niet naar school en zitten veel thuis.

Van kwaad tot erger
De consequenties van handicaps kunnen zich snel van kwaad tot erger ontwikkelen als er geen hulp beschikbaar is. Deze kinderen, ongehoord en ongezien, krijgen daardoor geen kans in de maatschappij. Door het gesprek aan te gaan en de verhalen uit onder andere Burundi te delen, krijgen deze kinderen weer een kans en is er weer hoop. 'Ik vind het belangrijk dat we deze kinderen kunnen helpen, zodat ze de juiste zorg krijgen. Met een klein gebaar kunnen we al heel wat betekenen. Dat moeten we duidelijk maken met deze krachtige verhalen en een gezellig spel', aldus Giovanca.

'Het grote 30 tellen tv-toernooi' is te zien op donderdag 7 december om 20.30 uur bij de EO op NPO 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Kist' - William Rutten (EO)

Na een traumatiserende gebeurtenis in haar jeugd besluit schrijfster Saskia Noort zichzelf het zwijgen op te leggen. Met deze gebeurtenis sterft ook een deel van haar onbezorgde jeugd. Pas tientallen jaren later treedt ze in de openbaarheid met haar verhaal. Dit voelt als een herrijzenis.

'De Kist', om 23.25 uur bij de EO op NPO 2.

Dossiers