Docuserie 'Shadowland' nieuw bij PowNed

donderdag 31 augustus 2023

In de zesdelige documentaireserie 'Shadowland' onthult regisseur Joe Berlinger hoe complottheorieŽn in de Verenigde Staten van de marge naar de mainstream zijn geŽvolueerd, hoe complottheorieŽn werken, hoe mensen tot hun overtuigingen komen en wat deze theorieŽn zo aantrekkelijk maakt.

In 2020 publiceert het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic onder de naam Shadowland een reeks artikelen waarin het effect van complottheorieën op de Amerikaanse samenleving wordt onderzocht. In navolging van deze artikelen, maakt de veelbekroonde regisseur Joe Berlinger (De 'Paradise Lost' trilogie, 'Some Kind of Monster') deze zesdelige documentaireserie. Op verschillende locaties in het land wordt onderzocht hoe complottheorieën werken, welk verdienmodel erachter zit en hoe het komt dat de Verenigde Staten zo verdeeld is geraakt.


In elke aflevering worden 'waarheidzoekers' en influencers geïnterviewd, mensen die door hun rotsvaste geloof in complottheorieën een gevangenisstraf boven het hoofd hangt of die alles dreigen te verliezen en geen contact meer hebben met familie of vrienden. Zo wordt een vrouw geportretteerd, die mogelijk twintig jaar de gevangenis in moet voor deelname aan de bestorming van het Capitol op 6 januari 2021, een antivaxer die reclame maakt voor een gevaarlijke en niet-werkende behandeling van COVID-19 en een moeder die vreest dat haar door complottheorieën geobsedeerde echtgenoot een gevaar is voor haar kinderen.

'Shadowland' is geproduceerd door History Channel en is vanaf vrijdag 1 september wekelijks om 21.50 uur te zien bij PowNed op NPO 3.

 

DOSSIER: Najaar 2023: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Gaby en Jerry vertrekken met hun twee zoontjes in een iets te oude camper naar Spanje, op zoek naar een plek om een camping te starten. Hun Hollandse huis en haard hebben ze verkocht, maar ze hebben nog geen idee waar ze terecht zullen komen. Onderweg beleven ze spannende momenten, zoals wanneer ze bijna aangehouden worden door de politie en de camper in brand vliegt. Zullen ze hun droomplek nog wel vinden?

'Het Roer Om', om 21.20 uur op NET 5.

Dossiers