Dit zijn de kandidaten van 'Maestro'

maandag 16 oktober 2023
Foto: AVROTROS - © Elvin Boer 2023

De strijd om de gouden baton barst vanaf zondag 3 december weer los. In een nieuw seizoen duiken niemand minder dan artiest en schrijver Pepijn Lanen, muzikant Frédérique Spigt, zanger Ammar Bozoglu, acteur Tjitske Reidinga, stand-up comedian Glodi Lugungu, presentator en acteur Chris Zegers en presentator en journalist Roos Moggré in de wereld van de vierkwartsmaten, partituren en slagpatronen.

Frits Sissing staat ze als vertrouwd gezicht bij tijdens deze muzikale uitdaging.


Hoe belangrijk een dirigent is en hoe complex deze rol is, wordt in 'Maestro' genadeloos duidelijk: sommige meesterwerken komen onherkenbaar en gehavend uit de strijd met een onervaren kandidaat op de bok als leider van het orkest. Maar door de combinatie van nieuw ontdekt talent en veel oefenen, ontstaat er iets magisch op het podium. En dit seizoen misschien nog wel extra, wanneer diverse betoverende muziekstukken de revue passeren in een aflevering die volledig in het teken staat van bekende sprookjes. Tijdens de feestdagen zorgen de kandidaten met kerstklassiekers en symfonisch vuurwerk voor wat extra magie.

Nieuw repertoire
De kandidaten dirigeren dit seizoen heel veel nieuwe populaire klassieke werken die nog niet eerder in het programma voorbijkwamen. Maar ook de bekende klassiekers ontbreken dit seizoen niet, met als klapstuk het gevreesde finalewerk: De Vijfde van Beethoven. Wie kan de rust bewaren, heeft de meeste feeling met de muziek en hanteert de baton het beste? Wie wordt de zevende Maestro in de bestaansgeschiedenis van het programma? De dirigenten in spe worden begeleid door het 'Maestro'-orkest dat, net als vorig seizoen, bestaat uit freelance musici.

Nieuwe juryvoorzitter
Dirigent en pianist Ed Spanjaard is de nieuwe juryvoorzitter van dit seizoen. Hij was jarenlang chef-dirigent van het Limburgs Symfonie Orkest en het Nieuw Ensemble en werkte samen met bekende componisten. In 2002 was hij verantwoordelijk voor de muziek bij het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Nu volgt een nieuwe uitdaging en voorziet hij samen met Dominic Seldis en Isabelle van Keulen de zeven deelnemers op de bok van commentaar en cijfers.

'Maestro' is een productie van Tuvalu Media en komt tot stand met financiële ondersteuning van de Vriendenloterij.

'Maestro', vanaf 3 december om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers