BNNVARA brengt tragikomische documentaire over de relatie tussen mens en huisdier

zondag 4 juni 2023

Kan een varken, een naaktkat, een dansende hond, een spirituele slak of een Insta-kat de gaten van het menselijke bestaan vullen?

In de '2Doc: M’n beessie en ik' verkent Johan Kramer op een lichtvoetige toon de betekenis van liefde tussen mens en dier. In deze tragikomische documentaire portretteert Kramer een aantal kleurrijke baasjes en hun geliefde beestjes. Maak kennis met huisvarken Frans, die overal mee naar toe gaat en keer op keer in en uit de achterbak van de auto springt, een kapper met een huis vol naaktkatten, een kampioen dog-dancing, een spirituele naaktslak en een wereldberoemde Instagram-kat. De baasjes en hun dier worden verbonden door wederzijdse en grenzeloze liefde, maar ook de schijnbare leegte die ze voor elkaar lijken te vullen. Een scheiding, een baby op komst, autisme, de dood, de zoektocht naar een partner of de zin van het leven; de baasjes vinden in hun beestjes een luisterend oor.
 
Regisseur Johan: 'Toen ik begon aan deze film, had ik nog geen huisdier maar tijdens het maken deze film, ben ik in mijn eigen script terecht gekomen. Je begrijpt het, nu heb ik een hond.'


Kim en Frans
Kim en haar varken Frans Bacon – vernoemd naar de artiest, niet het vlees - eten samen mandarijntjes op de bank, rijden rond in hun auto, naar de hei of een weekendje weg. Nu haar relatie verbroken is, is het een enorme klus om Frans in en uit de auto te sjorren maar toch weten ze zich samen goed te redden.

Vico en Ravi, Orfeo, Souza en Seff
Vico is als kapper dag in dag uit met haar bezig en dus heeft hij thuis alleen maar naaktkatten. Terwijl zijn Sphinxenfamilie zich steeds meer uitbreidt lukt het hem maar niet om een liefdesrelatie met een mens aan te gaan. Zijn sphinxen zijn zijn alles.

Runa en Nokia
Filosofiestudent Runa kan urenlang gefascineerd naar haar albino reuzenslak Nokia kijken, naar de alien-achtige bewegingen en vormen. Ze ligt met haar in het gras, ze spelen samen piano en Nokia wordt gedoucht met een plantenspuit. Om haar goed te observeren moet je in dezelfde flow komen, en word je geforceerd te onthaasten van het dagelijkse leven.

'2Doc: M’n beessie en ik' is een coproductie van HALAL en BNNVARA.

'2Doc: M’n Beessie en ik' is maandag 5 juni om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers