Diederik Jekel brengt een ode aan de Nederlandse wetenschap in seizoen 2 van 'Jekels Jacht'

dinsdag 30 april 2024

Opnieuw duikt Diederik met 'Jekels Jacht' in de wereld van Nederlandse wetenschappers die met hun baanbrekende onderzoeken de koers van de geschiedenis hebben veranderd.

Lukt het Diederik om de experimenten na te bootsen, met de middelen en technieken van toen? Hij brengt een ode aan de allereerste radio-uitzending van Hanso Idzerda,  blust een brand met een slangbrandspuit in de geest van Jan van der Heyden, bouwt een speciale microscoop waarmee Caroline Bleeker IVF mogelijk maakte, test of telepathie bestaat zoals Gerard Heymans en Antonia Barkey dat deden, bouwt de elektrische auto na die Sibrandus Stratingh 200 jaar geleden ontwierp, zuivert bloed met een provisorische kunstnier die Willem Kolff midden in de Tweede Wereldoorlog maakte, meet de aarde met een twee meter hoog instrument zoals Willebrord Snellius al in 1615 deed én maakt de allereerste ECG na, waar Willem Einthoven terecht een Nobelprijs voor kreeg. Stuk voor stuk baanbrekende uitvindingen waar we tot op de dag van vandaag gebruik van maken.


Diederik dompelt zich onder in het verleden en verwondert zich over de vindingrijkheid, creativiteit en het doorzettingsvermogen deze Nederlandse helden. Hij duikt in archieven, spreekt met deskundigen, knutselt (vaak met studenten van de vele mooie vakscholen die ons land rijk is) en bezoekt historische plekken. In elke afleveringen herhaalt hij een belangrijk experiment uit de wetenschappelijke Nederlandse geschiedenis, waarbij het altijd maar de vraag is of het hem ook lukt. Ook laat hij elke aflevering zien hoe deze ontdekkingen nog steeds doorleven in onze maatschappij. Zo woont hij een IVF-behandeling bij die niet mogelijk was geweest zonder de fasecontrastmicroscoop, zoals natuurkundige Caroline Bleeker die al maakte. Letterlijk miljoenen kinderen danken hun leven aan deze bijzondere vrouw.

'Jekels Jacht' is een coproductie van NTR en CCCP.

'Jekels Jacht', vanaf woensdag 1 mei wekelijks te zien bij de NTR op NPO 2 om 22.15 uur.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

In 'Vandaag Inside Oranje' geven Wilfred Genee, Johan Derksen en Renť van der Gijp hun kijk op het EK en de actualiteit. Met wisselende, terugkerende gasten aan tafel en aan de bar, blikt het trio terug op de EK-wedstrijden en bespreekt het zaken die Nederland die dag bezighouden.

'Vandaag Inside Oranje', om 22.55 uur op SBS6.

Dossiers