'De Kok en de Directeur' samen op zoek naar smaak

zaterdag 9 juli 2022
Foto: © AVROTROS 2022

Wat is de rol van de citroen in de kunst en keuken op Sicilië? En is de rijke mix van culturen die Suriname kenmerkt ook terug te vinden op het bord en in de musea?

Gedreven door smaken, kunst, architectuur en geschiedenis reizen Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum en Joris Bijdendijk, sterren-chef van restaurant Rijks, samen door diverse landen. In De kok en de directeur inspireren de twee gepassioneerde gastheren met smaak elkaar en de kijker met délicieuse kunstuitingen en monumentale gerechten.


In ieder land dat Dibbits en Bijdendijk bezoeken, ontdekt het duo prachtige kunst en maken ze kennis met nationale, culinaire gerechten en ingrediënten. Ze ontmoeten kunstenaars en chefkoks en dwalen rond in musea en keukens en in depots en bij boeren. Elke aflevering begint in het Rijksmuseum waar een schilderij of object het uitgangspunt vormt voor de ontdekkingsreis.

Eten en kunst zijn manieren om een brug te slaan tussen mensen, landen en culturen. Zo worden Belgen onder andere met elkaar verbonden door bier en vormt in Zweden de fika, het moment waarbij men samen een zoet gebakje eet, het hoogtepunt van de dag. De natuur vormt in Zweden de inspiratiebron voor zowel verse gerechten als indrukwekkende kunst en in Slovenië speelt honing een centrale rol in beiden. In Frankrijk verdiepen de gastheren zich in de vraag: welke invloed had de Franse revolutie op zowel het eten als de kunst?

'De Kok en de Directeur', vanaf zondag 10 juli om 19.20 uur bij AVROTROS op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers