'Een Amerikaanse Nachtmerrie' onthult de duistere zaak van Jaitsen Singh

zondag 28 mei 2023

In 1983 worden de vrouw en stiefdochter van de Nederlandse Jaitsen Singh op gruwelijke wijze vermoord in CaliforniŽ. Singh wordt veroordeeld voor het aanzetten tot de moorden, maar beweert al bijna 40 jaar onschuldig te zijn.

Gezien de manier waarop zijn zaak destijds is behandeld, zou dit best eens kunnen kloppen. Filmmaker Hans Pool onderzoekt deze intrigerende en complexe zaak en krijgt exclusief toegang tot gerechtelijke en politiedocumenten die een schokkend verhaal onthullen over racisme, corruptie, een minnares en een dubieuze kroongetuige. Hoe veranderde de Amerikaanse droom van Singh in een nachtmerrie?


Op 27 augustus 1983 keert Singh terug naar zijn huis in Californië, van een jachttrip met zijn 14-jarige zoon, Suren. Thuis aangekomen treft Singh tot zijn schrik een bloedbad aan. Zijn vrouw Grace en stiefdochter Daphne zijn er niet. Hun auto staat niet in de garage. De lichamen worden later die nacht in de kofferbak van de auto in de binnenstad van Los Angeles gevonden. Singh heeft een waterdicht alibi en zegt onschuldig te zijn, maar krijgt uiteindelijk 56 jaar gevangenisstraf voor het organiseren van de moorden.

Midden jaren 80 zijn racistische vooroordelen aan de orde van de dag in Californië. Daarnaast heeft Singh te maken met een ambitieuze aanklager die er alles aan doet om deze spraakmakende moordzaak te winnen. De van oorsprong Surinaamse Singh staat terecht voor een witte jury en heeft te maken met een officier van justitie die gebruik maakt van een dubieuze getuigenis van een beruchte crimineel.

Filmmaker Hans Pool raakt gefascineerd door dit verhaal. Pool spit door belangrijke documenten en reist in zijn zoektocht naar de waarheid naar Californië om sleutelfiguren te ondervragen. Hij neemt de kijker mee in de duistere zaak van de Surinaams Nederlandse immigrant door het Amerikaanse rechtssysteem. Heeft Singh wel een eerlijk proces gekregen? En zou het niet humaan zijn om de inmiddels 78-jarige Singh na al die tijd vrij te laten of zijn straf in Nederland te laten uitzitten?

'Een Amerikaanse Nachtmerrie' is een coproductie van Submarine en BNNVARA.

De vijfdelige documentaireserie ‘Een Amerikaanse Nachtmerrie’ is vanaf 29 mei iedere maandag om 22.10 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Streken van Van Boven' (AVROTROS)

Yvette gaat naar 't Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duivenbitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.

'De streken van Van Boven', om 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers