Binnenkort zie je 'Ik Vertrek XL' op NPO 1

dinsdag 9 augustus 2022
Foto: © AVROTROS 2022

Het is hun gezamenlijke droom om een nieuw leven op te bouwen in het buitenland. Om Nederland achter te laten en met elkaar een avontuur over de grens aan te gaan. In 'Ik Vertrek XL' is te zien hoe het twee verschillende gezelschappen vergaat die deze stap durven te zetten en naar Bonaire en Italië vertrekken.

Is het makkelijker om samen ergens anders opnieuw te beginnen? Is gedeelde smart halve smart? Komt hun langgekoesterde droom uit? Zes weken lang zijn de ups and downs, de tegen- en de meevallers en de mooie, maar helaas ook verdrietige momenten te zien in 'Ik Vertrek XL'.Friuli, Italië
De 63-jarige Hans en zijn vrouw Marja (60) runnen al jaren een vloerenbedrijf. Maar zijn zeker niet van plan om dit tot hun pensioen te doen. Het werk is fysiek zwaar en hun hart ligt in Italië. Samen met hun vrienden Ada (62) en Wim (63) en huisvriend Renzo (42) hebben ze hun oog laten vallen op een ‘pand met potentie’ in het noordoostelijke Friuli. Hier willen ze geheel verzorgde groepsreizen organiseren, compleet met schilderworkshops en wijnproeverijen. Of het pand inderdaad potentie heeft, moet nog blijken. De kozijnen zijn rot en de gaten zitten in het dak. Het vijftal wil het pand redden van de ondergang, maar dan moet er flink geïnvesteerd worden. Saillant detail; de aankoop is nog niet rond, want er zijn tientallen erfgenamen die bezwaar mogen maken tegen de verkoop en daar nemen ze alle tijd voor. Al het geld dat ze in het pand steken is dus op eigen risico. Als het dit gezelschap eindelijk voor de wind lijkt te gaan, moeten zij helaas afscheid nemen van Hans. Hij overlijdt in zijn geliefde Italië. Lukt het de vrienden om de draad na dit verlies op te pakken en hun gezamenlijke droom alsnog te verwezenlijken?

Bonaire
Buitengewoon opsporingsambtenaar Rinse (59) droomt samen met zijn vrouw Francine (54) al jaren over een toekomst in een warm land. Na een vijftal bezoeken aan Bonaire, komen ze tot de conclusie dat dit de plek is waar zij zich thuis voelen. Francine vermoedt zelfs dat ze in een vorig leven Bonairiaanse is geweest. Ze verruilen hun woning in Voorthuizen voor een stuk grond in het Caribisch gebied en hier bouwen ze samen met hun vrienden en tevens aannemers Oscar (28) en Vanessa (33) een appartementencomplex voor toeristische verhuur. Waarbij zij later ook hulp krijgen van hun oudste zoon Jan (26) en schoondochter Fabienne (22). Het vertrek gaat niet vlekkeloos, het afscheid valt zwaar en ook hun huisvesting hebben ze nog niet geregeld. Eenmaal op Bonaire aanschouwen Rinse en Francine voor het eerst de bouw en komen ze er achter dat het allemaal net even anders gaat dan in Nederland.

Hoe vergaat het de gezelschappen in het buitenland? Is hun band sterk genoeg om de uitdagingen van het opnieuw beginnen in het buitenland te trotseren? Weten zij hun gezamenlijke droom te verwezenlijken?

'Ik Vertrek XL', vanaf zaterdag 27 augustus zes weken lang om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Gaby en Jerry vertrekken met hun twee zoontjes in een iets te oude camper naar Spanje, op zoek naar een plek om een camping te starten. Hun Hollandse huis en haard hebben ze verkocht, maar ze hebben nog geen idee waar ze terecht zullen komen. Onderweg beleven ze spannende momenten, zoals wanneer ze bijna aangehouden worden door de politie en de camper in brand vliegt. Zullen ze hun droomplek nog wel vinden?

'Het Roer Om', om 21.20 uur op NET 5.

Dossiers