'BinnensteBuiten' komt met nieuwe serie: Leon bij de Zuiderburen

donderdag 22 september 2022
Foto: © KRO-NCRV 2021

'BinnensteBuiten', het duurzame lifestyleprogramma van KRO-NCRV, introduceert binnen het programma een nieuwe serie: Leon bij de Zuiderburen.

Hierin neemt chef-kok Leon Mazairac de kijker mee naar België. Vijfentwintig jaar geleden volgde hij hier zijn koksopleiding en werd het heilig vuur voor de gastronomie aangewakkerd. In Leon bij de Zuiderburen trekt de chef door verschillende regio’s en maakt de meest bijzondere gerechten uit de Belgische keuken. Het eerste deel van de vierdelige serie is op vrijdag 23 september te zien in 'BinnensteBuiten' bij KRO-NCRV op NPO 2.


In de eerste aflevering gaat Leon terug naar de plek waar het allemaal voor hem begon: de koksopleiding in de Belgische kustplaats Koksijde. Na bijna 25 jaar is hij terug op de hotelschool en ontmoet zijn oude leermeester, chef Daniël Soete. Onder toeziend oog van de meester zal Leon een prachtig klassiek Belgisch streekgerecht bereiden. Hiervoor haalt hij een typisch Belgische vis bij de Vismijn in Nieuwpoort én op de akker van teler Amy kan hij terecht voor een onmisbaar ingrediënt uit de Belgische keuken: het duinaardappeltje. 

In de tweede aflevering gaat Leon kijken in de Westhoek. Deze streek met glooiend landschap en schurkend aan de Franse grens kenmerkt zich om zijn unieke terroir én culinaire karakter. Leon ontmoet ‘wild farmer’ Dries Delanote, die een permacultuur tuinderij runt, waar hij voor diverse chefs in de omgeving de mooiste en meest bijzondere producten verbouwt. Daarna zal Leon een bezoekje brengen aan het wijndomein van Martin Bacquaert. De combinatie van de unieke ligging tussen twee bergen, de unieke terroir én de nabijheid van de zee brengen diverse prijswinnende Belgische (mousserende) wijnen voort. Alle ingrediënten voor een prachtige wijn-spijs combinatie!

De derde aflevering is opgenomen in Brussel. Ondanks dat het de hoofdstad van België is, is het voor velen een nog onbekende stad. En dat terwijl het voor de oorlog 'Klein Parijs' werd genoemd. Een bruisende stad met grandioze restaurants, architectuur en veel vermaak. Maar na wat mindere jaren is de stad weer helemaal terug. Leon bezoekt de stad met het kloppende culinair hart en kookt met de grootste uitvinding die uit de streek komt: de grondwitloof.

Leon verkent in de vierde aflevering het gebied rondom jeneverstad Hasselt, ook wel bekend als de Hoofdstad van de Smaak. Deze oude stad ligt op een scheidslijn. Ten noorden van de stad is de bodem zand en zijn bossen en heidevelden te vinden, maar ten zuiden van de stad is de bodem leem. Een ware pracht aan boomgaarden is hier te vinden. Maar dat is niet het enige: Vlaams Limburg was jarenlang in de ban van de mijnbouw. Wat is hiervan de invloed geweest op de culinaire rijkdom van deze streek? Leon bezoekt een traditionele jeneverstokerij en ontdekt waarom juist rondom Hasselt al eeuwenlang jenever gemaakt wordt.

'BinnensteBuiten', elke werkdag om 19.05 uur en op zaterdag om 17.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Hofkar' (PowNed)

De BoerBurgerBeweging (BBB) groeit als kool. Dit gaat ten koste van de voormalige boerenpartij CDA. Willemien Koning-Hoeve, Statenlid in Noord-Holland n melkveehouder, gaat bij deze Europese verkiezingen de agrarische stemmen proberen terug te winnen voor haar partij. Hoe gaat ze dat doen? En hebben de boeren het CDA nog wel nodig?

'De Hofkar', om 22.10 uur bij PowNed op NPO 2.

Dossiers