Docuserie bij MAX over impact en gevolgen toenemende vergrijzing

dinsdag 6 februari 2024
Foto: © Omroep MAX 2022

Als er niet snel een Deltaplan Grijs komt, staan we binnenkort voor ongekende problemen. In het crossmediale project (podcast, tv-serie en debat) 'De Toekomst is Grijs' laten we zien wat dat nu al in de praktijk betekent, hoe er tegen ouderen wordt aangekeken en welke oplossingen Nederlanders zoeken om zich voor te bereiden op een goede oude dag.

De vierdelige docuserie toont de snelle vergrijzing van Nederland en wat de gevolgen daarvan zijn. Te zien zijn menselijke verhalen die duidelijk maken dat er iets moet gebeuren om te voorkomen dat in 2040 de samenleving totaal vastloopt door het grote aantal ouderen.


Op dit moment is één op de vijf Nederlanders ouder dan 65 jaar. In 2040 is dat één op de vier. Het aantal 80-plussers is dan verdubbeld naar 2 miljoen. Hoe voorkomt Nederland dat het zorgsysteem en de woningmarkt volledig vastlopen? Achtereenvolgende kabinetten hebben geen duidelijke visie op de vergrijzing en hoe Nederland zich daarop moet voorbereiden.

Thuiswonen
In de tv-serie zien we onder meer het verhaal van de 93-jarige Greet Grafhorst uit Linschoten. Greet is nagenoeg blind, maar nog te goed voor een verpleeghuis. Zonder de hulp van dochter Jolanda zou ze zich niet meer redden. Buurvrouwen – ook op leeftijd – zorgen soms voor wat gezelligheid, maar de dagen duren lang voor Greet. Ze is eenzaam.

Het is een lot dat vele ouderen in Nederland treft. Zo lang mogelijk thuis wonen is het devies van de overheid. Dat willen ouderen zelf ook graag. Totdat het niet meer gaat, dan blijkt er nauwelijks een goed vangnet te zijn en verpieteren ouderen thuis De thuiszorg kampt met een groot personeelstekort. Als je al in aanmerking komt voor het verpleeghuis, blijken er lange wachtlijsten. Ruim 22.000 ouderen wachten op dit moment op een plek in een verpleeghuis.

Maatschappelijke waardering
In de serie komt ook de maatschappelijke waardering van ouderen aan bod. Zo is er het verhaal van de 74-jarige oud-rechter Willem Korthals Altes. Hij zou nog graag willen werken, maar mag dat niet ondanks een groot tekort aan rechters. Verder zien we de bijzondere vriendschap tussen de 81-jarige Conny Meslier en de 24-jarige Twan Vet uit Amersfoort. Door Conny heeft Twan een ander beeld van mensen op leeftijd gekregen.

Debat
Naast de podcast en de tv-serie volgt donderdag 29 februari een debat op NPO 2. Hier wordt binnenkort meer over bekendgemaakt.

Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de speciale website detoekomstisgrijs.nl.

'De Toekomst is Grijs', vanaf woensdag 7 februari om 20.30 uur bij MAX op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Jan Slagter ontvangt onder anderen Buddy Vedder en Aruna, de winnares van Heel Holland Bakt. Buddy Vedder vertelt over de vele ontmoetingen met koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis. Hij speelt de hoofdrol in de musical Saturday Night Fever en samen met de cast treedt hij op. Aruna is groot liefhebber van het koningshuis en maakt koninklijke lekkernijen. Etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering legt uit hoe je een tompouce eet en waarom je tegen de koning niet 'eet smakelijk' zegt. Marco Schuitmaker treedt op. April Darby speelt de hoofdrol in de musical Sister Act. Ze vertelt over de rol en treedt op met de cast.

'MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk', om 13.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers