Crimeserie 'De Beul van Twente' werpt nieuw licht op bloedstollende zoektocht naar gruwelijke psychopaat

maandag 31 juli 2023
Foto: © AVROTROS 2023

Twintig jaar geleden werd de regio Twente geteisterd door een reeks gruwelijke misdaden, gepleegd door een meedogenloze psychopaat die bekendstond als 'De Beul van Twente'.

In een driedelige serie van AVROTROS wordt nieuw licht geworpen op de werkwijze van de psychopaat. De serie onthult nooit eerder vertoonde brieven die hij vanuit de gevangenis schreef aan een van zijn slachtoffers. De brieven geven een onthutsend inzicht in zijn geest en werkwijze. Door diepgaand onderzoek en interviews met sleutelfiguren, die destijds bij de zaak betrokken waren, wordt het verhaal vanuit verschillende perspectieven belicht.  


In het normaal zo rustige en idyllische Twente vindt tussen 2000 en 2005 een reeks brute dierenmishandelingen plaats. Paarden, pony's en schapen worden op gruwelijke wijze verminkt. De dieren worden niet alleen neergestoken, maar ook geslachtsdelen worden afgesneden en meegenomen. De walging onder de bevolking is groot en de boeren vrezen voor hun vee. Geschokte burgers nemen het heft in eigen handen om de dader te ontmaskeren. Nadat het paard van dierenliefhebber Henk ten Napel ook wordt mishandeld, is hij vastberaden en richt een speciale burgerwacht op. Nachtenlang patrouilleert hij samen met zo’n 20 man over de velden, maar zelfs onder hun wakend oog ziet de beul kans om toe te slaan. Als Henk en zijn burgerwacht de dader steeds vaker op de hielen zitten en kunnen voorspellen waar hij zich bevindt, wordt Henk opeens zelf verdacht. Toch tast de politie nog steeds volledig in het duister en de onrust in de samenleving neemt toe als ook mensen het slachtoffer worden.

'De Beul van Twente'
De daden van 'De Beul' volgen zich in rap tempo op en worden steeds gruwelijker. De mishandelingen op dieren gaan onverminderd door en slaan zelfs over op mensen. Drie steekpartijen en een brute moord lijken ook te behoren tot zijn daden. De recherche komt dan een oud TBS-er op het spoor: Rudolf K. Hij wordt nauwlettend in de gaten gehouden en uiteindelijk gearresteerd. Al snel legt Rudolf K een bekentenis af en blijkt de lang gezochte 'Beul van Twente' te zijn. Tijdens de rechtszaak die volgt, wordt pas goed duidelijk wat er zich allemaal heeft afgespeeld.

'De Beul van Twente', vanaf 30 augustus om 21.05 uur bij AVROTROS op NPO 3.

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Blok' (Net5)

De lijsten met achterstallig werk houdt de gemoederen van de blokbewoners behoorlijk bezig. Ze kunnen het ook niet laten om stiekem te gluren bij de buren, in de stille hoop dat die nog erger zijn. De uitdaging van deze week vergt precisie van het hoogste niveau en iedere millimeter kan het verschil maken tussen succes en totale mislukking.

'Het Blok', om 20.25 uur op NET5.

Dossiers