Dit is de VPRO tijdens IDFA 2021

dinsdag 16 november 2021

Deze maand start de 34ste editie van het International Documentary Festival Amsterdam (17 – 28 november). Als hoofdsponsor van het IDFA leidt de VPRO de liefhebber door de documentairewereld op het festival, op televisie, radio, online en in de gids.

VPRO Preview- en Reviewdag
Van tien uur ‘s morgens tot tien uur ’s avonds dompelt de VPRO haar leden onder in een dag vol documentaires vanuit filmtheater Tuschinski. Met zes documentaires op de VPRO Previewdag en vier documentaires op de VPRO Reviewdag krijgt de bezoeker een veelzijdige dwarsdoorsnee van het festival voorgeschoteld.


VPRO Previewdag, woensdag 17 november, 10.00-22.00 uur, Tuschinki Amsterdam
VPRO Reviewdag, vrijdag 26 november, 10.00-22.00 uur, Tuschinski, Amsterdam

Maandverbond (The Cycle Club: a 10 day hormone safari)
Maandverbond is uitgeroepen tot beste digitale mediaproject van Europa op het Prix Europa Festival 2021. Dit innovatieve project verkende live, via Telegram, de wondere wereld van de hormooncyclus. Deelnemers stapten in het kanaal dat matchte met de eigen cyclus. Tijdens IDFA kunnen bezoekers meedoen aan een 10-daagse Engelstalige editie, gepresenteerd door VPRO en IDFA Doclab. Meedoen en meer info via vpro.nl/cycleclub.

VPRO Extra (film en nagesprek)
Bij drie documentairevertoningen op IDFA organiseert de VPRO een nagesprek met de makers. Deze films worden ook live gestreamd (Tuschinski Online Cinema).

'Jagged'
Amerikaanse muziekdocumentaire over de totstandkoming en impact van het eerste album van Alanis Morissette.
Zaterdag 20 november, 21.00 uur in Carré.

'Flee'
Geanimeerde documentaire over de Afghaan Amin, die op persoonlijke en ontroerende wijze vertelt over zijn vlucht als minderjarige vanuit Kabul naar Denemarken. Deze film is gemaakt in coproductie met de VPRO.
Zondag 21 november, 17.45 uur in DeLaMar.

'Three Minutes – A Lengthening'
Aan de hand van drie minuten archieffilm wordt het verhaal verteld van de Joodse inwoners van een dorp in Polen anno 1938. Deze film is gemaakt in coproductie met de VPRO.
Woensdag 24 november, 21.00 uur in Tus­chinski 1.

Op televisie

2Doc IDFA primeurs

'2Doc: Jason'
De documentaire 'Jason' is het derde en laatste deel van Maasja Ooms’ trilogie over de Nederlandse jeugdzorg. De 22-jarige Jason neemt het tijdens zijn intensieve traumatherapie op tegen de demonen uit zijn verre en nabije verleden. Van zeer dichtbij laat de camera van Ooms de ingrijpende gevolgen en psychische effecten van een traumatische jeugd zien. De film brengt Jason niet alleen als slachtoffer in beeld, maar laat ook zien hoe hij zijn ervaringen gebruikt om ervoor te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt.
Zondag 21 november, 19.55 uur, VPRO, NPO 2.

'2Doc: Raising a School Shooter' (Denemarken, Zweden, Frankrijk, België 2021)
Aangrijpende documentaire van Frida Barkfors en Lasse Barkfors, waarin ouders van drie Amerikaanse leerlingen, die wapens binnen brachten in hun school en klasgenoten en personeel vermoordden, hun verhaal over verdriet en verlies vertellen.
Maandag 22 november, 20.25 uur, VPRO, NPO 2.

'2Doc: Gorbachev. Heaven' (Letland, Tsjechië, 2020)
Michael Gorbatsjov, de inmiddels 89-jarige oud-leider van de Sovjet-Unie, ontvangt de Russische filmmaker Vitaly Mansky in zijn villa even buiten Moskou. Samen blikken ze terug op zijn leven. De film won tijdens IDFA 2020 de prijs voor Beste Regie.
Donderdag 25 november 22.45 uur, VPRO, NPO 2/

NPO 2 Extra
Tijdens het gehele festival zendt de VPRO op NPO 2 Extra elke avond een IDFA Klassieker uit, waaronder 'American Dharma', 'Cartel Land' en 'The Eagle Huntress'. Daarnaast verzorgt 2doc.nl op NPO 2 Extra DocTalks; interviews met makers wiens documentaire op NPO 2 Extra te zien zijn.
Elke werkdag, 20.30 uur, VPRO, NPO 2 Extra.

'Inside IDFA'
In vijf korte afleveringen van 'Inside IDFA' gaat Nadia Moussaid of Pieter van der Wielen in gesprek met een prominente Nederlander die geraakt is door een spraakmakende documentaire die te zien is op IDFA 2021.

'Inside IDFA: Four Journeys'
Woensdag 17 november, 22.10 uur, VPRO, NPO 2

'Inside IDFA: Jason'
Zondag 21 november, 19.50 uur, VPRO, NPO 2

'Inside IDFA Special: Jason'
In deze thema-uitzending gaat Nadia Moussaid de dialoog aan met direct betrokkenen rond de documentaire Jason. Een gesprek dat de problematiek van de film uitdiept en duidt. Hoofdpersoon Jason vertelt wat hij teweeg wil brengen met deze film. Ook spreken andere deskundigen over de kwaliteit van de zorg in gesloten jeugdzorginstellingen in Nederland
Zondag 21 november, 23.00 uur, VPRO, NPO 2

'Inside IDFA: Raising a School Shooter'
Maandag 22 november, 20.25 uur, VPRO, NPO 2

'Inside IDFA: Lessons for Luca'
Dinsdag 23 november, 22.55 uur, VPRO, NPO 2

'Inside IDFA: Flee'
Donderdag 25 november, 22.35 uur, VPRO, NPO 2

Op radio

'Nooit Meer Slapen'
Presentator Pieter van der Wielen praat een uur lang met makers over hun IDFA film. Te gast is Bianca Stigter, zij vertelt over haar documentaire 'Three Minutes – A Lengthening'. Zij fileert in haar film drie minuten filmmateriaal uit 1938 van nietsvermoedende Joodse inwoners van een klein dorp in Polen, vlak voor de uitbraak van WO II.
Elke werkdag 24.00 – 01.00 uur, VPRO, NPO Radio 1

Online

vpro.nl en 2doc.nl
Op vpro.nl/idfa2021 staat een overzicht van alle uitzendingen, interviews, tips en artikelen rond het festival. Op 2doc.nl/idfa staan onder andere kijktips van de 2Doc-redactie, 2Doc IDFA Primeurs, interviews met regisseurs in DocTalks, en tips met niet te missen pareltjes uit voorgaande IDFA- jaren.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Het leven van Jelmer (21) wordt geportretteerd. Hij raakte onder invloed van xtc oververhit op het Amsterdam Dance Event. Samen met familie en vrienden blikken we terug op zijn bijzondere leven.

'Van de Wereld', om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers