Documentaire 'Vijf Jaar Na De Stint: Het Verhaal Van De Ouders' bij RTL 4

zaterdag 19 augustus 2023
Foto: RTL 4 - © Het Volk/Huta Media 2023

20 september 2018, een datum die bij veel mensen in het geheugen gegrift staat. Om half negen in de ochtend naderde een roze Stint de spoorwegovergang bij Station Oss-West. De bellen rinkelden, maar het voertuig met vijf kinderen aan boord minderde geen vaart en schoot onder de spoorbomen door, waar net een trein aan kwam.

Een ongeluk met catastrofale gevolgen, vier kinderen (twee van vier jaar, één van zes en één van acht) overleefden het ongeluk niet en een elfjarig meisje en de begeleidster van de Stint raakten gewond.


In september is het vijf jaar geleden dat het ongeluk met de Stint in Oss plaatsvond. RTL Nieuws en Humberto Tan gingen terug naar Oss en spraken met de ouders van de overleden kinderen. Twee gezinnen verloren een kind, één gezin verloor twee kinderen en had een gewonde dochter. Hoe gaat het nu met de ouders? Welke impact heeft dit ongeluk gehad op het gezin en hoe ga je met zulk verlies om? Zij spreken in de documentaire 'Vijf Jaar Na De Sint: Het Verhaal Van De Ouders' voor het eerst over de tragische gebeurtenis en over hun leven daarna. Ook het meisje dat het ongeluk overleefde vertelt voor het eerst over de impact hiervan. Dat maakt deze documentaire een indrukwekkend verhaal over rouw en veerkracht.

Humberto Tan over het opnemen van de documentaire: De gesprekken met de ouders hebben intens veel indruk op mij gemaakt. Hun veerkracht, pas vijf jaar na het ongeluk, is buitengewoon bewonderenswaardig. Daardoor is dit document niet alleen een verhaal van verdriet en verlies, maar ook juist een verhaal van hoop en kracht. 

RTL Nieuws-verslaggever Eelco Hiltermann was vijf jaar geleden verslaggever ter plaatse en betrokken bij de opnames van de documentaire: 'Als verslaggever ga je van hot naar her en kom je met de meest uiteenlopende onderwerpen in aanraking. Maar geen onderwerp heeft zoveel indruk op me gemaakt als het ongeluk in Oss. Ik was heel erg benieuwd hoe het vijf jaar later met de ouders gaat en hoe ze dit verlies verwerkt hebben. De ouders hebben me verrast met de openheid waarmee ze spreken over het ongeluk en de periode erna. Het is indrukwekkend om te merken dat ze ondanks hun eigen verdriet andere mensen willen laten zien dat je altijd je leven weer op kunt pakken, hoe zwaar dat soms ook is.'

'Vijf Jaar Na De Stint: Het Verhaal Van De Ouders' is naar een idee van RTL Nieuws, samen ontwikkeld met Humberto Tan en geproduceerd door Het Volk en Huta Media. De documentaire is zondag 20 augustus om 22.25 uur te zien bij RTL 4 en daarna terug te kijken via Videoland of tot zeven dagen na uitzending via TV Gemist.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Blok' (Net5)

De lijsten met achterstallig werk houdt de gemoederen van de blokbewoners behoorlijk bezig. Ze kunnen het ook niet laten om stiekem te gluren bij de buren, in de stille hoop dat die nog erger zijn. De uitdaging van deze week vergt precisie van het hoogste niveau en iedere millimeter kan het verschil maken tussen succes en totale mislukking.

'Het Blok', om 20.25 uur op NET5.

Dossiers