'De Kist' viert 200ste aflevering met boek en 'Nacht van De Kist'

zondag 3 oktober 2021
Foto: © EO 2021

Op maandag 4 oktober zendt de EO de 200ste aflevering van 'De Kist' uit. Een bijzonder jubileum voor het programma waarin EO-presentator Kefah Allush met bekende Nederlanders spreekt over de essentie van het leven en de dood.

In deze aflevering gaat hij voor het eerst in de geschiedenis terug naar een gast. Zeven jaar na hun eerste ontmoeting spreekt hij opnieuw met Ernst Daniël Smid. Ter ere van het jubileum verschijnt er ook een boek 'De kist – bekende Nederlanders over de grote vragen van het leven' en volgt er na de 200ste aflevering een 'Nacht van De kist'. Een marathon van 10 herhalingen uit verschillende seizoenen van het programma.


EO-presentator Kefah Allush: 'Het is bijzonder dat de 'De Kist' al 200 afleveringen relevante vragen en inzichten over leven en dood ter tafel brengt. Hoe lang en hoe vaak ik dit ook doe, het blijft altijd indruk op mij maken dat gasten met mij op zoek willen gaan naar wat wezenlijk is in hun bestaan. Elk gesprek is een dans die mij, en hopelijk ook de kijker, verrijkt.'

Boek
Ter ere van het jubileum komt er een boek. Het boek 'De kist – bekende Nederlanders over de grote vragen van het leven' verzamelt prachtige uitspraken van bekende Nederlanders over onderwerpen als verlies, rouw, eigen sterfelijkheid, euthanasie, dementie, zelfdoding, leven na de dood en afscheid nemen. Met uitspraken van o.a. Hugo Borst, Biban Mentel, Maarten van der Weijden, Ronald Giphart en vele anderen. Het boek verschijnt op 28 september en is bij verschillende (online) boekwinkels te koop.

'Nacht van De Kist'
In de nacht van 4 op 5 oktober, na de 200ste aflevering, worden 10 bijzondere afleveringen van 'De Kist' uit de verschillende seizoenen. Een marathon op NPO 2 met o.a. de volgende herhalingen: Joop Braakhekke, Joost Zwagerman, Evi Hanssen en Peter van Uhm.

Ernst Daniël Smid
In 2014 vertelde Ernst Daniël over het sterfbed van zijn vrouw Roosje. Op haar nachtkastje brandde een lampje. De zanger kon het niet uitdoen, zelfs niet ruim een jaar na haar overlijden. Een gesprek dat veel indruk heeft gemaakt op Allush. Intussen is er veel veranderd in het leven van Ernst Daniël. Door de ziekte van Parkinson gaat praten, zingen en bewegen steeds moeilijker. Omdat hij merkt dat hij achteruitgaat en niet weet hoe lang hem nog gegeven is, heeft Ernst Daniël haast om te leven. Om de dingen te doen die hij nog wel kan. Zoals optreden en genieten van zijn kinderen en kleinkinderen.

Sonja Barend Award
Voor de gesprekken in de 'De Kist' ontving Allush meerdere nominaties voor de Sonja Barend Award. In 2019 won hij deze prijs, voor het beste televisie-interview, voor het gesprek met voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm. Ook dit jaar is hij genomineerd voor deze prijs door het gesprek dat hij had met Tygo Gernandt. De eerste 43 afleveringen van 'De Kist' werden gepresenteerd door voormalig EO-presentator Herman Wegter.

'De Kist', maandag 4 oktober om 23.15 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers