'De Nieuwe Missie van André Kuipers': op zoek naar klimaat pioniers

donderdag 11 november 2021

Voor Omroep WNL neemt astronaut André Kuipers in deze documentaire de kijker mee door Nederland, langs een reeks spraakmakende Nederlandse bedrijven. Producten van puur Hollandse makelij die voor ons de scherpe klimaatdoelen binnen handbereik kunnen gaan brengen. Maar die ook onze economie een sterke boost kunnen geven.

Nederland is al eeuwen pioniersland. Wij zijn het land van Anthony Fokker, Johan Cruijff, Jan Adriaanszoon Leeghwater, Vincent van Gogh en de Delta Werken. Stuk voor stuk pioniers of noviteiten die Nederland niet alleen mondiaal op de kaart hebben gezet, maar die ons land ook nog eens economisch sterk hebben gemaakt. En precies dat soort innovatie is juist nu hard nodig.


André Kuipers gaat op bezoek bij een aantal van die pioniers van nu. Van Maastricht tot de Afsluitdijk, van Enschede tot Delft, van de Delta Werken tot het Westland. Terwijl het pessimisme over klimaatverandering de media overheersen, is dit een reis van optimisme, inspiratie en hoop.

Wat Kuipers in de ruimte zag...
Sinds zijn terugkeer in 2012 zet Kuipers zich in voor het zuinig omgaan met de planeet. Optimist als hij van nature is, kreeg hij toch het besef dat de aarde kwetsbaar is toen hij de blauwe planeet maandenlang vanuit de ruimte zag. 'Het is maar een klein bolletje in het grote rauwe en koude heelal. Ik besefte: 'daar moeten we zuinig op zijn'. Maar niet met het opgeheven, vermanende vingertje.' Kuipers gelooft niet in stilstand of achteruitgang, maar juist in technologische ontwikkeling, zeker in ons land.

Leonardo DiCaprio, superbatterij, E-flyer, nieuwe energie
En laat dat in Nederland nou volop aan de hand zijn. In Maastricht bij het kweekvlees dat ontwikkeld wordt met hulp van de Universiteit van Maastricht en de miljoenen van Leonardo DiCaprio. In Enschede waar uit oude kleding een sterke vezel voor nieuw textiel weet te maken met een ingenieus proces, dat de kledingindustrie revolutionair zou kunnen veranderen.

Aan de Afsluitdijk waar men, los van wind en zon, stroom opwekt uit de combi van zout en zoet water. De enorme batterij in Oldenzaal, ontwikkeld met hulp van de TU Delft, waar energie uit wind en zon kan worden opgeslagen in zeer grote hoeveelheden. En die ook nog groene waterstof produceert. De E-flyer, het eerste vliegtuig in Nederland dat puur op elektriciteit vliegt, waar André Kuipers zelf een vlucht in maakt en die binnen acht jaar alle steden in Europa moet kunnen aanvliegen.

Door deze reis door Nederland voor Omroep WNL groeien de hoop en het vertrouwen van Kuipers om de noodzakelijke klimaatwinst te boeken én economische groei te brengen. Mits we durven investeren in pioniers. En als land nieuwe revolutionaire wegen durven in te slaan.

'De Nieuwe Missie van André Kuipers', vrijdag 12 november om 21.30 uur bij Omroep WNL op NPO 1.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers